вівторок, 25 березня 2008 14:14

ЄС не виключає бойкоту пекінської Олімпіади

Голова Європарламенту Ханс-Герт Поттерінг не виключає бойкоту з боку Євросоюзу Олімпійських ігор в Пекіні у випадку, якщо влада Китаю не врегулює напружену ситуацію, пов"язану з заворушеннями в Тибеті.

У Лхасі 10 березня почалися заворушення під час демонстрацій, присвячених 49-й річниці повстання в столиці Тибету, яке закінчилося вигнанням Далай-лами. За офіційними даними, загинули щонайменше 18 мирних жителів і один поліцейський.

"Якщо не буде сигналів у напрямі компромісу, я вважаю виправданими заходи бойкоту", - сказав Поттерінг.

"Ми не повинні виключати бойкот Олімпійський ігор в Пекіні. Ми хочемо, щоб вони були успішними, але не ціною культурного геноциду тибетців", - додав Поттерінг.

Пік безпорядків в Тибеті припав на 14 березня, коли в Лхасі було зафіксовано близько 300 пожеж, нападів на мирних жителів. Прихильники Далай-лами повідомляли про загибель, як мінімум, 100 чоловік. На початок тижня безпорядки були ліквідовані.

За офіційними даними КНР, майнові збитки від погромів і підпалів тільки в Лхасі становили 200 мільйонів юанів (28 мільйонів доларів). У столиці Тибету були підпалені 422 магазини, сім шкіл, 120 житлових будинків і шість лікарень. Повністю спалено 84 автомобілі. Китайська влада стверджує, що масові заворушення в Тибеті були організовані і проведені прихильниками Далай-лами, який веде розкольницьку діяльність.

РИА "Новости"
Зараз ви читаєте новину «ЄС не виключає бойкоту пекінської Олімпіади». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4166
Голосування Чи підтримуєте те, що українські спортсмени зі зброєю захищають нашу країну від вторгнення РФ?
  • Так. Це - громадянський обов'язок, а частина з них ще й представляє клуби ЗСУ
  • Не зовсім. Вони мають прославляти Україну на спортивних аренах і закликати світ підтримувати нашу країну
  • Усі методи хороші. Головне - не бути псевдопатріотами, як Тимощук
Переглянути