Ексклюзиви
субота, 24 березня 2018 21:28

Наші їдуть туди не тільки через пристойну зарплату: як розвивають футбол у Польщі

Наші їдуть туди не тільки через пристойну зарплату: як розвивають футбол у Польщі

"Рятівники" чемпіонату України намагаються підвищити інтерес до турніру завдяки зміні формату. Проте кількість уболівальників на матчах УПЛ невпинно падає. Зрозуміло, нам далеко до Англії, Іспанії, Німеччини та Італії. Але під боком сусідня Польща. Що варто перейняти з її досвіду?

Завдяки проведеним реформам у 90-х та 2000-них Польща перетворилася із бідної соціалістичної, корумпованої держави на сучасну, правову із гарним розвитком економіки, членством в ЄС та НАТО. Працюють заводи, фабрики, є виробництво, розвинутий агропромисловий комплекс. Відповідно - податки, які надають державі додаткові можливості, які вона витрачає також і на розвиток спортивної інфраструктури, юнацький спорт, побудову та реконструкцію стадіонів. Це стосується не тільки команд вищої ліги, але і нижчиш та регіональних ліг, юнацько – молодіжного футболу

В середньому в Польщі перепустка на стадіон коштує 30-40 злотих. На наші гроші –це 250-350 гривень

Населення платоспроможне. Люди без проблем можуть собі дозволити купити квиток на футбол. В середньому в Польщі перепустка на стадіон коштує 30-40 злотих. На наші гроші –це 250-350 гривень( один злотий дорівнює -8.5-8.6 гривень). Є програми лояльності для дітей. Дитячі квитки в середньому коштують 15 злотих( 120-130 гривень). Додайте до цього, що вболівальники ще залишаються певну суму у фаст –фудах на території стадіонів та інших розвагах. Середня відвідувальність матчі першості Польщі складає 10-11 тисяч вболівальників на гру. Найбільш популярна команда, варшавська "Легія", - в середньому 21 тис. глядачів на домашніх матчах . Минулого сезону в Польщі на матчі " Екстракласи" прийшло 2,8 мільйона глядачів. Для клубів – це великий прибуток. Спонсори теж активно включаються в роботу із футбольними командами. Їм це також вигідно, бо на матчах присутнього багато людей.

Справи фінансові

Клуби в Польщі діють як акціонерні товариства та на основі комерційного права. Тобто - повинні самі заробляти на своє існування. Бюджет лідера останніх сезонів та найбільше популярної команди в країні варшавської "Легії" складає 207 мільйонів злотих, це більше, ніж 60 мільйонів доларів. Величезна сума на рівні Польщі. Бюджет аутсайдерів починається із 11-20 мільйонів злотих( 3-5 мільйонів доларів). Польські журналісти вирахували, що середня зарплата в Екстракласі становить 50 тисяч злотих на місяць, це майже 15 тисяч доларів. В лідерів є контракти по 200 тисяч злотих на місяць ( в районі 60 тисяч доларів). Але загалом не має великих розривів. Скажімо, навіть аутсайдери пропонують пропонувати контракти із сумою 10 тисяч доларів на місяць.

44 відсотки бюджету клуб отримує від продажу телевізійних прав, 42 відсотки - комерція та 14 відсотків від матчдею

Ці гроші клуби заробляють завдяки продажу квитків, атрибутики, розваг на стадіоні, спонсорським контрактам, продажу гравців та доходам від телебачення. За словами футбольного агента Міхала Глінскі, приблизно розрахунок є таким: 44 відсотки бюджету клуб отримує від продажу телевізійних прав, 42 відсотки - комерція ( продаж гравців, спонсорські контракти, продаж атрибутики) та 14 відсотків від матчдею (квитки, фаст –фуди, розваги, фан –шоп).

Справи телевізійні

Футбол в даний час показує платний телеканал "NC+", який заплатив за право показу матчів найбільшу суму за всю історію. Контракт підписаний на 5 сезонів із 2013 по 2019. В 2013 році клуби отримали 105 мільйонів злотих, у 2014 році -115 мільйонів злотих, у 2015-16 році – 122 мільйона злотих, 2016-році 137 мільйонів). Нинішній договір закінчується в 2019 році. Очікується, загальна сума, яка буде розподілятися між клубами кожного сезону, значно зросте. Насамперед, тому що з'явився конкурент у "NC+" телеканал "Eleven Sports".

