Ексклюзиви
пʼятниця, 22 січня 2021 21:00

Лунін в "Реалі" потрапив у безвихідне становище

Лунін в "Реалі" потрапив у безвихідне становище
Андрій Лунін грає в Іспанії із 2018 року. Фото: УАФ

У матчі 1/16 фіналу Кубка Іспанії мадридський "Реал" поступився в гостях представнику 3-го за силою дивізіону Іспанії "Алькояну". Цей матч став дебютним для воротаря збірної України 21-річного Андрія Луніна. В обох випадках український голкіпер не виручив свою команду. Господарі забивали із меж воротарського майданчика. Лунін не найкращим чином зіграв на виході.

Провал Андрія не став несподіванкою. Луніну без ігрової практики важко мати хоч якусь ігрову форму. Його перший матч за "Ов'єдо" на початку 2020-го року завершився не меншим провалом. Український воротар не розібрався із захисником, хто має грати з м'ячем. Як наслідок - суперник вийшов на порожні ворота.

Товариський матч проти збірної Польщі наприкінці минулого року завершився не меншим фіаско. Лунін подарував м'яч супернику за межами штрафного майданчика. Покарання послідувало миттєво.

Товариський матч проти збірної Польщі наприкінці минулого року завершився не меншим фіаско. Лунін подарував м'яч супернику за межами штрафного майданчика

Частина провини за таку ситуацію безперечно лежить на головному тренері "Реала" Зінедіну Зідану. Француз ніяк не підтримує ігровий ритм українця. Лунін за першу частину сезону не зіграв жодного матчу за "вершкових". Тібо Куртуа має беззаперечну підтримку від наставника команди. Навіть коли бельгійський воротар помиляється, або потребує відпочинку, то все одно Лунін не отримує ігровий час. Ніхто у футболі не застрахований від травм. Якщо у Куртуа виникнуть проблеми зі здоров'ям, то Зідану потрібно буде ставити неготового Луніна. Французький наставник має розуміти всі ризики довіри тільки до одного воротаря.

Відповідальність також несуть агенти. Офіційно інтереси воротаря представляє його батько Олексій. "Реал" - один із найкращих клубів світу. Годі було сподіватися, що після УПЛ можна реально на щось претендувати у Мадриді. Потрібно розвивати кар'єру через оренди, де була б стабільна ігрова практика. Ніхто не буде розвивати чужого воротаря, який піде за рік. Мова спочатку могла йти про клуби cегунди - другого за силою дивізіону Іспанії , потім - можливість грати вже у Ла Лізі. Потрібно рухатися крок за кроком. За два з половиною роки Андрій відіграв у Іспанії тільки 26 матчів. Це менше, ніж в останньому сезоні в "Зорі".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Коли Яремчук покине "Гент"

Кар'єра будь-якого футболіста має розвиватися поступово. Свого часу 17-річний Максим Коваль із запорізького "Металурга" відразу перейшов у київське "Динамо". Нічого хорошого із цього не вийшло. Ситуація багато в чому схожа із Луніним. "Реал" -це престиж, великі гроші, але вони не формують молодих гравців. "Вершкові" мають можливість купувати найкращих гравців у світі. Кейлор Навес та Куртуа були найкращими воротарями Кубка світу – 2014 та 2018. Жити у Мадриді – комфортно та престижно. Отримувати €30 тисяч в тиждень та ні в чому собі не відмовляти – добре. Але до футболу це не має ніякого відношення. Замість команд, які вміють працювати із молодими гравцями, Лунін та його агенти обрали гроші. За час в Іспанії український воротар майже нічого не здобув у прогресі. Зараз його місце у збірній під питанням, бо Георгій Бущан та Анатолій Трубін мають постійну практику в "Динамо" та "Шахтарі".

Але головна проблема в самому Луніну. Він не готовий до ролі другого воротаря "Реала"

Але головна проблема в самому Луніну. Він не готовий до ролі другого воротаря "Реала". Український голкіпер потребує довіри та ігрової практики. У "Дніпрі" та "Зорі" він не мав ніякої конкуренції. Тодішній наставник луганців Юрій Вернидуб, розуміючи, що на Луніну можна заробити, швидко прибрав із команди досвідченого Олексія Шевченка. На молодіжний Кубок світу-2019 Андрій поїхав, не провівши жодного матчу у кваліфікації. Таке ставлення вилазить боком вже в закордонній кар'єрі. Лунін не виграв конкуренцію у "Леганесі" та "Вальядоліді".

Позиція запасного воротаря "Реала" передбачає виступи в обмеженій кількості матчів за сезон. Просто бути підміною для основного воротаря. Це не шлях для голкіпера, який ще не пройшов свого становлення. Потрібно стабільно грати. Виліт із Кубка Іспанії зменшує перспективи подальшої ігрової практики Луніна в цьому сезоні. Врятувати ситуацію, а цього б не хотілося такою ціною, можуть тільки травма або коронавірус у Куртуа. Але влітку все-одно потрібно шукати клуб для повноцінної оренди з перспективою ігрової практики.

Влітку 2018-го "Реал" заплатив "Зорі" за Луніна 8 млн. євро.

Зараз ви читаєте новину «Лунін в "Реалі" потрапив у безвихідне становище». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 4166
Голосування Чи підтримуєте те, що українські спортсмени зі зброєю захищають нашу країну від вторгнення РФ?
  • Так. Це - громадянський обов'язок, а частина з них ще й представляє клуби ЗСУ
  • Не зовсім. Вони мають прославляти Україну на спортивних аренах і закликати світ підтримувати нашу країну
  • Усі методи хороші. Головне - не бути псевдопатріотами, як Тимощук
Переглянути