вівторок, 23 липня 2019 19:00

"Динамо" має налагоджувати співпрацю з чеськими та бельгійськими командами

"Динамо" та "Шахтар" збирають у своїй системі кращих молодих гравців. Далеко не всі мають можливість дійти до першої команди. Конкуренція в обох українських грандах - дуже велика.

Молодий футболіст не завжди може відповідати тим чи іншим вимогам. Перед "Динамо" та "Шахтарем" стоять завдання самі високі на внутрішній арені. Крім того, потрібно вдало виступити в єврокубках. Тому не завжди молодими футболістам знаходиться місце в складі першої команди.

"Гірники" продовжують роботи ставку на бразильських гравців. За минулий сезон до "Шахтаря" приєдналося 5 молодих бразильців та ізраїльтянин Соломон Манор. В такій ситуації власним вихованцям пробитися до першої команди не так просто. За останній час таку дорогу осилив Ракицький. Частково Матвієнко та Коваленко. Зараз пробує свої сили Сікан.

"Шахтар" продовжує робити ставку на бразильців

В "Динамо" ситуації трохи інша. Київський клуб не приховує свого бажання робити ставку на власних вихованців. За останні 3 сезони понад 10 молодих гравців отримали свій шанс у першій команді "Динамо". Циганков та Бурда вже стали лідерами "Динамо".Є прогрес у Шапаренко та Шепелєв. Минулого сезону з кращої сторони себе проявив Миколенко. В новому сезоні свої шанси можуть мати Цітаїшвілі та Попов.

Автор: Офіційний сайт "Динамо"
  Віктор Циганков - лідер "Динамо"
Віктор Циганков - лідер "Динамо"


Проблема в тому, що молодим гравцям потрібен час на адаптацію в дорослому футболі. Перехід з молодіжного рівня на дорослий дається не просто. Тут потрібне час для того, щоб гравець зрозумів нові вимоги. Пригадайте скільки часу потрібно було тому ж Циганкову, щоб врешті стати лідером "Динамо"? Бурда до стабільного місця в першій команді йшов 3 роки. Зрозуміло у командах з великим цілями ніхто не буде чекати. Потрібно давати результат вже зараз. Окремі гравці це можуть роботи, але більшості потрібен час.

Молодим гравцям потрібен час на адаптацію у дорослому футболі


В таких випадках на допомогу приходить оренда, коли футболіст має можливість пройти адаптацію, а потім повернутися у свій клуб вже більше готовий футболістом. Свого часу подібною дорогою пройшли: Рибалка, Буяльський, Бесєдін. Якщо гравець не підходить рідному клубу то завдяки прогресу в оренді його можна продати. Свого часу так було з Яремчуком.

Автор: Офіційний сайт "Динамо"
  Оренда в Чехію зробила Сергія Рибалку гравцем першої команди "Динамо"
Оренда в Чехію зробила Сергія Рибалку гравцем першої команди "Динамо"


Тільки от проблема в тому, що в Україні зараз мало команд, які можуть забезпечити розвиток футболістів. Свого часу Юрій Вернидуб підняв цілу плеяду молодих гравців "Шахтаря" на чолі з Малиновським в "Зорі". Але в останні сезони у Юрія Миколайович відверто збився приціл. Динамівці Тимчик, Лєднев, Михайличенко( вже всі права належать "Зорі") за минулий сезон не досягли значного прогресу в Запоріжжі. Крім того, сам Вернидуб покинув посаду тренера "Зорі".

Автор: Офіційний сайт "Динамо"
  Олександр Тимчик ніяк не може завоювати місце в складі "Динамо"
Олександр Тимчик ніяк не може завоювати місце в складі "Динамо"


Цікавим варіантом є співпраця з "Дніпром -1". Дмитро Михайленко свого часу побачив потенціал у Луніна та Супряги. Зараз розкрив 19 річного Назаренка, який має шанс про себе заявити в новому сезоні. Менеджмент "Динамо" розуміє всю перспективність ситуації, тому відправило до Дніпра володарів молодіжного Кубка світу Булецу та того ж Супрягу
Але цього дуже мало. Потрібно розвивати більшу кількість гравців. Рівень чемпіонату зараз такий, що молодим футболістам важко рости. Тут може все залежить від тренера.

