понеділок, 04 квітня 2016 18:55

Наша група — одна з найважчих, але очікуємо на вихід збірної Польщі у чвертьфінал Євро-2016 — польський журналіст

Наша група — одна з найважчих, але очікуємо на вихід збірної Польщі у чвертьфінал Євро-2016 — польський журналіст
Адам Навалка та Збігнєв Бонек

Суперник збірної України на Євро-2016 Польща з великим оптимізмом очікує на старт турніру. Під час останнього збору команда Адама Навалки обіграла Сербію (1:0) та Фінляндію (5:0) у товариських матчах.

"Наша група на Євро — одна з найважчих, враховуючи тих суперників, які могли б трапитися, - каже журналіст сайту "Wirtualna Polska" Марек Вавржиновскі. - Але ми у першу чергу дивимося на свою збірну. Зараз національна команда Польщі найсильніша з 80-х років. Тобто, з того часу, як грав Збігнєв Бонек. У цьому проміжку ми не мали такої сильної збірної.

З великим оптимізмом очікуємо на Євро. Розраховуємо на вихід у чвертьфінал. Маємо у складі сім гравців високого європейського рівня. Найбільша наша зірка — Роберт Левандовскі. Нападник "Баварії" - найкращий польський футболіст з часів Бонека. Це навіть не обговорюється.

Роберт — народний улюбленець. В матчі з Фінляндією він вийшов на заміну у другому таймі. Стадіон просто шаленів, зустрічаючи Левандовського.

Раніше його дуже критикували за гру у збірній Польщі. Адже в матчах за дортмундську "Боруссію" він регулярно забивав, а в національній команді не був таким результативним. Вболівальники вороже ставилися до Роберта. Але потім збірна почала функціонувати.

Взяти, Гжегожа Крихов'яка із іспанської "Севільї". Зараз він набрав чудову форму. Те саме можна сказати про Гліка, Міліка та інших футболістів. Всі вони об'єдналися навколо Левандовського. Перехід у "Баварію" пішов Роберту тільки на користь. Зараз він показує футбол найвищого класу.

Ще раз відзначу, що ми з великим оптимізмом підходимо до Євро-2016. Це може бути наш найкращий турнір за багато останніх років".

Збірна Польщі вийшла на Євро під керівництвом 58-річного наставника Адама Навалки.

"Навалка — фанатик своєї роботи, перфекціоніст, який турбується про кожну деталь. Цього він навчився працюючи асистентом у Лео Бенхаккера, коли той працював зі збірною Польщі. Він сам говорив, що робота з голландським наставником його цілковито змінила.

Навалка виріс, як тренер. Вирізнявся з-поміж інших наставників, коли працював у чемпіонаті Польщі. Бонек дуже його цінує. Вони разом себе проявили у складі збірної Польщі на Кубку світу-1978. І зараз вони теж сформували чудовий дует тренера та президента. Бонек взагалі має добрий нюх на хороших наставників для збірної.

Навалка — титан праці. Футболісти це бачать і дуже його поважають. Коли він тільки очолив збірну, то команда виглядала фатально. Це була справжня катастрофа. Журналісти дуже його критикували і вимагали звільнення. Але надійшов матч з німцями. Ми виграли з рахунком 2:0, але це був суцільний фарт. Німеччина весь поєдинок бомбардувала наші ворота. Поляки закрились у глухому захисті і ловили суперника на контратаках.

Цей матч все змінив. Він дав нашій збірній відчуття вартості і показав, що ми можемо грати".

Наставник збірної Фінляндії Ханс Бакке перед матчем з Польщею найбільше виділяв (після Левандовського) у складі суперника Гжегожа Крихов'яка.

"Коли він перейшов у "Севілью", то ми думали чи зможе він заграти у технічній іспанській лізі. Крихов'як був типовим "кілером". Якщо команда в сезоні діставала 10 жовтих карток, то 9 були на рахунку Гжегожа. Зараз його гра стала збалансованішою.

Раніше збірна Польщі будувала свою гру через правий фланг — Піщек і Блащіковскі тягнули весь матч. Зараз граємо через центр поля — Крихов'як, Левандовскі, Мілік. Так набагато краще".

Минуле Євро Україна і Польща приймали разом. "Кадра" не змогла вийти з групи.

"На Євро-2012 ми покладали великі надії. Всі говорили, що це найкраща збірна з часів комунізму. Це виявилося неправдою. На домашньому чемпіонаті ми отримали тотальне розчарування. Виступ збірної став мегакатастрофою. Ми зайняли останнє місце у найлегшій групі в історії чемпіонатів Європи. Греція, Росія і Чехія тоді були у кризі. Виступ збірної на Євро-2012 — це, мабуть, найбільша катастрофа польського футболу".

На Євро-2016 у нашу групу також потрапили Німеччина та Північна Ірландія.

"Німці завжди дивилися на поляків згори. Але після нашої перемоги у Варшаві це ставлення трохи змінилося.

Зі збірною України ми грали у відборі на Кубок світу. Нам видавалося, що наша команда є міцною, але у Варшаві Михайло Фоменко розгадав гру поляків і знищив нас у центрі поля. Пам'ятаю, що не грав Коноплянка, а одним з найкращих у вас був Ротань. Цей матч став кінцем збірної Польщі того зразка. Тільки тепер наша команда змогла вийти на інший рівень.

На Євро з Україною має вийти цікавий поєдинок. Маєте двох вінгерів топ-класу. Нашим захисникам доведеться забути про атакувальні дії і зосередитися на обороні. Їм доведеться зіграти тактично грамотно.

Обидві наші дружини люблять грати на контратаках. На полі будуть шахи. Наставник збірної Німеччини Йоахім Льов зауважив, що Польща навіть в матчі з Гібралтарем моментами менше контролювала м'яч, ніж суперник. Це наш стиль.

Цікавою має вийти зустріч з Північною Ірландією. Збірна виграла свою відбірну групу. Там немає зірок, але є дуже міцна команда. Це буде війна. У відборі ми намучилися з Шотландією та Ірландією. Північна Ірландія грає у схожому стилі. Але краще стартувати на Євро з ірландцями, ніж з німцями".

Нагадаємо, Адам Навалка розповів Gazeta.ua що збірна Німеччини є фаворитом нашої групи. Польща, Україна та Північна Ірландія боротимуться за вихід у плей-оф.

Зараз ви читаєте новину «Наша група — одна з найважчих, але очікуємо на вихід збірної Польщі у чвертьфінал Євро-2016 — польський журналіст». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4166
Голосування Чи підтримуєте те, що українські спортсмени зі зброєю захищають нашу країну від вторгнення РФ?
  • Так. Це - громадянський обов'язок, а частина з них ще й представляє клуби ЗСУ
  • Не зовсім. Вони мають прославляти Україну на спортивних аренах і закликати світ підтримувати нашу країну
  • Усі методи хороші. Головне - не бути псевдопатріотами, як Тимощук
Переглянути