Системою не дуже задоволенні лідери "Легія", Лех" та " Ягеллонія"

Що стосується розподілу прибутків від продажу телевізійних справу між клубами, то вони мають таку структуру: 55% розподіляється між всіма 16 клубами. 17.5 залежно від місця в історичному рейтингу( ведеться із 2015 року, щось на кшталт рейтингу команда УЕФА, де беруться до уваги останні 5 сезонів), 17.5 % від місця у турнірній таблиці минулого сезону, 8.5 розподіляється між командами, які представляють країну в єврокубках( чотири команди), 1.5% відсотка отримують клуби, які борються за виживання.

Такою системою не дуже задоволенні лідери "Легія", Лех" та " Ягеллонія", які хочуть отримувати більше грошей від телебачення. Тому є передумови вважати, що новий контракт із телебаченням буде більше прописаний для команд із верхньої частини турнірної таблиці.

Справи суто футбольні

Чемпіонат Польщі проходить за такою самою схемою, як і в Україні, тільки у них на чотири команди більше. Тобто, після того, як команди зіграють двічі між собою, розподіл відбувається на вісімки, а не на шістки. Сам рівень змагань невисокий. Яскравим підтвердженням цьому є виступ польський команд в єврокубках. Зазвичай польські клуби не можуть пройти кваліфікацію до групових етапів Ліги Чемпіонів та Ліги Європи. Минулого сезону в Лізі Чемпіонів грала "Легія". Її виступ був неоднозначний: в перших трьох матчах провал, а потім була зміна тренера( албанця Хасі змінив місцевий тренер Магера) та нічия із "Реалом", 4 забитих мячі на полі "Борусії" (загальний рахунок 8:4), та перемога над " Спортингом", яка дала можливість виступати в плей –оф Ліги Європи. Як показало життя то просто була випадковість.

Зазвичай польські клуби не можуть пройти кваліфікацію до групових етапів Ліги Чемпіонів та Ліги Європи

В чемпіонаті не має великих відривів між командами. Декілька очок розподіляють місця між лідерами. Така ж картина в середині турнірної таблиці та серед аутсайдерів. Будь –яка перемога чи втрата очок може суттєво вплинути на місце в турнірній таблиці. Сьогоднішній лідер( після 28-ми турів) " Ягеллонія" тільки на три очки випереджає "Легію" та 5 очок - "Леха". Чемпіоном останніх сезонів є столична "Легія". Із кожними сезоном на п'яти все більше наступають "Лех" та " Ягеллонія". Ці команди мають кращі фінансові можливості, та відповідно можуть запрошувати сильніших гравців.

Справи українців в Польщі

Гравців із України в "Екстракласи" із кожним роком стає все більше і більше. Так, найбільш популярним та відомим є Володимир Костевич із " Леха". Свого часу Костевич виступав в Україні за львівські " Карпати". До "Леха" поїхав, як заміна Тамашу Кадару, який перейшов до київського "Динамо". В Польщі Костевичем дуже задоволенні, він там має гарну пресу. Кажуть, що його перехід до сильнішої ліги не за горами. Цієї зими одноклубником Костевича став вихованець "Динамо" та один із лідерів "Чорноморця" форвард Олексій Хобленко. Поки він проходить період адаптації, але вже встиг забити свої перші м'ячі. Одним із лідерів " Ягеллонії" є Тарас Романчук. Але він не так давно отримав польське громадянство та виклик до " кадри" на найближчі матчі від Адама Навалки. Був також в " Ягі" Дмитро Хомченовський відомий за виступами в Україні за " Кривбас" та "Зорю", але від його послуг цієї зими відмовилися. Молодий перспективний нападаючий Денис Баланюк, який свого виступав за "Дніпро", грає за " Віслу" зі Кракова. Більше виходить на заміну в кінці гри.

