неділя, 14 травня 2017 11:09

Київське "Динамо" вперше виграло єврокубок

Київське "Динамо" вперше виграло єврокубок
"Динамо" -1975 вперше в історії виграло єврокубок. Фото: fcdynamo.kiev.ua

14 травня 1975 року київське "Динамо" обіграло у фіналі угорський "Ференцварош" - 3:0 і вперше за історію здобуло європейський приз – Кубок кубків.

Того року склад учасників був солідний – "Реал", "Ліверпуль", "Бенфіка", "Монако", ПСВ, "Айнтрахт" і "Болонья" боролися за приз. У першому раунді відсіялися італійці, у другому – "Ліверпуль". Мерсисайдці програли майбутньому фіналісту – "Ференцварошу" за рахунок пропущеного вдома м'яча - 1:1 і 0:0.

У чвертьфіналі найцікавішими парами були ПСВ – "Бенфіка" і "Реал" – "Црвена Звезда". Голландці зіграли внічию 0:0 в Лісабоні й мінімально перемогли в Ейндховені - 2:1. Іспанці з сербами обмінялися домашніми перемогами - 2:0. Пенальті влучніше пробили представники Югославії.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Газзаєв допоміг київському "Динамо" виграти Кубок кубків

Долю першого півфіналу було вирішено в Києві. "Динамо" обіграло ПСВ - 3:0. Однак рахунок був оманливий. Динамівці згодом зізнавалися, що суперник за моментами цілком міг розраховувати і на 3:3. Особливо тривожно було в останні хвилини. Однак у той вечір "Динамо" пощастило. Доля повернула своє через 24 роки в півфіналі ЛЧ з "Баварією.

Повторний поєдинок почався із неприємностей для киян. Голкіпер Рудаков випустив м'яч, а шведський нападаючий Едстрем добив його в сітку вже на 22 хвилині. Голландці затисли киян, але ті стримали тиск. На 77 хвилині Буряк зрівняв рахунок. Стало зрозуміло, що далі йде "Динамо" попри те, що Едстрему вдалося забити вдруге. 2:1 для господарів.
Фінал грався в швейцарському Базелі. За день до матчу кияни провели тренування, на якому відпрацьовували командну швидкість.

– Було помітно, що суперники вражені, – згадував Володимир Веремеєв.

– У футболі важко приховати свою силу чи слабкість, – казав Володимир Мунтян. – Ми були сильними й не боялися це демонструвати.

Моменти біля воріт угорців виникали один за одним. На 17 хвилині Онищенко отримав пас від Блохіна, на віражі обійшов захисника і, увійшовши до карного майданчика, точно пробив у дальній нижній кут. На 39 хвилині той же Онищенко отримав м'яч на правому фланзі, трохи змістився до центру і метрів із 28 сильно пробив під поперечину. Воротар Геці не чекав удару й запізнився зі стрибком. Згодом динамівці згадували, що м'яч залетів у "дев'ятку", але насправді Онищенко пробив майже по центру воріт.

Третій гол провів Блохін. Олег отримав пас від Мунтяна, на швидкості оббіг захисника, обіграв воротаря й правою ногою забив у порожні ворота - 3:0. За всю гру угорці створили лише один момент. І це при тому, що в попередніх 8 матчах вони забили 15 голів.

– Того вечора невідомо було, хто радів більше – ми чи Лобановський? – згадував Мунтян.

– Йому було 36 років. Це вже пізніше із Валерія Васильовича зроблять залізного полковника. А насправді він був живою людиною.

За перемогу в Кубку кубків динамівцям влаштували прийом у Верховній Раді України. А за шість років Кубок кубків виграло інше "Динамо" – тбіліське. Грузинів вітали голова республіки Едуард Шевардандзе й радянський лідер Леонід Брежнєв.

За півроку кияни вперше і востаннє в своїй історії виграють суперкубок УЄФА. А 1986-го Кубок кубків знову буде в Києві.

Зараз ви читаєте новину «Київське "Динамо" вперше виграло єврокубок». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4166
Голосування Чи підтримуєте те, що українські спортсмени зі зброєю захищають нашу країну від вторгнення РФ?
  • Так. Це - громадянський обов'язок, а частина з них ще й представляє клуби ЗСУ
  • Не зовсім. Вони мають прославляти Україну на спортивних аренах і закликати світ підтримувати нашу країну
  • Усі методи хороші. Головне - не бути псевдопатріотами, як Тимощук
Переглянути