Ексклюзиви
вівторок, 03 листопада 2015 12:07

"Мета Англії - максимально скомпрометувати Росію і відібрати у неї Кубок світу-2018" - Франков

"Мета Англії - максимально скомпрометувати Росію і відібрати у неї Кубок світу-2018" - Франков
Артем Франков. Фото: dynamo.kiev.ua

Відсторонений президент ФІФА Йозеф Блаттер своїм гучним інтерв'ю виданню Financial Times відверто підставив себе і Росію. А скандал, який виник у зв'язку з цим, тільки буде набирати обертів. Чим обов'язково спробує скористатися Англія, сильно ображена в процесі голосування.

У цьому впевнений головний редактор журналу "Футбол" Артем Франков. Свою думку він детально виклав у своїй колонці виданню nv.ua.

"Блаттер зізнався, що Росія купила право проведення КС-2018!" - щось на зразок цього зараз натовпами тиняється Інтернетом. Посилання на першоджерела наводяться найрізноманітніші, тлумачення - аналогічно. Давайте-но розберемося, що, навіщо й звідки.

Комізм ситуації в тому, що галас піднявся через спілкування тимчасово не діючого президента ФІФА (Міжнародної федерації футбольних асоціацій) Зеппа Блаттера з ... російськими журналістами з ТАСС. Чи то Блаттера понесло в його бажанні поквитатися з кривдниками і паралельно сподобатися аудиторії, що стала настільки близькою йому, чи то цензура в Росії працює з рук геть погано (щоб інтерв'ю такого масштабу і значущості, яке дане державному інформагентству, не візувалося в них на самому версі?), чи то "воздух нынче пьян, то ли леший нынче рьян", але резонанс і справді вийшов той ще, причому для Росії приємного в ньому мало. Підставились - отримуйте.

Це досить розгорнуте, об'ємне інтерв'ю, в якому Блаттер викладає свою версію стосунків із президентом УЄФА Мішелем Платіні та походження нещасливого контракту, що послужив приводом для 90-денного відсторонення від футболу обох колишніх друзів; пускає сльозу з приводу рідної Швейцарії, яка кинула рідного сина напризволяще; таврує ворогів і називає Володимира Володимировича другом Йозефа Йозефовича (тобто Блаттера).

Ситуація, яка плавно переросла у міжнародний скандал з черговими непередбачуваними наслідками, виникла навколо однієї з відповідей:

"Ви вважаєте помилкою, що в 2010 році одночасно проходили вибори відразу двох Кубків світу: 2018 і 2022?

- Тоді було внутрішнє переконання, що один чемпіонат пройде в Росії - країна зі Східної Європи ніколи не приймала турнір. Господарем турніру 2022 бачилися США. Таким чином, мундіалі отримали б дві головні політичні сили світу. Все йшло добре, поки президент Франції Ніколя Саркозі не зустрівся з коронованим принцом, нині еміром Катару (Тамім бін Хамад Аль-Тані. - Прим. ТАСС). Слідом за цим Саркозі сказав Платіні, що в 2022 році непогано було б поїхати в Катар. Тоді й прозвучало, що чемпіонат має пройти в Катарі. Це сплутало всі карти. Чотири європейських голосу перейшли від США до Катару. В іншому випадку американська заявка виграла б з рахунком 12:10. Ми планували готуватися до двох чудових Кубків світу: Росії-2018 і США-2022. Замість цього ми говоримо про кризу в ФІФА".

І чуємо могутній хор, що відтворює знамените гребенщіковське "Нас с тобою нае…"! Тим більше, двома днями пізніше "президент у вигнанні" тільки підсилив враження в розмові з кореспондентом знатної англійської Financial Times - вийшов там у них чудовий матеріал під назвою "Ланч із Блаттером". Герр Зепп не тільки підкреслив, що по Росії все було вирішено до голосування - мовляв, владнали, але й знову наїхав на США як головних у змові проти нього.

Проте ж ми про КС-2018 - аж надто близько, прям кевкає.

Слова Блаттера прозвучали, скажімо так, дуже багатозначно - типу ми тут у себе все повирішували. Головна ображена в 2010 році - Англія (на виборах країни-господарки КС-2018 родоначальниця футболу отримала один-єдиний голос) виступила заспівувачем: "Перемога Росії була вирішена!", "Росія виграла способом, що не мають нічого спільного з демократією!", " Ми даремно трудилися! "Погодьтеся, підстави для подібних тлумачень у англійців є. Тим більше, що США в цьому розкладі залишаються осторонь - як би там не було, вони свої вибори програли (користуючись термінологією Блаттера, було внутрішнє переконання, що вже КС-2026 точно дістанеться їм, але це зовсім інша історія).

Моральну сторону питання залишимо осторонь. Авторитет ФІФА і без того впав нижче плінтуса, починаючи з арештів у Цюріху в кінці травня (Блаттер єхидничає - мовляв, о шостій ранку на місці арешту шістьох функціонерів ФІФА і одного менеджера комерційної компанії звідкись намалювалися американські журналісти) і продовжуючи іншими плодами зусиль штатівської та швейцарської прокуратур. Скандал навколо отримання Німеччиною права на проведення КС-2006 (від цієї історії не дуже добре пахло ще в 2000-му, а півтора десятка років потому її витягли на загальний огляд самі німці), скандал живий і щосили розгорається, яскраво підтверджує те, що і без того смутно підозрювало більшість любителів футболу: з деяких пір, коли у футбол прийшли великі гроші, ніхто настільки значущий захід, як чемпіонат світу, простим демократичним голосуванням не отримав, багато чого відбувалося під килимом і під столами.

Але яка матеріальна сторона питання, тобто, які наслідки слова Блаттера матимуть для ФІФА та Росії?

Розглядають дві лінії впливу - тактичну й стратегічну. Перша - раз вже наша заявка спочатку не мала шансів, то нехай нам повертають витрачені на її просування засоби: з 21 мільйона фунтів близько двох виділила держава. Президент Футбольної Асоціації Англії Грег Дайк: "Було б непогано повернути гроші платників податків!"

Друга, власне, реалізується вже давно - максимально скомпрометувати Росію як господиню КС-2018, змусити відібрати в неї право проведення і одразу же підхопити турнір. Ось тут і мораль стане в нагоді, і матерія - Англія і справді готова мало не з коліс організувати футбольний турнір будь-якого рівня складності.

Безумовно, козирів у неї додалося. Але Блаттер, зрозуміло, скаже, що нічого такого на увазі не мав, що його неправильно зрозуміли, а то й перебрехали. З юридичної точки зору теж піди причіпись - де факти тиску, підкупу та іншого, тобто всього того, що дозволяє скасувати результати виборів 2010 року? От як тільки слідчі витягнуть докази або самі члени виконкому, які голосували тоді, зізнаються, що на них тиснули чи давали, історія заграє новими фарбами і напевно згорне в нове русло.

Поки про це мови немає. Але англійці не відступляться, будьте впевнені".

Зараз ви читаєте новину «"Мета Англії - максимально скомпрометувати Росію і відібрати у неї Кубок світу-2018" - Франков». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 4166
Голосування Чи підтримуєте те, що українські спортсмени зі зброєю захищають нашу країну від вторгнення РФ?
  • Так. Це - громадянський обов'язок, а частина з них ще й представляє клуби ЗСУ
  • Не зовсім. Вони мають прославляти Україну на спортивних аренах і закликати світ підтримувати нашу країну
  • Усі методи хороші. Головне - не бути псевдопатріотами, як Тимощук
Переглянути