пʼятниця, 05 червня 2020 20:11

Львів'янин виграв чемпіонат Європи з боксу зі зламаною рукою

 

Чемпіонат Європи з боксу 1977 року пройшов у місті Галле, тоді - у складі Німецької Демократичної Республіки, і завершився тріумфом українських боксерів. Вони виступали у складі збірної СРСР. Віктор Савченко і Леонід Шапошніков стали найсильнішішими на континенті у категоріях до 71 і до 75 кг відповідно, а Олександр Ткаченко виборов срібну медаль у вазі до 51 кг. Фінали в 11-х вагових категоріях чемпіонату Європи пройшли 5 червня 1977 року.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Перший українець став чемпіоном світу з боксу

Двома роками перед тим - на континентальній першості 1975 року у Катовіце, Польща, - Савченко і Ткаченко вже ставали медалістами - перший здобув "срібло", а другий - "золото". Для львів'янина Шапошнікова медаль чемпіонату Європи стала першою у кар'єрі. Досі він один із двох львівських боксерів, які стали чемпіонами Європи з боксу. У 2008 році в Ліверпулі його досягнення повторив Георгій Чигаєв - одесит, який на змаганнях представляв Львів.

Леонід Шапошніков в Галле провів чотири поєдинки. Практично весь турнір шульга Шапошніков змагався "однією правою", бо у першому ж бою (проти представника Федеративної Республіки Німеччини Манфреда Яссманна - gazeta.ua) зламав кисть лівої руки об чоло суперника.

Зламав кисть лівої руки об чоло суперника

- Зробили знімок, але не казали точно зламана чи не зламана рука, - зізнається львів'янин. - Втім, по самій руці було видно, що вона зламана. Всі наступні бої я відбоксував на уколах. Єдине чого боявся, що мене не допустять через травму до фіналу з боксером із НДР Берндом Віттенбургом. Але, на щастя, цього не сталося і у фіналі я переміг. А потім вже відновлював руку у Львові. Мені поставили гіпс, але щось виправити вже було пізно. На руці утворився кістковий мозоль і травма залишилась. Тоді відповідні операції робили лише в Москві, але оскільки я ще боксував, то не було сенсу зчищувати мозоль, бо я б випадав із змагального циклу, до того ж при навантаженнях могло стати ще гірше. Рука до цього часу трохи поболює.

В Галле на шляху до фіналу - в другому поєдинку - Шапошніков з рахунком 3:2 переміг югослава Слободана Качара. Той став олімпійським чемпіоном 1980 року, а у 1985-1986 роках був чемпіоном світу серед професіоналів.

Леонід Шапошніков народився 8 лютого 1951 року. Боксом почав займатися у сибірському місті Іркутськ. Виграв молодіжну першість СРСР, двічі став чемпіонат Росії серед дорослих. А в жовтні 1973-го, у 22-річному віці, переїхав з дружиною і сином до Львова, де розпочав надстрокову службу в армії. В місті Лева мешкає і донині. Він є майстром спорту СРСР міжнародного класу (1974), чемпіоном Європи (1977), триразовим чемпіоном СРСР (1974, 1977, 1978), призером чемпіонатів СРСР (1973 – 2 місце, 1976 – 3 місце), чемпіоном Спартакіади дружніх армій (1977). Виступав у 1-й і 2-й середній вазі. Провів на любительському рингу 179 боїв у яких здобув 162 перемоги.

Зараз ви читаєте новину «Львів'янин виграв чемпіонат Європи з боксу зі зламаною рукою». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4166
Голосування Чи підтримуєте те, що українські спортсмени зі зброєю захищають нашу країну від вторгнення РФ?
  • Так. Це - громадянський обов'язок, а частина з них ще й представляє клуби ЗСУ
  • Не зовсім. Вони мають прославляти Україну на спортивних аренах і закликати світ підтримувати нашу країну
  • Усі методи хороші. Головне - не бути псевдопатріотами, як Тимощук
Переглянути