середа, 08 серпня 2018 11:09

Іван Піддубний останні роки провів у злиднях

 

Славетний український богатир, 6-разовий чемпіон світу з боротьби Іван Піддубний помер 8 серпня 1949-го у Єйську Краснодарського краю. Великий патріот України трохи не дожив до 78-річчя.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Греко-римська боротьба, куліш і рекорд України – як минуло свято Піддубного на Черкащині

На початку минулого століття Іван Піддубний отримав велике світове визнання. Європейська преса нагородила його почесним званням "чемпіон чемпіонів" і "король чемпіонів". Він клав на лопатки 3 чемпіонів світу, декількох чемпіонів Європи і десятки чемпіонів окремих країн світу.

Останні роки життя козацький нащадок провів у злиднях, усіма забутий. У його спальні знайшли незакінчений лист, адресований тодішньому заступнику голови Ради Міністрів СРСР Ворошилову: "Клименте Єфремовичу, мені 78 років. Згадайте мої заслуги перед країною. Ви самі називали мене національним героєм, а тепер забули. Прошу одного: закріпіть мене до їдальні військової частини, щоб я хоч інколи їв гаряче".

Прошу одного: закріпіть мене до їдальні військової частини, щоб я хоч інколи їв гаряче

Незадовго до смерті говорив своєму лікареві-українцеві: "Це ж коли, мабуть, помру, то вкрадуть "кацапи" в мене Піддубного, а скажуть, що був "Поддубний". Хіба ні?"

У 30-х роках минулого століття Івана Максимовича вже намагалися "вкрасти". Його прізвище записали "Поддубный", а в графі національність – "русский", як і велося тоді на Кубані. Жодні протести не допомогли. Тоді Піддубний попросив краєзнавця Гнатенка, і той виправив у паспорті "о" на "і", "русский" закреслив і згори написав "українець". Згодом про це хтось доніс до НКВД. У тюрмі його катували електропаяльником. Звільнили лише під тиском зарубіжної спортивної громадськості.

Лише після 1950-х за допомогою влади США Іванові Піддубному спорудили пам'ятник. Невдовзі його частково зруйнували, а напис "Здесь русский богатырь лежит" перекреслили словами "Хохол, Петлюровец".

Зараз ви читаєте новину «Іван Піддубний останні роки провів у злиднях». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4166
Голосування Чи підтримуєте те, що українські спортсмени зі зброєю захищають нашу країну від вторгнення РФ?
  • Так. Це - громадянський обов'язок, а частина з них ще й представляє клуби ЗСУ
  • Не зовсім. Вони мають прославляти Україну на спортивних аренах і закликати світ підтримувати нашу країну
  • Усі методи хороші. Головне - не бути псевдопатріотами, як Тимощук
Переглянути