пʼятниця, 22 січня 2010 13:42

ФІФА поставила хрест на проектах Прем"єр-ліги

ФІФА поставила хрест на проектах Прем"єр-ліги

Міжнародна федерація футболу (ФІФА) відмовила у створенні незалежної організації "Колегія арбітрів професійного футболу України", ініціатором якої виступав українська Прем"єр-ліга. Про це повідомили у Федерації футболу України.

Керівництво Прем"єр-ліги пропонувало делегувати повноваження з організації арбітражу в українському футболі структурі ТОВ "Колегія арбітрів професійного футболу України", яку планувалося створити на основах співпраці альтернативно ФФУ, Прем"єр-лігою і Професійною футбольною лігою, або Прем"єр-лігою і ПФЛ без участі ФФУ.

"Жодна із запропонованих структур не може бути створена. Безперечним є те, що суддівство у футболі є частиною виняткової компетенції членів ФІФА - футбольних асоціацій-членів, воно не може бути делеговане третій особі. Відповідно до ст. 13 пар. 1(e) Статуту ФІФА, член ФІФА - національна асоціація - зобов"язаний створити комітет арбітрів, який безпосередньо підкоряється їй.

Цей комітет арбітрів відповідає за здійснення арбітражу у відповідній країні (в т.ч. за освіту, підготовку, призначення і привласнення категорій)", - говориться в офіційному листі ФІФА.

Крім того, в документі наголошується, що 57-й Конгрес ФІФА доповнив цим положенням Статут ФІФА, оскільки в деяких країнах комітет арбітрів контролювався іншими незалежними організаціями і не був підзвітним асоціаціям-членам ФІФА.

"Вищезазначена зміна внесена з метою забезпечити, щоб комітет арбітрів знаходився під юрисдикцією національної асоціації і не контролювався б іншим абсолютно незалежним або урядовим органом. Відмічене положення Статуту ФІФА має на увазі, що суддівство не може бути делеговане національною асоціацією ні окремій структурі, заснованою національною асоціацією спільно з футбольними лігами або іншими юридичними особами (не говорячи вже про комерційну форму суб"єкта господарювання), не, тим більше, структурі, заснованій футбольними лігами без участі національної асоціації.

Обидва запропоновані варіанти, як і проект угоди про делегування ФФУ має рацію у сфері суддівства, складуть грубе порушення обов"язків національної асоціації, передбачених вище процитованою статтею Статуту ФІФА, і відповідальності, яка з цього витікає", - підкреслюється в листі ФІФА.

Нагадаємо, раніше президент Прем"єр-ліги Віталій Данилов заявляв, що створення інституту незалежного суддівства - одне з його ключових завдань.

За матеріалами Liga.net

Зараз ви читаєте новину «ФІФА поставила хрест на проектах Прем"єр-ліги». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4166
Голосування Чи підтримуєте те, що українські спортсмени зі зброєю захищають нашу країну від вторгнення РФ?
  • Так. Це - громадянський обов'язок, а частина з них ще й представляє клуби ЗСУ
  • Не зовсім. Вони мають прославляти Україну на спортивних аренах і закликати світ підтримувати нашу країну
  • Усі методи хороші. Головне - не бути псевдопатріотами, як Тимощук
Переглянути