середа, 30 вересня 2020 13:25

Як футбольна індустрія переживає кризу 2020 року?

Як футбольна індустрія переживає кризу 2020 року?
Економічна криза буде ще тривалий час тиснути на футбольну індустрію. Фото: АіФ

Нинішній 2020 рік напевно увійде в історію, як один з найбільш кризових і глобально складних для всього людства в сучасній історії. Геополітичні конфлікти, пандемія, безодня економічної рецесії - все це відбилося на житті мільйонів.

Постраждала і спортивна індустрія, в тому числі - "король спорту" футбол. І федерації, і окремі клуби переживають фінансові труднощі, побіжно переглядають стандарти безпеки, скасовують матчі і з побоюванням дивляться в завтрашній день.

Чого варте скасування ЧЄ-2020 і Ліги чемпіонів. Такого не відбувалося близько 80 років, а останній раз чемпіонати скасовували через Другу світову війну. Відчуваєте серйозність нинішнього становища?

Посилює контраст і те, що в 2018-2019 роках доходи, як клубів, так і гравців зросли до рекордних значень. За даними аналітиків, тільки "Барселона" заробила на рекламі 800 мільйонів євро, а "Манчестер Юнайтед" відстав від іспанського клубу на 90 мільйонів, заробивши понад 710 мільйонів євро.

Тепер уявіть, у скільки клубам і федераціям обходився простій без ігор, зрив рекламних контрактів і проведення матчів без уболівальників. Тільки АПЛ, за прогнозами експертів, втратила 1 мільярд в національній фунтовой валюті.

Але ж питання з пандемією не закрите - і через 9 місяців боротьби з вірусом багато країн вже зіткнулися з "другою хвилею", число хворих зростає, і жорсткі карантини знову можуть повернутися до порядку денного.

Більш того, економічна криза, що йде за пандемією по п'ятах, буде ще тривалий час тиснути на футбольну індустрію - у спонсорів буде менше грошей, платіжна спроможність уболівальників впаде, клуби будуть менше заробляти і витрачати на трансфери.

Серед відносно позитивних новин можна відзначити хіба що нові поліпшені протоколи безпеки, розроблені в тій же "Бундеслізі" спільно з медичними експертами.

Багато європейських клубів тестували цифрові технології і віддалені способи зв'язку, щоб компенсувати відсутність уболівальників на стадіонах. Один з клубів навіть влаштовував глобальні Zoom-конференції на великих екранах під час тренувань і матчів.

Як буде змінюватися індустрія, яка отримала негативний, але все ж досвід, як будуть вести себе керівництва футбольних клубів, спортивні федерації, букмекери типу wearebettors, спонсори і самі вболівальники, поки що припускати рано.

Залишається сподіватися, що зрушення буде в позитивному напрямку, і індустрія стане більш стійкою, гнучкою, безпечною і людяною.

Зараз ви читаєте новину «Як футбольна індустрія переживає кризу 2020 року?». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4166
Голосування Чи підтримуєте те, що українські спортсмени зі зброєю захищають нашу країну від вторгнення РФ?
  • Так. Це - громадянський обов'язок, а частина з них ще й представляє клуби ЗСУ
  • Не зовсім. Вони мають прославляти Україну на спортивних аренах і закликати світ підтримувати нашу країну
  • Усі методи хороші. Головне - не бути псевдопатріотами, як Тимощук
Переглянути