Ексклюзиви
пʼятниця, 06 березня 2020 10:45

Лікар "Динамо" дав Бесєдіну засіб для космонавтів

Лікар "Динамо" дав Бесєдіну засіб для космонавтів
Бесєдін скаржився на головний біль. Фото Футбум

УЄФА відсторонила форварда "Динамо" Артема Бєсєдіна на один рік. У нього є 21 день на оскарження

В середині грудня форварда тимчасово відсторонили від футболу через підозри в порушенні антидопінгових правил. Минулого тижня київський клуб повідомив, що УЄФА в результаті розслідування дискваліфікував форварда на один рік. А вчора стало відомо, яке саме порушення це було. Повідомляє "Трибуна".

Координатор допінг-контролю при УАФ Максим Бецко пояснив, що в пробі Артема виявили заборонену речовину фонтурацетам:

"За повідомленням, яке нам надійшло, препарат потрапив в організм футболіста випадково. Лікар дав йому його замість таблетки від головного болю. За однією з версій, у нього в одній кишені були таблетки кетанову та фонтурацетаму, а він просто переплутав блістери".

Фонтурацетам більш відомий як лікарський препарат фенотропіл. Показанням до нього є захворювання центральної нервової системи. Це ноотропний засіб – він стимулює роботу мозку.

Фенотропіл винайшли в Радянському Союзі, де за його допомогою космонавти боролись зі стресом. Поряд з тим його ефективність, як і ефективність ноотропів загалом, не доведена.

"Жодні міжнародні протоколи не рекомендують вживання таких препаратів здоровим людям", – пояснювала минулого року колишня очільниця Міністерства охорони здоров'я Уляна Супрун.

Фонтурацетам входить у список заборонених речовин від WADA в категорії стимуляторів. Вважається, що він збільшує фізичну витривалість та підвищує толерантність організму до холодної погоди.

Відомо лише, що це був клубний лікар "Динамо". Але його ім'я не фігурує в рішенні УЄФА, як пояснив координатор допінг-контролю при УАФ Максим Бецко.

За його словами, лікар помилково дав Артему таблетку зі забороненою речовиною, коли той звернувся до нього через погане самопочуття. Це сталось в Мальме під час поїздки автобусом, коли команда добиралась на стадіон на матч ЛЄ (3:4). Бєсєдін тоді зіграв всі 90 хвилин, але забити не зміг.

Цю версію підтверджує і розшифровка свідчень самого Бєсєдіна з матеріалів справи в УЄФА, яку надала Sport Arena:

"Я сказав лікареві, що головний біль різко посилився, і попросив таблетку. Він сказав, що всі ліки в сумці в багажному відсіку автобуса і що зараз немає часу зупинятися, тому що ми спізнювалися на матч.

Але він сказав, що може дати Кетанов зі своєї аптечки. Я взяв таблетку. Пізніше я дізнався від лікаря, що у нього були Кетанов і Ентроп (містить фонтурацетам) в сусідніх відділеннях аптечки. Зовні вони зовсім не відрізняються, і я не помітив різницю".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Динамо" продовжило контракт зі скандальним форвардом

Схожий на історію Бєсєдіна випадок стався 2006 року з російською біатлоністкою Ольгою Пилєвою. В неї відібрали олімпійську медаль, бо виявили в її організмі сліди допінгу. Це був наслідок фенотропілу – його спортсменці прописала лікарка, яка займалась її відновленням після травми.

Зараз ви читаєте новину «Лікар "Динамо" дав Бесєдіну засіб для космонавтів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 4166
Голосування Чи підтримуєте те, що українські спортсмени зі зброєю захищають нашу країну від вторгнення РФ?
  • Так. Це - громадянський обов'язок, а частина з них ще й представляє клуби ЗСУ
  • Не зовсім. Вони мають прославляти Україну на спортивних аренах і закликати світ підтримувати нашу країну
  • Усі методи хороші. Головне - не бути псевдопатріотами, як Тимощук
Переглянути