пʼятниця, 20 травня 2022 23:23

Найкращий євросезон України. 13 років тому "Шахтар" виграв Кубок УЄФА

Найкращий євросезон України. 13 років тому "Шахтар" виграв Кубок УЄФА
Рівно 13 років тому "Шахтар" виграв Кубок УЄФА. Фото: скріншот з відео

Рівно 13 років тому донецький "Шахтар" виграв єдиний фубольний єврокубок за всю історію незалежної України.

У фіналі Кубка УЄФА сезону-2008/09 "гірники" в додатковий час вирвали перемогу в німецького "Вердера" - 2:1.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Шахтар" дозволив Де Дзербі шукати нове місце роботи

Той євросезон був найуспішнішим для України. До 1/8 фіналу дійшли три вітчизняні команди, а до півфіналу - дві.

Єдиним розчарування став "Дніпро", який у кваліфікації поступився маловідомій швейцарській "Беллінцоні".

"Металіст" розпочав виступи у Кубку УЄФА сезону-2008/09 з першого раунду. Після поразки на виїзді від "Бешикташа" вдома харків'яни розгромили турецьку команду 4:1.

На груповому етапі "Металіст" не пропустив жодного м'яча, обіграши "Галатасарай", "Олімпіакос" і "Бенфіку", а також зігравши внічию з "Гертою".

"Динамо" та "Шахтар" той сезон починали в кваліфікації Ліги чемпіонів. За вихід до групового турніру донеччани двічі обіграли загребське "Динамо", а кияни здобули одну з найпам'ятніших звитяг у новітній історії - розгромили з рахунком 4:1 "Спартак" як у Москві, так і вдома.

У своїх групах і "Динамо", і "Шахтар" посіли треті місця. Кияни пропустили вперед "Порту" й "Арсенал", а донеччани - "Барселону" та "Спортинг".

В 1/16 фіналу Кубка УЄФА взяли участь відразу три українські команди. "Металіст" на даній стадії пройшов "Сампдорію", "Динамо" - "Валенсію" завдяки голу на виїзді, а "Шахтар" - "Тоттенгем".

В 1/8 фіналу жереб звів "Динамо" та "Металіст" між собою. Долю українського дербі в Європі вирішили голи киян у Харкові - після домашньої перемоги 1:0 "біло-сині" на виїзді програли 2:3. "Шахтар" у паралельному протистоянні залишив за бортом московський ЦСКА.

У чвертьфіналі "Динамо" пройшло грізний нині ПСЖ. Вдома кияни розгромили суперників з рахунком 3:0. "Шахтар" двічі розібрався з "Олімпіком" із Марселя.

Коли стало відомо, що в півфіналі будуть українське та німецьке дербі, всі експерти в один голос заявили, що у вирішальному протистоянні беззаперечним фаворитом буде "Шахтар" або "Динамо".

Українське "класичне" завершилося перемогою "Шахтаря". "Гірники" зіграли внічию в Києві, а вдома здобули перемогу 2:1. В іншому півфіналі "Вердер" за рахунок більшої кількості голів у гостях переграв "Гамбург".

А потім був фінал у Стамбулі, де донеччани перемогли завдяки голам Луїса Адріано та Жадсона та підняли над своїми головами трофей.

Зараз ви читаєте новину «Найкращий євросезон України. 13 років тому "Шахтар" виграв Кубок УЄФА». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4166
Голосування Чи підтримуєте те, що українські спортсмени зі зброєю захищають нашу країну від вторгнення РФ?
  • Так. Це - громадянський обов'язок, а частина з них ще й представляє клуби ЗСУ
  • Не зовсім. Вони мають прославляти Україну на спортивних аренах і закликати світ підтримувати нашу країну
  • Усі методи хороші. Головне - не бути псевдопатріотами, як Тимощук
Переглянути