Найбільш популярним та відомим є Володимир Костевич із " Леха"

За "Термаліку" стабільно грає захисник Артем Путівцев, який виступав в Україні за " Маріуполь" та " Металіст", також грав за молодіжну збірну на Євро-2011. В " Краковії" виступає Олексій Дитятьєв відомий в Україні виступами за " Олімпік" , " Ворсклу" та Карпати". Капітан та лідер "Олімпіка" Андрій Богданов цієї зими став гравцем " Арки" із Гдині. Олександр Гладкий, Антон Шиндер, Валерій Федорчук, Редван Мемешев, Кирило Дорошенко, Антон Конляр та ще ряд маловідомих гравців минулого трансферного вікна намагалися працевлаштуватися в Польщі, але по різних причинах не змогли підписати контракт. В нижчих лігах є теж українців. Багато хто із них відіграє провідні ролі в своїх командах. Олександр Шевелюхін вже навіть встиг стати одним із тренерів "Гурніка із Забже. Дехто на нижчому рівні намагається поєднувати футболу із звичними професіями.

Наші гравці їдуть, бо окрім доволі пристойної зарплати, яку вони навряд чи матимуть в Україні, вони ще мають можливість засвітитися перед європейськими скаутами, які моніторять ринок Польщі.

Справи збірної

Збірна Польщі зараз на дуже хорошому рахунку. Головні причини такого успіху – робота тренера Адама Навалки та керівника футбольної асоціації Збігнева Бонека. Навалка працює в збірній із 2013 року. Побудував прекрасну команду, яка не залежить від окремих гравців, навіть якщо це Роберт Левандовський.

Збірна тактично грамотна, може грати вдало, як і першим номером, так і від оборони

Максимально використовує всі сильні сторони гравців, які є в його розпорядженні. Збірна тактично грамотна, може грати вдало, як і першим номером, так і від оборони. Бонек має величезний авторитет у суспільстві, створив всі умови для того, щоб " кадра" мала все необхідне. Не так давно Тарас Романчук в інтерв'ю польським ЗМІ сказав, що перед тим, як набувати громадянство Польщі, мав телефону розмову із Бонеком. Той переконав його у такому рішенні.

Справи проблемні

Ідеалізувати Польщу не потрібно. Там є свої проблеми. Футбол не виняток. Насамперед, бракує кваліфікованих тренерів. Є тренер збірної Адам Навалка і фактично все. Навіть Маріуш Левандовський. Він зараз працює із своїм рідним "Загламбе", хоча після завершення кар'єри займався бізнесом. Тренери дуже часто змінюються, босам клубів не вистачає терпіння. Польські ЗМІ писали, що "Ягеллонія" цього літа хотіла запросити Мирона Маркевича, який володіє польською мовою. Зараз розроблена програма з підготовки тренерів на основі німецького досвіду. Але до отримання результатів чекати ще дуже довго.

Бракує кваліфікованих тренерів

Також не вистачає якісних менеджерів, які б планували стратегію розвитку клубів. Є "Лех", який вчиться готувати та продавати гравців. Вони тільки до "Динамо" продали трьох – Кадар, Кендзьора та Теодорчик. Також є гравці, які поїхали до топ – чемпіонатів ( " Сампдорія", Саутгемптон"). Причому завжди вчасно готується заміна (приклад - підписали Костевича, а через місяць відпустили Кадара). Всі інші клуби не можуть похизуватися такою злагодженою роботою. Спочатку продають, а потім вже думають.

В Польщі існує ліміт, коли в команді може бути тільки два гравці без громадянства ЄС. Рівень місцевих футболістів не особливо великий. Всі найкращі відразу продаються до Західної Європи. А запрошувати якісних легіонерів ще не навчилися. "Легія" із своїми можливостями підписала тільки Едуардо, відомого по виступам за "Шахтар" в Україні. Пікові роки його вже минули. Можливо, десь потрібно передчасно відмовлятися від продажу молодих гравців до Європи. Наприклад, Капустка провалився в АПЛ. Хоча в Польщі ще міг рости.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Євро буде забагато збірних. Турнір з 16-ма командами зрозуміліший - Бонек

Збірна Польщі – учасник Кубку світу-2018.

Зараз ви читаєте новину «Наші їдуть туди не тільки через пристойну зарплату: як розвивають футбол у Польщі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 4166
Голосування Чи підтримуєте те, що українські спортсмени зі зброєю захищають нашу країну від вторгнення РФ?
  • Так. Це - громадянський обов'язок, а частина з них ще й представляє клуби ЗСУ
  • Не зовсім. Вони мають прославляти Україну на спортивних аренах і закликати світ підтримувати нашу країну
  • Усі методи хороші. Головне - не бути псевдопатріотами, як Тимощук
Переглянути