Ексклюзиви
понеділок, 25 травня 2009 17:31

Економічна криза не вплинула на підготовку України до Євро-2012

Економічна криза не вплинула на підготовку України до Євро-2012

Генсек UEFA Девід Тейлор заявив, що Україні вдалося зберегти темпи підготовки до Євро-2012, незважаючи на складні економічні умови і світову фінансову кризу. Віце-прем"єр України Іван Васюник в інтерв"ю журналу "Еurofootball" прокоментував заяву помічника Платіні.

- Оцінка високопоставленого європейського чиновника дуже важлива для нас. Думаю, повинні і зможемо зберегти заданий темп, і всі передумови для цього є. Зараз урядова команда робить все, що б забезпечити безперервність фінансування об"єктів.

- У зв"язку з всесвітньою кризою чи може УЄФА якось знизити вимоги до підготовки міст?

- УЄФА дуже практично підходить до організації турніру і насправді не вимагає від нас виконання нереалістичних завдань. Саме тому ще на початку року були переглянуті вимоги за кількістю номерів в 5* і 4* готелях. Практично для всіх міст їх кількість була скорочена. Також керівництво УЄФА з розумінням віднеслося до можливості використання тимчасових авіа-терміналів в містах-господарях турніру.

- Напевно, одне з найголовніших питань - це витрати з держбюджету в 2009 році на Євро-2012. Зараз в політичних колах часто чути про нереальність бюджету. Як Ви вважаєте, чи може це в 2009 році істотно вплинути на підготовку?

- У поточному році на підготовку передбачено виділити 4,4 мільярда гривень із Стабілізаційного фонду. Уряд вже затвердив порядок використання цих засобів. Додатково ще 2,8 мільярда державних асигнувань передбачено на будівництво, реконструкцію і ремонт автомобільних доріг загального користування та ліній електропередач.

Ці засоби будуть направлені з бюджетних програм Укравтодора і Мінпаленерго. І роботи на всіх основних проектах не припиняються ні на один день.

- Відомо, що в процесі підготовки до Євро-2012 Верховна Рада України підготувала і законодавчу базу. Це теж важливий стимул, чи не так?

- Ми вже працюємо по двох затверджених законах - "Про організацію і проведення чемпіонату Європи з футболу 2012 року" і дуже важливі зміни внесені до закону "Про концесію на будівництво і експлуатацію автомобільних доріг". Між іншим, завдяки останньому, Україна отримає першу платну магістраль міжнародного значення Львів-Краковець.

Також депутати затвердили в першому читанні ряд необхідних законопроектів - зокрема з питання оподаткування на період ЄВРО-2012, по деяких змінах в інвестиційній діяльності, і по відчуженню земельних ділянок приватної власності для суспільних потреб. Але це крапля в морі. У Верховній Раді є ще, принаймні, п"ять необхідних законопроектів.

Їх твердження практично відкриє двері для іноземних інвестицій. Нагадаю, що головним джерелом фінансування більшої частини об"єктів 2012 року є засоби приватних інвесторів. Перш за все, це стосується готельної інфраструктури, її підготовка на 100 відсотків - приватні гроші. І тут без створення сприятливого законодавчого грунту для інвесторів не обійтися.

Зараз ви читаєте новину «Економічна криза не вплинула на підготовку України до Євро-2012». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4166
Голосування Чи підтримуєте те, що українські спортсмени зі зброєю захищають нашу країну від вторгнення РФ?
  • Так. Це - громадянський обов'язок, а частина з них ще й представляє клуби ЗСУ
  • Не зовсім. Вони мають прославляти Україну на спортивних аренах і закликати світ підтримувати нашу країну
  • Усі методи хороші. Головне - не бути псевдопатріотами, як Тимощук
Переглянути