пʼятниця, 01 січня 2021 21:00

Матч "Рейнджерс" – "Селтік" посилює протистояння політичне, релігійне й національне

Матч  "Рейнджерс" – "Селтік" посилює протистояння політичне, релігійне й національне
У кращі часи на матчах "Селтік" – ""Рейнджерс неможливо було знайти вільне місце. Фото Рейтер

Завтра, 2 січня, в шотландському Глазго відбудеться одне з найстаріших і найочікуваніших футбольних дербі світу – "Глазго Рейнджерс" – "Селтік".

Протистояння двох команд з Глазго - справжній шедевр світової футбольної культури. Напевно, якщо і є в світі ідеальне дербі, то це саме матчі "Рейнджерс" і "Селтіка".

У Стамбулі або Белграді є гарячність і пристрасть. У Каїрі, коли грають "Замалек" і "Аль-Ахлі" - ненависть. До протистояння "Рівер Плейт" і "Бока Хуніорс" в Буенос-Айресі можна застосувати епітет "стильний". Так ось, дербі в Глазго об'єднує все це в собі. Додайте сюди неповторний британський, вірніше навіть шотландський колорит, і ви отримаєте маленьку виставу про те, що таке "Стара фірма" ("Old Firm") - саме так уже протягом майже ста років називають матчі між "Рейнджерс" і "Селтіком".

"Багато хто вважає, що футбол - це питання життя і смерті. Мене дуже засмучує такий підхід. Футбол - набагато важливіше" - ці слова, сказані легендарним тренером "Ліверпуля" Біллом Шенклі, в точності відображають атмосферу цього дербі.

"Рейнджерс" був заснований в 1873 році, "Селтік" - чотирнадцятьма роками пізніше, а перший матч між ними був зіграний в 1888-ому. Однак не буде перебільшенням сказати, що історія протистояння почалася набагато раніше. Ну, наприклад, за точку відліку можна взяти 1 липня 1690 року, коли відбулася пам'ятна для історії Великобританії битва на річці Бойн, що в Ірландії. Тоді армія Вільгельма III Оранського розгромила поваленого двома роками раніше з англійського престолу під час так званої Славної революції короля Якова II. Яке відношення все це має до футболу? Щодо "Рейнджерс" і "Селтіка" – безпосереднє.

Вільгельм III Оранський був протестантом, так само як і його армія, в той час як Яків II, який, до слова, припадав Вільгельму племінником і зятем, і його прихильники, більшу частину яких становили ірландські ополченці, - католики. "Рейнджерс" - команда протестантська, "Селтік" - католицька. Більш того, зв'язок між подіями 1690 року і сучасної футбольної культурою цілком відчутний у вболівальницькому середовищі "Рейнджерс" вельми поширені клубні шарфи з написом "1690. No surrender" ("1690. Не здаватися"). Слова "No surrender" - давній бойовий клич британських протестантів, який звучав ще під час битви при Бойні.

І це всього лише ланка в довгому історичному ланцюгу політичних і релігійних протиріч, які обплутують суперництво двох команд. "Селтік" був заснований ірландським священиком братом Уолфрідом. Він був членом "Братства Марії" - католицького релігійного товариства, створеного в 1817 році у Франції. Воно веде свою діяльність у багатьох країнах світу. Головною метою, яку переслідував брат Уолфрід, був збір коштів на допомогу бідним і знедоленим в східній частині Глазго, який протягом XIX століття густо заполоняли ірландські емігранти. Цікаво, що перший свій матч в історії "Селтік" провів в 1888 році як раз проти "Рейнджерс" і спочатку у стосунках між клубами і їх уболівальниками не було тієї ворожнечі. А з десяток футболістів встигло пограти за обидві команди з Глазго.

