середа, 23 січня 2008 16:52

Історія та правила гри в мотобол

Історія та правила гри в мотобол
Мотобол - один з видів мотоспорту є грою у футбол на мотоциклах.

Гра проводиться на полі розміром з футбольне, але воно має невеликі відмінності в розмітці: відсутній центральне коло, воротарський майданчик має форму півкола. Покриття поля звичайно не грунтове, а гареве або асфальтове. Асфальт трохи посипають піском для поліпшення маневреності мотоцикла. Грають м"ячем, розміри якого значно більше футбольного. У кожній команді 5 чоловік - воротар і 4 польових гравця на мотоциклах.

Мотобольний мотоцикл мало відрізняється від звичайної кросової машини. Зміни стосуються лише важелів управління, оскільки одна нога мотоболіста зайнята м"ячем, і установки на переднє колесо мотоцикла дуг для ведення м"яча.

Мотобол як вид спорту виник у Франції після 1930 року. Першим неофіційним чемпіоном Франції 1931 року став клуб "Сошо". У 1932 році виникли клуби міст Реймса, Парижа, Вітрі, Авіньона, Невіра.Труа, а в 1933 році першим офіційним чемпіоном Франції став клуб "ТОРБА" з міста Труа. Це була перша команда яка почала готувати спеціальні мотоцикли для гри. Вони ж знайшли і правильне рішення для полегшеного ведення м"яча - спеціальний бугель, що дійшов в зміненому вигляді і до сьогоднішнього дня. 1933 рік пройшов перший міжнародний матч між командами "Честер-мотоклуб" з Англії і "ТОРБА" з Франції. Підсумок - перемога Французів з рахунком 3:1. До 1936 року були створені клуби в Бельгії, Голландії, Германії, Італії, а до 1955 року тільки в Північній Африці було організовано 10 команд. Мотобол, як офіційний вид спорту, міцно зайняв своє місце у французькому і міжнародному спорті.

Правила гри в мотобол і порядок проведення чемпіонатів Європи встановлені Європейським союзом мотоспорту (ЕСМ, UEM).

Мотобольні матчі діляться на три види:

1. Міжнародні матчі збірних - проводяться по правилах ЕСМ.
2. Міжнародні матчі клубів - проводяться по правилах ЕСМ.
3. Національні матчі - проводяться по правилах ЕСМ і додатковим правилам, що базуються на правилах ЕСМ.

Основні положення мотобольних правил

      Тривалість гри: 4 періоди по 20 хвилин з 10-хвилинними перервами (допускається інший формат), між 2 і 3 періодами команди міняються сторонами поля. У кубкових матчах при нічийному результаті в основний час - проводять ще 2 періоди по 10 хвилин з 5-хвилинною перервою. У разі нічиїй - пробиваються серії по 4 пенальті, потім, при необхідності, поодинці - до перемоги однієї з команд

      Система нарахування окулярів: перемога - 2 очки, нічия - 1, поразка - 0.

     Технічна поразка: рахунок 0:3.

      Покриття поля: гареве, допускаються також трав"яне або тартановоє покриття.

      Розміри поля: довжина - 85-110 м, ширина - 45-85 м.

      Розміри воріт: ширина - 732 см, висота - 244 див.

      М"яч: довжина кола - 119-126 см, вага - 900-1200 р

      Склад команди: у заявці - 10 гравців, 2 механіки, 1 тренер, в поле - 4 гравці на мотоциклах і 1 пішого воротаря. За матч можна використовувати не більше 10 мотоциклів.

      Вік гравців: старше 16 років.

      Судді: у полі - 2, бічні - 2.
 

     Вік суддів: у полі - старше 18 років, лайнсмени - старше 16 років. 

      Вага мотоцикла (без палива): 70-120 кг

      Довжина мотоцикла:  2,2 м.

      Покарання гравців:

            вільний удар (з місця порушення або з 16,5 м);

            пенальті (11 м);

            вилучення на 2 хвилини (зелена карта  3 за матч);

            вилучення на 5 хвилин (жовта карта  2 за матч);

            вилучення до кінця гри (червона карта);

            дискваліфікацією за рішенням арбітрів на наступний матч.

Гравці, за винятком воротаря, мають право переміщатися за всією площею поля, проте їм не дозволяється проникати в "зону воротаря" (півколо біля воріт радіусом 5,75 м), у тому числі дотискатись  лінії. Центральну лінію поля, як в одну, так і в іншу сторони, гравці повинні переходити тільки з пасом. Воротар може утримувати м"яч в "зоні воротаря" не більше 10 секунд. Атакувати рухомого з м"ячем гравця можна тільки паралельно з напрямом його руху, причому тільки з цього боку, з яким знаходиться м"яч. Заборонені всі види блокування спортсменів протилежної команди в грі без м"яча. Заборонений відбір м"яча колесом мотоцикла. Спортсмен і його мотоцикл є єдиними цілими - будь-який удар по м"ячу або ведення м"яча можливо ногою гравця або його мотоциклом. М"яч, забитий головою зараховується. М"яч вважається забитим у ворота, якщо він повністю пройшов лінію воріт між стійками і перекладиною. М"яч не вважається забитим, якщо удар виконаний в межах "зони воротаря" або її лінії, а також, якщо у момент удару або безпосередньо після нього один із спортсменів нападаючої команди перетнув лінію цієї зони до фіксації суддів узяття воріт. Матч виграє команда, що забила більшу кількість м"ячів у ворота суперника.

Діючим чемпіоном Європи є Росія, за якими слідують Білорусь і Німеччина.

"Газета по-українськи"

Зараз ви читаєте новину «Історія та правила гри в мотобол ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4166
Голосування Чи підтримуєте те, що українські спортсмени зі зброєю захищають нашу країну від вторгнення РФ?
  • Так. Це - громадянський обов'язок, а частина з них ще й представляє клуби ЗСУ
  • Не зовсім. Вони мають прославляти Україну на спортивних аренах і закликати світ підтримувати нашу країну
  • Усі методи хороші. Головне - не бути псевдопатріотами, як Тимощук
Переглянути