Ексклюзиви
вівторок, 08 липня 2008 14:39

Фінал чемпіонату світу зі "шахматобоксу" завершився перемогою російського студента

Росіянин Микола Сажин став чемпіоном світу з "шахматобоксу" (чессбоксінгу), в якому спортсмени чергують чотирихвилинні відрізки шахової партії з трихвилинними боксерськими раундами. У фіналі чемпіонату світу, який завершився в Берліні, Сажин переміг німця Франка Штольдта.

19-річний російський студент поставив супернику мат в п"ятому раунді поєдинку, який став третім відрізком початої в першому раунді шахової партії. Зі слів 37-річного Штольдта, який недавно служив миротворцем в Косово, в четвертому (другому боксерському) раунді він пропустив дуже багато ударів по корпусу і втратив концентрацію.

Засновником чессбоксінгу в 2003 році став голландський художник Йепе Рубінг, який запозичив ідею об"єднати шахи і бокс у французького автора коміксів Енкі Білаля. Перші комікси про поєдинки з чессбоксінгу, що відрізнялися жорстокістю, вийшли в 1992 році.

Зараз спортсмени починають бій за шахівницею, а через чотири хвилини продовжують суперництво за правилами боксу. Боксерський раунд триває три хвилини. Перед тим, як повернутися за шахівницю, суперники знімають рукавички і надягають навушники, щоб їм не заважав шум уболівальників.

Поєдинок продовжується 11 раундів - шість шахових і п"ять боксерських. Переможець може визначитися за очками, нокаутом, а також якщо один суперник поставить іншому мат (що і сталося в бою Микола Сажин - Франк Штольдт). Крім того, учасники можуть бути дискваліфіковані за дуже довге обдумування шахових ходів або за порушення правил боксу.

Lenta.ru
Зараз ви читаєте новину «Фінал чемпіонату світу зі "шахматобоксу" завершився перемогою російського студента». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 4166
Голосування Чи підтримуєте те, що українські спортсмени зі зброєю захищають нашу країну від вторгнення РФ?
  • Так. Це - громадянський обов'язок, а частина з них ще й представляє клуби ЗСУ
  • Не зовсім. Вони мають прославляти Україну на спортивних аренах і закликати світ підтримувати нашу країну
  • Усі методи хороші. Головне - не бути псевдопатріотами, як Тимощук
Переглянути