середа, 15 січня 2020 21:00

"Думав, що через зміну поколінь у "Шахтаря" випаде два роки. Зараз бачу, що можна обійтися одним" - Грачов

Донецький "Шахтар" - чемпіон України і лідер нинішнього сезону. До 1/8 фіналу Ліги чемпіонів донеччани пробитися не змогли. Зіграють проти "Бенфіки" у 1/16 Ліги Європи.

Стан справ у клубі оцінює його колишній нападаючий, 63-річний Віктор Грачов.

– "Шахтар" запізнився зі зміною поколінь. Війна, переїзд в інше місто, налагодження побуту в ньому, постійні перельоти трохи збили команду з ритму, - каже експерт. – До того ж випало покоління Дентіньйо, Веллінгтона Нема, частково – Алана Патрика. Однак зараз клуб активно почав надолужувати згаяне. Я думав, що у зв'язку зі зміною поколінь у донеччан випаде два роки, а зараз бачу, що цілком можна обійтися одним. Тренери й менеджмент клубу зробили все належне, щоби заретушувати пробоїну, підготувати нових лідерів і продовжувати рух угору.

"Шахтар" третій рік поспіль майже не відчуває внутрішньої конкуренції. Але рано чи пізно вона з'явиться. Команда до цього готова?

Команда підготувалася навіть швидше, ніж я сподівався. За 30 років Марлосу, Тайсону, Мораєсу, Ісмаїлі. Але, дивлячись на поле, цього не скажеш. Кожен із названих гравців був лідером, якщо не у всіх матчах, то в окремо взятих. Про якийсь віковий спад поки що зарано говорити. Тайсон й Ісмаїлі не втратили швидкості, Марлос – техніки, Мораєс – гольового чуття й здатності найшвидше орієнтуватися в карному майданчику. Якщо Роналду у 35 років претендує на "Золотий м'яч", а Ібрагімович у 38 регулярно забиває у найрізноманітніших чемпіонатах, то чого турбуватися, якщо Тайсону лише 31?

 

Восени різко додали в грі Додо, Соломон і Тете. Ви очікували такого?

Якщо скажу, що вони мене зовсім не здивували, то злукавлю. Ризик із їхнім запрошенням і напруга з очікуванням виходу на пристойний рівень були. Той же Тете жодного матчу не зіграв у чемпіонаті Бразилії. До списку молодих я би додав іще Майкона – хлопчина теж прогресує. Думаю, мине рік і ця молодь стане лідером колективу. Тоді й припиняться розмови про зміну поколінь. Зрозуміло, тут інша країна, війна й команда без належної підтримки власних уболівальників. Однак треба віддати належне генеральному директору Сергієві Палкіну. Ми говорили про конкурентів. Так от, у плані менеджменту Сергій Анатолійович вищий від найближчих конкурентів на дві голови. Коли він лише приходив, усі напружилися, – все таки, нова людина. А зараз система працює як годинниковий механізм. Відлагоджено все до найменших дрібниць.

У плані менеджменту Сергій Палкін вищий від найближчих конкурентів на дві голови


Андрію П'ятову цього року виповниться 36. Може, пора підпускати когось йому на заміну?

Якщо дивитися з математичної точки зору, то дійсно пора. Однак в ігровому плані Андрій не дав привід засумніватися в собі. Помилився в домашній грі проти "Динамо", Загреб, коли привіз пенальті (, але ж реабілітувався у матчі на виїзді, коли заробив пенальті в на останній хвилині. Тому 36 років не вважаю критичною цифрою. Шовковський грав довше, 42-річний Буффон досі грає. Дзофф у 40 років став чемпіоном світу. Ніхто не відмовиться від надійного дублера, але Андрієві ще пару років пограти цілком до снаги.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Що взимку мають зробити керівники "Шахтаря" та "Динамо"

Чи варто "Шахтарю" повертати Едуарда Соболя, враховуючи, що Ісмаїлі цього року виповниться 30 років?

Мені здається, що це не той випадок, коли конче треба зривати людину з місця. Соболю цього року виповнюється 25. Останні кілька років він стабільно грає за кордоном. Цей сезон – не в найгіршому бельгійському чемпіонаті, в складі учасника Ліги чемпіонів. Тобто людина вже має певні амбіції, звикла до іншого способу життя. Усі ці роки "Шахтар" обходився без Соболя, а Соболь – без "Шахтаря". Нехай ідуть і далі кожен своїм шляхом.

 


Які перспективи в молодих Валерія Бондаря і Данила Сикана?

Сикан – форвард не мого напрямку. Я любив пововтузитися з м'ячем, обіграти, завести. Данило – форвард одного моменту. Він підстерігає свій шанс. Цього року йому виповнюється 19. Якщо, не дай Боже, щось із Мораєсом – травма чи спад форми – він перший кандидат на місце в основі. Валерія Бондаря вже зараз підпускають до основи. З нового року він буде якщо не основним захисником, то першим на підміні. За його перспективи в мене голова не болить – точно знаю, що все буде гаразд і це буде гравець основи на кілька років уперед.

Тайсон – "гаряча" людина. Як тільки його емоції "вляжуться" - все буде гаразд


Віктор Коваленко став краще грати. Чому?

Я ще кілька років тому говорив, що проблеми Коваленка – в області психології. Віктор був лідером серед своїх однолітків, але перехід у дорослий футбол дався йому важко. Так буває. Старші можуть "напихати" молодому і той знітиться. Почне боятися помилки. В таких умовах прогресу не буде. Але з часом стариків меншає, крила розправляються, гра налагоджується. Мені здається, що Віктор вийде на високий рівень вже цього року.

Тайсон не приховує, що хоче піти. Що з ним робити?

Капітан – "гаряча" людина". Як тільки його емоції вляжуться – все буде гаразд. Його контракт закінчується влітку 2021 року. Думаю, Тайсон відпрацює його до кінця.

Йожеф Сабо назвав тренера Луїша Каштру слабшим за попередників. Це правда?

Не знаю, які були аргументи в Йожефа Йожефовича. Я ж бачу в турнірній таблиці 14 балів відриву від другого місця. Боротьба в Лізі чемпіонів точилася до останнього туру. Паулу Фонсека мало ризикував і ставив на результат. Каштру не такий. Він експериментує, не боїться довіряти молоді. Думаю, наступний рік доведе мою правоту.

Зараз ви читаєте новину «"Думав, що через зміну поколінь у "Шахтаря" випаде два роки. Зараз бачу, що можна обійтися одним" - Грачов». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4166
Голосування Чи підтримуєте те, що українські спортсмени зі зброєю захищають нашу країну від вторгнення РФ?
  • Так. Це - громадянський обов'язок, а частина з них ще й представляє клуби ЗСУ
  • Не зовсім. Вони мають прославляти Україну на спортивних аренах і закликати світ підтримувати нашу країну
  • Усі методи хороші. Головне - не бути псевдопатріотами, як Тимощук
Переглянути