Ексклюзиви
четвер, 29 березня 2018 20:40

Що треба знати про збірну України дев'ятнадцятирічних – учасника Євро-2018

Що треба знати про збірну України дев'ятнадцятирічних – учасника Євро-2018
Олександр Петраков працює в системі молодіжних збірних з 2010 року

Збірна України серед 19-річних під керівництвом Олександра Петракова здобула путівку до фінальної частини юніорського Євро-2018. Турнір проходитиме у Фінляндії з 16 по 29 липня. Жеребкування фінальної стадії відбудеться 30 травня. Серед можливих суперників Норвегія, Італія, Англія – чинний чемпіон у цьому віці, Португалія, Франція, Туреччина та Фінляндія. "Сіяних" та "несіяних" команд не буде. Тільки Фінляндія як господар очолить групу " А". Вісім команд розподілять на дві групи по чотири в кожній. По дві найкращі виходять до півфіналу і гарантують собі участь у молодіжному Кубку світу-2019, який прийматиме Польща. Туди Європа може заявити ще одну команду за підсумками Євро. Тож буде проведено додатковий матч між командами, які посядуть треті місця в групах.

Як Україна потрапила до фінальної частини

В першій кваліфікації юнацька збірна України доволі легко перемогла Албанію - 1:0, Норвегію - 2:1 та Чорногорію - 4:0. Рівень цих суперників не був високий, тому збірна України просто показала свій вищий клас. Еліт – раунд, переможець якого отримував путівку на Євро, відбувся у Румунії. Нашими суперниками були господарі змагань, серби та шведи. Перша гра проти Швеції – 0:0. Потім була перемоги над сербами та румунами з однаковим рахунком - 2:1. В обох матчах наша юнацька збірна поступалася, але проявила характер і забивала м'ячі на останніх хвилинах. Особливо багато емоцій принесла перемога над господарями та головним фаворитом - Румунією. Поступалися 0:1, пропустили на 77 хвилині. Але забили два м'ячі на 84 та 92. Вирішальний гол провів захисник "Шахтаря" Валерій Бондар.

Тренер

Сила цієї команди в її тренері Олександру Петракову. В системі молодіжних збірних України він працює із 2010 року. 2015-го грав зі збірною 20-річних на Кубку світу. Поступилися Сенегалу у 1/8 фіналу. Тоді у команді грали: Віктор Коваленко з "Шахтаря", Микита Бурда, Артем Бесєдін з "Динамо", Роман Яремчук з "Гента", Валерій Лучкевич з " Стандарда". Петраков будує свою команду на ігровій дисципліні, колективній грі, надійні обороні та вмінню швидко виходити в атаку. Навіть проти більш слабких за класом команд відмовляємося від контролю м'яча та гри першим номером. Сам наставник здатний вчасно прийняти вольові рішення. Так, на молодіжний Кубок світу-2015 не поїхав один із лідерів команди та тодішня молода надія харківського " Металіста" Артем Радченко. Проблема – нехтування спортивним режимом. Як показало життя – тренер був правий.

Петраков будує свою команду на ігровій дисципліні, колективній грі, надійні обороні та вмінню швидко виходити в атаку. Навіть проти більш слабких за класом команд відмовляємося від контролю м'яча та гри першим номером

Гравці

Провідну роль в захисті відіграє динамівець Віталій Миколенко. В цьому сезоні вже встиг навіть зіграти за першу команду. Олександр Хацкевич бачить його на позиції лівого захисника, а в збірній грає в центрі. Миколенко має лідерські якості, здатний вести партнерів за собою, має хороший довгий пас, сильний у фізичних єдиноборствах. В матчі проти сербів "привіз" пенальті у свої ворота, але потім сам забив та віддав гольову передачу. За манерою гри нагадує Александра Драговіча, колишнього футболіста "Динамо".
Мозковим центром команди є Олексій Хахльов, син уже колишнього президента "Вереса". Цей гравець є вихованцем "Динамо", але торік не захотів продовжувати контракт із київським клубом та після певної паузи переїхав до Іспанії, де виступає за молодіжні команди " Алавеса". Майстер стандартів, вміє притримати м'яч в середині поля, віддати гострий пас. Це все гарно поєднується із швидкими фланговими гравцями збірної України. На фланзі дуже добре виглядає один із наймолодших гравців Олексій Кащук із "Шахтаря". В кінці червня йому виповниться 18 . Уродженець Житомирщини має неймовірну швидкість, здатний тікати від опонентів на фланзі. Має доволі непогану техніку. В цьогорічній юнацькій Лізі чемпіонів був одним із лідерів "Шахтаря", забивав " Манчестер Сіті" та "Наполі". Десь за манерою гри нагадує свого одноклубника Тайсона.
Із тих гравців, які могли б допомогти збірній на Євро, в першу чергу варто згадати Андрія Луніна. Він був у цій збірній раніше, але вже встиг дебютувати за національну збірну та стати основним воротарем молодіжної. Також після травми має відновитися Денис Попов із "Динамо". На жаль, серйозно травмувався Тимофій Сухар із "Зорі". Незрозуміла ситуація із колишнім гравцем "Волині" Ярославом Дедою, який нині виступає в Азербайджані за " Карабах. В юнацькій Лізі чемпіонів 2017/18 він забивав " Челсі" та " Атлетіко". Ходять розмови про його зміну громадянства на азербайджанське.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Молодіжна збірна України драматично програла Англії

Збірна України 17-річних під керівництвом Олега Кузнєцова також виборола право зіграти у фінальній частині Євро. Але її там не буде з неспортивних причин.

Зараз ви читаєте новину «Що треба знати про збірну України дев'ятнадцятирічних – учасника Євро-2018». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 4166
Голосування Чи підтримуєте те, що українські спортсмени зі зброєю захищають нашу країну від вторгнення РФ?
  • Так. Це - громадянський обов'язок, а частина з них ще й представляє клуби ЗСУ
  • Не зовсім. Вони мають прославляти Україну на спортивних аренах і закликати світ підтримувати нашу країну
  • Усі методи хороші. Головне - не бути псевдопатріотами, як Тимощук
Переглянути