Тренер "Дніпра-1" Михайленко вміє розкривати гравців

Минулого літа 8 гравців з системи "Динамо" відправилося в оренду в київський " Арсенал". Нічого хорошого з цього не вийшло. Вони просто отримали досвід дорослого футболу, але аж ніяк не можуть претендувати на щось в першій команді "Динамо".


В ситуації, коли тільки окремі тренери можуть працювати з молодими та рівень чемпіонату не дуже конкурентоздатний у пригоді може стати оренда гравців до закордонних чемпіонатів. Особливо тих, які мають багато спільного з Україною.

От зараз в системі "Динамо" є талановитий форвард Сухоручко. Минулого сезону в оренді в "Арсеналі", де проявив себе на рівні молодіжних команд. Так сталося, що в системі "Динамо" йому місця немає. Не відмовлятися від талановитого нападника? Звичайно, що варто його розвивати.

Автор: Соціальні мережі
  Данило Сухоручко з кращої сторони проявив себе в молодіжних командах " Арсенала"
Данило Сухоручко з кращої сторони проявив себе в молодіжних командах " Арсенала"


Я з великим ентузіазмом зустрів інформацію, що "Динамо" може почати співпрацю з чеським " Слованом". Чеський футбол десь за манерою гри схожий на наш. Багато потрібно бігати та вміти боротися. Крім того, конкуренція там вища. Чехи вміють працювати з молодими та розвивати. Багато в чому їхній футбол будується на продажу гравців. Якщо гравець себе проявить в Чехії – він матиме увагу від команд з провідних чемпіонатів. В першу чергу – Німеччини та Італії.

Свого часу подібний експеримент вже був. Калитвинцев, Рибалка, Люлька, Бутенін, Морозенко вже виступали в Чехії. Всі троє однозначно виросли в майстерності. Потім Рибалка на певний час став лідером середини поля "Динамо" посадивши на лавку зіркового португальця Велозу. Калитвинцев та Люлька теж мали прогрес. Просто так склалися обставини, що вони не змогли закріпитися в Києві. Можливо, на основі успіху в Чехії варто було задуматися над їхнім повноцінним трансфером до іншої команди, якщо вони по тій чи іншій причині не підходили для "Динамо".

Молоді гравці "Динамо" вже грали в оренді в Чехії

Інший варіант – Бельгія. Не так давно ми з Вами стали свідками того, як не особливо потрібний "Шахтарю" Руслан Малиновський став чемпіоном цієї країни та за 13.7 мільйона євро перейшов до "Аталанти". Інший бельгійський клуб "Гент" просить за колишнього форварда "Динамо" Романа Яремчука вже 10 мільйонів у потенційних покупців. Особливість футболу в Бельгії в тому, що вони намагаються розкривати гравців, грати в атакувальний футбол, а потім перепродувати до інших чемпіонів. Певну користь тут могло б і мати "Динамо". Якщо не підготовку гравців, то фінансову вигоду. Впевнений, що майбутній продаж Яремчука принесе також в казну київського клубу певну суму, бо такі речі прописують в контрактах за виховання футболіста.

Тільки от проблема в тому, що зараз такий футбольний світ, що ніхто не хоче готувати гравців для інших. Кожен клуб хоче заробляти на трансферах. Тому тут потрібно шукати порозуміння та консенсус з представниками іноземних команд. Вони повинні теж мати в цьому вигоду, а не тільки на певний час отримувати гравців.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Динамо" не готове до старту сезону

Новий сезон "Динамо" розпочне у неділю 28 липня матчем за Суперкубок України проти "Шахтаря"

Зараз ви читаєте новину «"Динамо" має налагоджувати співпрацю з чеськими та бельгійськими командами». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4166
Голосування Чи підтримуєте те, що українські спортсмени зі зброєю захищають нашу країну від вторгнення РФ?
  • Так. Це - громадянський обов'язок, а частина з них ще й представляє клуби ЗСУ
  • Не зовсім. Вони мають прославляти Україну на спортивних аренах і закликати світ підтримувати нашу країну
  • Усі методи хороші. Головне - не бути псевдопатріотами, як Тимощук
Переглянути