понеділок, 09 серпня 2021 11:51

На Олімпійських іграх Україна здобула 19 медалей

У Токіо на ХХХІІ Олімпійських іграх збірна України здобула 19 медалей – одну золоту, шість срібних і 12 бронзових.

Розповідаємо про кожного медаліста.

Першу нагороду Україні принесла дзюдоїстка Дарія Білодід. Білодід була однією з наших головних надій на золоту медаль у Токіо. Для Даші – це її перші Олімпійські ігри. Українка виступала у ваговій категорії до 48 кг, була другою в загальному рейтингу.

У півфіналі Білодід зустрічалася з японкою Фуною Тонакі – однією з фавориток Олімпіади. Українка двічі перемагала цю суперницю у фіналах чемпіонату світу, але цього разу Дарія програла.

За "бронзу" наша спортсменка боролася з дзюдоїсткою з Ізраїля Широю Рішоні. Українка перемогла на 10 років старшу суперницю іппоном наприкінці сутички, показавши характер.

Другу нагороду, теж "бронзу", здобув фехтувальник 37-річний Ігор Рейзлін. До 33 років Ігор показував посередні результати. У такому віці багато хто вже завершує кар'єру, а в Рейзліна несподівано почався розквіт.

Як лідер збірної України він і поїхав на Олімпіаду до Токіо. Програв там лише одну зустріч — у півфіналі французу Ромену Каннону. У боротьбі за "бронзу" переміг італійця Андреа Сантареллі, якому доти тричі поступався.

Третю "бронзу" принесли стрільці Олена Костевич та Олег Омельчук. Український дует став третім у змішаному командному змаганні у стрільбі з пневматичного пістолета з 10 м.

На 1500 м Романчук фінішував другим, прогавивши фінішний ривок Роберта Фінке

Олена Костевич була прапороносцем України. Вона — одна з найдосвідченіших спортсменок. Вигравала "золото" Олімпіади в Афінах 2004 року, та дві "бронзи" лондонської Олімпіади 2012 року. Для Олега Омельчука ця медаль була першою олімпійською в кар'єрі.

Згодом настала черга плавця Михайла Романчука. Він виборов одразу дві медалі — бронзову й срібну. Михайло був третім на дистанції 800 м, пропустивши американця Роберта Фінке та італійця Грегорі Палтріньєрі. На 1500 м Романчук фінішував другим, прогавивши фінішний ривок Роберта Фінке.

  Романчук залишився без золота. Фото: Reuters
Романчук залишився без золота. Фото: Reuters

Чергову "бронзу" для нашої країни виборола тенісистка Еліна Світоліна. У виснажливому двобої з Оленою Рибакіною з Казахстану вона повністю програла першу партію, на тай-брейку врятувала другу й переломила третю, поступаючись — 1:4.

3 серпня борчиня класичного стилю 32-річна Алла Черкасова здобула бронзову медаль. Це перша її олімпійська нагорода. Аллу тренують чоловік та син, які вказують на її помилки.

Наступного дня Україна виборола одразу чотири медалі. Спершу "срібло" Олімпіади в класичній боротьбі несподівано виборов 22-річний Парвіз Насібов із Запоріжжя. Його батьки приїхали в Україну з Азербайджану. Тут він перекваліфікувався із вільної боротьби на греко-римську.

Потім прийшов час нашого золотого медаліста, народного депутата Жана Беленюка. Він спокійно, не форсуючи подій, добрався до фіналу де в такому ж стилі переміг угорського борця — 5:1. Це було перше й останнє "золото" України, яке до того ж виборов темношкірий спортсмен.

Далі настала черга ще однієї представниці греко-римської боротьби Ірини Коляденко. Вона програла півфінал, але у втішному фіналі за "бронзу" здолала латвійку Анастасію Григор'єву. Бронзову призерку Олімпіади яскраво зустріли в Ірпені, звідки вона родом.

Чергову "бронзу" Україні принесли майстрині артистичного плавання — Марта Федіна та Анастасія Савчук. Українські спортсменки за задовільну програму отримали 95,6000 бали.

Потім виблиснула Людмила Лузан. В каное-одиночці вона взяла "бронзу" на дистанції 200 м. А в передостанній день Олімпіади в парі з Анастасією Четвериковою Людмила виборола "срібло" на 500-метрівці. Спортсменка заявила, що на наступній Олімпіаді обов'язково візьме "золото".

Але в третьому раунді Хижняк пішов добивати суперника й нарвався на зустрічний удар, який арбітр суперечливим рішенням назвав нокаутом

Четверту срібну нагороду Україні принесла каратистка Анжеліка Терлюга з Одеси. Вона легко дійшла до фіналу, але там поступилася болгарській спортсменці Івет Горановій — 1:5.

Наступного дня трохи не дістався до "срібла" колега Терлюги Станіслав Горуна. Він програв у півфіналі Луїджі Бузі з Італії — 0:3. Бої за третє місце в карате, як і боксі, не проводяться.

Найбільше надій було на боксера Олександра Хижняка. За підсумками двох раундів він одностайно лідирував у бою з бразильцем Еберто Соузою. Але в третьому раунді пішов добивати суперника й нарвався на зустрічний удар, який арбітр суперечливим рішенням назвав нокаутом. Відтак ще одна срібна медаль.

Того ж дня наші синхроністки вибороли "бронзу" в командних змаганнях.

Стрибунка у висоту Ярослава Магучіх, яка була безумовною лідеркою сезону, змогла стати лише третьою, несподівано поступившись австралійці Ніколі Макдермот та росіянці Марії Ласіцкене, яка й стала переможницею.

  Ярослава Магучіх почала виступи на Олімпіадах із бронзи. Фото: Reuters
Ярослава Магучіх почала виступи на Олімпіадах із бронзи. Фото: Reuters

Останню медаль нашій команді принесла велосипедистка Олена Старікова, яка у змаганнях у треку була другою, поступившись лише канадійці Кейсі Мітчелл.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: До Ігор більше не прикута увага світу

Загалом збірна України посіла 44-те командне місце — найнижче за всю історію. Підвела мала кількість золотих медалей. У неофіційному командному заліку, де враховуються всі медалі, а не лише золоті, Україна 19-та.

Збірна США перемогла в медальному заліку літніх Олімпійських ігор в Токіо. В активі американців 39 золотих, 41 срібна і 33 бронзові нагороди.

На другому місці - Китай, який здобув 38 золотих, 32 срібних та 18 "бронз". Замикають трійку господарі змагань. Японія має 27 золотих, 14 срібних та 17 бронзових медалей.

Зараз ви читаєте новину «На Олімпійських іграх Україна здобула 19 медалей». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4166
Голосування Чи підтримуєте те, що українські спортсмени зі зброєю захищають нашу країну від вторгнення РФ?
  • Так. Це - громадянський обов'язок, а частина з них ще й представляє клуби ЗСУ
  • Не зовсім. Вони мають прославляти Україну на спортивних аренах і закликати світ підтримувати нашу країну
  • Усі методи хороші. Головне - не бути псевдопатріотами, як Тимощук
Переглянути