Початок же загострення відноситься до другого десятиліття XX століття. Пов'язано це з "ірландським питанням". Рух за незалежність на острові набирав силу і врешті-решт вилився у відкритий збройний конфлікт. Завершився він в 1921 році підписанням угоди, згідно з якою 26 графствам Ірландії надавалася незалежність. Північна ж Ірландія проголосувала за те, щоби залишитися частиною Сполученого Королівства, що стало початком конфлікту, який не вирішено і до сьогодні. Яке знову ж відношення це має до футболу? З огляду на ірландське походження "Селтіка" - безпосереднє.

Над одним з входів на стадіон хтось нашкрябав великими літерами - "Ворота зрадників"

Як уже говорилося, в XIX столітті Глазго переживав наплив ірландських емігрантів. Поступово такий стан справ почало викликати протест у місцевого населення, яке в переважній більшості своїй сповідувало протестантизм. Й ідентифікувати себе як антиірландський і антикатолицький клуб "Рейнджерс" і його вболівальники почали з "Селтіка". Тісні зв'язки встановилися з радикальною протестантською релігійною організацією Orange Order. Ну а до початку XX століття всім футболістам-католикам було запропоновано добровільно-примусово покинути "Рейнджерс".

1 липня 1989 року в Глазго "вибухнула" бомба величезної потужності. Важко назвати інакше новина про підписання "Рейнджерс" контракту з нападаючим Мо Джонстоном. Те, що він раніше провів три роки в "Селтіку", блякло перед тим фактом, що Джонстон був католиком. Генеральний секретар асоціації уболівальників "Рейнджерс" Девід Міллер, коментуючи цю подію, сказав: "Це божевільний день! Я не хочу бачити католика на" Айброкс ". Сотні людей прийшли до арени клубу, щоби публічно спалити там свої клубні шарфи, футболки і абонементи. для цього люди приїжджали навіть зі столиці Північної Ірландії Белфаста, де національно-релігійне питання стоїть в десятки разів гостріше, ніж у Глазго. Над одним з входів на стадіон хтось нашкрябав великими літерами - "Ворота зрадників". Самого Джонстона майже рік ховали в Единбурзі, щоб уберегти від гніву уболівальників. і "Селтіка" в тому числі - тепер вони називали Джонстона не інакше як Юдою і маленьким лайном.

Що ж стосується Північної Ірландії, то тисячі уболівальників звідти щороку приїжджають в Глазго на дербі між "Рейнджерс" і "Селтіком". Одні - з британськими "Юніон Джек", адже "Рейнджерс" є оплотом лоялізма і юніонізму, інші - з ірландськими триколорами. А якщо згадати, що рух на підтримку вже згаданого вище Якова II - якобітство - незабаром переріс у рух за незалежність Шотландії від Англії, то клубок політико-історико-культурних протиріч заплутається остаточно.

Всього між собою команди зіграли 325 матчі. 121 перемога в "Селтіка" й 115 – у "Рейнджерс". Різниця м'ячів – 447:443.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Захисник "Глазго Рейнджерс" забив найшвидший автогол у Лізі Європи

Найкращим бомбардиром в історії "Рейнджерс" (355 голів) є Аллі Маккойст На його рахунку 27 забитих м'ячів в ворота "Селтіка". Символічно, що саме в епоху Маккойст "Рейнджерс" виграли 9 чемпіонських титулів поспіль (з 1989 по 1997 рік). Джиммі Макгрорі - найкращий бомбардир в історії "Селтіка" - 395 голів. Кращий бомбардир "кельтів" в дербі - 27 забитих м'ячів. Завершивши кар'єру гравця, прославився і як тренер. МакГрорі 20 років очолював "Селтік".

Зараз ви читаєте новину «Матч "Рейнджерс" – "Селтік" посилює протистояння політичне, релігійне й національне». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4166
Голосування Чи підтримуєте те, що українські спортсмени зі зброєю захищають нашу країну від вторгнення РФ?
  • Так. Це - громадянський обов'язок, а частина з них ще й представляє клуби ЗСУ
  • Не зовсім. Вони мають прославляти Україну на спортивних аренах і закликати світ підтримувати нашу країну
  • Усі методи хороші. Головне - не бути псевдопатріотами, як Тимощук
Переглянути