четвер, 11 липня 2013 03:43

Донецьк замахнувся на звання спортивної столиці України
17

Фото: Фото: Тетяна ЗАРОВНА

10 липня в Донецьку відкрився Юнацький Чемпіонат світу з легкої атлетики. Виступаючи на урочистій церемонії міський голова Олександр Лук'янченко заявив, що радий вітати учасників у спортивній столиці України.

Президент міжнародної асоціації легкоатлетичних федерацій Ламін Діак підкреслив необхідність заохочувати молоде покоління спортсменів. Похвалив Донецьк за доброзичливість і ентузіазм, які створили незабутню атмосферу. І нагадав, що тут 20 років тому встановив рекорд Сергій Бубка.

- Наш чемпіонат - важлива історична подія для України, адже ви вперше приймаєте змагання світової серії ІААФ. Весь світ знає Донецьк як батьківщину кращих стрибунів з жердиною, і не випадково в організації цього змагання велику роль відіграв мій друг Сергій Бубка, - сказав пан Діак.

На відкритті був присутній віце-прем'єр Костянтин Грищенко, який передав вітання від Президента. А також - глава НОК України (і за сумісництвом - віце-президент ІААФ) Сергій Бубка, віце-спікер Руслан Кошулинський, голова Донецької обладміністрації Андрій Шишацький та інші персони.

На Чемпіонат прибули близько 1700 спортсменів віком до 17 років, 750 тренерів та офіційних представників держав, а також вболівальники зі 163 країн. Включаючи такі екзотичні, як Федеративні Штати Мікронезіі. Що стосується глядачів, то незважаючи на те, що квитки на урочисте відкриття розповсюджувалися безкоштовно, більша частина трибун пустувала.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Шахтар" вп'яте виграв Суперкубок України

Спеціально до Чемпіонату була проведена реконструкція стадіону "Олімпійський". На спортивну арену та обладнання витратили більше 40 мільйонів гривень з державного та обласного бюджетів. Повністю замінили покриття, систему каналізації, провели додаткові комп'ютерні мережі, вдосконалили звук, оновили частину трибун, встановили додаткове світло. Перебудували і спорткомплекс "Кіровець", який учасники використовують у якості тренувального стадіону.

Поки організацію Чемпіонату іноземні гості оцінюють високо. Представників ІААФ поселили у п'ятизірковому готелі "Донбас Палас". Команди - у великих готелях 3-5*. Щоб вчасно доставити спортсменів з різних готелів на тренування і змагання розробили 37 маршрутів руху. Правоохоронці заявили про готовність забезпечити юним спортсменам цілодобову безпеку. Для цього на допомогу донецьким колегам додатково залучили 300 іногородніх міліціонеров. Біля 1000 волонтерів задіяли в акредитації, медицині, хостесс, обслуговуванні команд і делегацій.

Найчисленніші команди в Донецьк надіслали Італія (60 осіб), Японія (56), США (55), Німеччина (54) та Росія (53). 60 юних спортсменів представляють нашу країну. У тому числі п'ятеро атлетів з Донецька. Говорячи про медалі, українські тренери найбільш розраховують на стрибунів і метальників.

Поки ж перше "золото" завоював 17-річний німецький штовхач ядра Патрік Мюллер. Він поліпшив свій власний рекорд з 21.44 до 22.02 метра.
Чемпіонат продовжиться до 14 липня. Всього юні атлети розіграють 120 комплектів медалей у 40 дисциплінах.

Зараз ви читаєте новину «Донецьк замахнувся на звання спортивної столиці України». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

8

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4166
Голосування Чи підтримуєте те, що українські спортсмени зі зброєю захищають нашу країну від вторгнення РФ?
  • Так. Це - громадянський обов'язок, а частина з них ще й представляє клуби ЗСУ
  • Не зовсім. Вони мають прославляти Україну на спортивних аренах і закликати світ підтримувати нашу країну
  • Усі методи хороші. Головне - не бути псевдопатріотами, як Тимощук
Переглянути