середа, 25 квітня 2018 17:15

"На утримання "Динамо" Суркіси позичали гроші в олігархів. І не поспішають їх віддавати"

"На утримання "Динамо" Суркіси позичали гроші в олігархів. І не поспішають їх віддавати"
Павелко відповів на звинувачення. Фото: ТК "Футбол"

Віце-президент УЄФА Григорій Суркіс під час презентації кубка Ліги чемпіонів у Києві висловив претензії на адресу ФФУ і особисто голови цієї організації Андрія Павелка. Президент федерації так це прокоментував:

"Передача кубків Ліги чемпіонів - це спільний захід УЄФА, Київської міської державної адміністрації та ФФУ. Чому УЄФА не покликав на нього свого віце-президента - відповідь на це питання не в моїй компетенції.

Що стосується ФФУ, то я доручив розібратися, чому так сталося. Чому в списках запрошених від федерації не було не лише екс-президента ФФУ Григорія Суркіса, але і його колег - Валерія Пустовойтенка та Анатолія Конькова. Оргвідділ, який займався формуванням списків, очолює досвідчений функціонер Василь Заброда, який, до слова, багато років пропрацював під керівництвом Григорія Суркіса. Чим Василь Климович керувався, приймаючи таке рішення, я поки сказати не можу. До слова, я особисто дзвонив Григорію Суркісу напередодні цієї події, однак він не взяв трубку. Але це вже наші особисті стосунки".

Довго не хотів виносити сміття з хати. Але всякому терпінню приходить кінець

Голова українського футболу прокоментував звинувачення на адресу ФФУ в корупції, які прозвучали з вуст Григорія Суркіса:

"Зарубіжні ЗМІ пишуть, що саме Григорій Суркіс є хрещеним батьком корупції в українському футболі. Всі й так знають про суддівське свавілля, яке панувало в українському футболі за часів його правління. А договірні матчі? У нас же це все розцвіло саме в той період, і я змушений зараз боротися з цією раковою пухлиною. Випалювати розпеченим залізом! ..

Ви знаєте, я довго не хотів виносити сміття з хати. Але всякому терпінню приходить кінець. Коли я очолив ФФУ, в неї не було нічого. Ні-чо-го! Всі комерційні права належали компанії УФІ, яка, в свою чергу, належала офшорним компаніям.

І якщо вже говорити про корупцію ФФУ, то потрібно озирнутися назад. Наприклад, справа про розтрату 2 млн євро в Гореничах... Це ганьба і перед УЄФА, і перед вітчизняними клубами, які погодилися перераховувати гроші від платежів солідарності на будівництво футбольного центру. Спочатку ФФУ провела власне розслідування, а зараз вже порушено кримінальну справу про розтрату цих коштів. І адже це все відбувалося в той час, коли федерацією керував Григорій Суркіс, а всі папери підписував його вірний помічник Олександр Бандурко.

А тема майданчиків, які будувалися по всій країні? Я в той час очолював Дніпропетровську обласну федерацію футболу. Я пройшов через все це. Для майданчиків, що поставляються з Києва, закуповувалося найдешевше покриття, яке слалося прямо на бетон. Через рік не самої інтенсивної експлуатації воно розлазиться на нитки. Нічого спільного з футболом ці майданчики не мали. Їхній розмір не дозволяв проводити на них турніри навіть серед найменших футболістів. Більша частина майданчиків вже через кілька років прийшла в повну непридатність. Ми зробили висновки з цієї історії. І зараз для будівництва футбольних майданчиків і полів використовуємо найякісніше покриття, яке виробляє завод, що належить ФФУ, а не офшорним компаніям.

До слова, саме Григорій Суркіс попросив мене залишити у ФФУ Бандурка, Кочетова, Васильєва, головного бухгалтера та аудиторську компанію, яка, як з'ясувалося, належала йому. На щастя, я не всі пропозиції прийняв. Наприклад, я наполіг, щоб ФФУ перевіряли найвідоміші в світі аудиторські компанії - КPMG і Ernst & Young. І, до речі, саме аудитори після першої ж перевірки заговорили про великі проблеми в Гореничах - вони і близько не знайшли там того, що вважалося на папері.

Схоже, Григорій Суркіс розраховував, що я зосереджуся на політичній діяльності, а його люди продовжать керувати у федерації. Але я йшов у ФФУ не весільним генералом

Зізнатися, зараз я дуже шкодую, що погодився тоді на певні побажання. Адже всі люди, яких Григорій Суркіс особисто просив залишити, в результаті пішли проти ФФУ! Тепер я розумію, що ці люди потрібні були в ФФУ для прикриття махінацій, які тут проводилися. Зараз всі вони жорстко критикують мене. Але не дарма ж кажуть, що коли караван рухається в потрібному напрямку, собаки, як правило, гавкають ще сильніше!

Схоже, Григорій Суркіс розраховував, що я зосереджуся на політичній діяльності, а його люди продовжать керувати у федерації. Але я йшов у ФФУ не весільним генералом".

Павелко також дав оцінку звинуваченням у тому, що він політизує український футбол:

"Знаєте, на цей рахунок можуть бути різні думки, але дивно чути це від Григорія Суркіса. Людину, яка за руку привела політику в футбол. А тепер він голосніше за всіх звинувачує мене в політизації футболу! Дивно ... А адже саме Григорій Суркіс, будучи президентом ФФУ в статусі Народного депутата України використовував київське "Динамо" і навіть збірну України в рекламі СДПУ (о), а Олега Блохіна як головного тренера національної команди - у виборчій кампанії блоку "Не так!", дарував регіональним федераціям м'ячі з підписом за Віктора Януковича ...

До того ж будь-який уболівальник відразу згадає, що Михайло Добкін, будучи губернатором області, очолював Харківську обласну федерацію футболу, а народний депутат Олександр Грановський був віце-президентом ФФУ і членом виконкому, коли ту очолював Григорій Суркіс. При бажанні можна назвати ще з десяток подібних прикладів...

Немає ніякого протистояння "Динамо" і ФФУ. Є боротьба особисто Григорія Суркіса за повернення контролю над федерацією футболу. В його оточенні придумали історію, щоб протиставити тих, хто симпатизує "Динамо", федерації футболу. Але це штучна історія. Наприклад, я теж належу до числа тих, хто симпатизує київському гранду. Адже "Динамо" - це не команда Суркіса! Це гордість України, цей клуб люблять у всій країні. Але, наприклад, "Дніпро" грав у фіналі Ліги Європи, "Шахтар" і зовсім виграв Кубок УЄФА. А якими здобутками на міжнародній арені в останні роки може похвалитися київський клуб?

"Динамо" не посоромилися вкрасти гроші у дітей! Це ганьба на весь світ

Проблеми, які переживає зараз "Динамо", впевнений, пов'язані тільки з менеджментом. Давайте згадаємо - на початку 90-х брати Суркіс отримали "Динамо" абсолютно безкоштовно. Разом з клубом їм відійшло ще чимало активів. Говорити про дивіденди, які вони витягли як господарі такої легендарної команди, не доводиться. Вони весь час були вхожі в найвищі кабінети, вирішували свої бізнес-питання. А що український футбол отримав від братів Суркісів як від власників "Динамо"? Три гучних скандали: "справа з шубами", "маріупольська справа" і ось зараз - скандал з платежами солідарності УЄФА за підготовку Андрія Ярмоленка. Вдумайтеся, в "Динамо" не посоромилися вкрасти гроші у дітей! Це ганьба на весь світ!

Нагадаю, що кияни не перший раз підводять нас в очах УЄФА. Раніше ФФУ потрапила під слідство УЄФА, тому що ми передали до Швейцарії фіктивні документи, які нам надали в ФК "Динамо". Як з'ясувалося, вони не відповідали реаліям. УЄФА в ході своїх розслідувань виявив, що у киян є борги, які вони не вказали в своїй звітності.

Є у мене і інша цікава інформація, пов'язана з діяльністю братів Суркісів у вітчизняному футболі. Але, якщо вам буде цікаво, поговоримо про це наступного разу.

Знаю, наприклад, що зараз нинішні господарі "Динамо" вже позичають гроші на утримання клубу у багатьох олігархів і при цьому не поспішають їх віддавати", - цитує президента ФФУ MatchDay.ua.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Кубок ЛЧ привезли в церкву та показали кримінальному авторитету

Андрій Павелко, який до цього очолював регіональну асоціацію Дніпропетровської області, був обраний головою ФФУ 6 березня 2015 року. Павелко став п'ятим главою ФФУ. Раніше цю посаду займали Віктор Банников (1992-1996), Валерій Пустовойтенко (1996-2000), Григорій Суркіс (2000-2012), що нині є почесним президентом ФФУ, і Анатолій Коньков (2012-2015).

Зараз ви читаєте новину «"На утримання "Динамо" Суркіси позичали гроші в олігархів. І не поспішають їх віддавати"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4166
Голосування Чи підтримуєте те, що українські спортсмени зі зброєю захищають нашу країну від вторгнення РФ?
  • Так. Це - громадянський обов'язок, а частина з них ще й представляє клуби ЗСУ
  • Не зовсім. Вони мають прославляти Україну на спортивних аренах і закликати світ підтримувати нашу країну
  • Усі методи хороші. Головне - не бути псевдопатріотами, як Тимощук
Переглянути