понеділок, 28 грудня 2020 21:00

Чому суперник "Шахтаря" у Лізі Європи змінив тренера

Чому суперник "Шахтаря" у Лізі Європи змінив тренера
Патрік ван Ліувен 7 років працював в "Шахтарі", Фото: ФК "Кайрат".

Суперник "Шахтаря" у 1/16 Ліги Європи "Маккабі" звільнив головного тренера Георгіоса Доніса. Грецький спеціаліст не пропрацював в Тель-Авіві навіть один сезон. Він прийшов до команди влітку 2020-го року.

Попередній наставник "Маккабі" Володимир Івічич двічі виграв чемпіонські нагороди, але його команда вилітала на ранніх стадіях єврокубків програючи слабким суперникам. Вболівальникам команди не подобалося, що сербський тренер занадто раціональний. Прихід Доніса дозволив клубу вийти в Лігу Європи, але справи у національному чемпіонаті пішли не кращим чином. Відставання від лідера чемпіонату "Маккабі" Хайфа складає вже 11 очок. Суперник "Шахтаря" ризикує втратити чемпіонський титул та можливість кваліфікації в Лігу чемпіонів.

Доніс дав команді все, що міг. Команда досягла свого максимуму вийшовши із групи ЛЄ. Якщо невдачі команди у першій частині сезону можна було списати на інтенсивний графік та успішний виступ в Лізі Європи, то після закінчення турніру справи "Маккабі" не пішли краще у національному чемпіонаті. Команда просто не мала свого почерку. Якщо у єврокубках "Маккабі" грав від оборони, то конструктивний футбол зовсім не виходив у національному чемпіонаті.

Ван Ліувен не має великого досвіду самостійної роботи із дорослими командами. Він тренер розвитку, але не результату

Потрібно було щось змінювати. В Ізраїлі діють жорсткі правила ліміту на легіонерів. В заявці може бути тільки 6 гравців з інших країн та 5 на полі. Команда навіть натуралізізувала 2 іноземців, щоб мати сильніший склад. Але все-одно багато легіонерів не запросиш та не витратиш великі гроші через нагляд УЄФА за фінансовим феєрплей. Попри те, що власником "Маккабі" є канадський мільярдер Мітчелл Гольдхаєр, команда не може похвалитися своїм складом.

Тому нічого не залишається як робити ставку на власну Академію, яка вважається однією із найкращих в країні. В такій ситуації логічним вигядає призначення тренером Патріка ван Ліувена, який до того займався справами школи "Маккабі".

Нідерландський тренер відомий тим, що із 2006 по 2013 працював директором Академії "Шахтаря". Саме він заклав принципи побудови школи "гірників". З його іменем пов'язують прогрес Олександра Зінченка. Руслана Малиновського, Віктора Коваленка та Миколи Матвієнка. Тепер "Маккабі" також буде робити ставку на власних гравців. Розуміючи, що шансів пройти далі у ЛЄ не має, справи у національному чемпіонаті йдуть не кращим чином, варто саме зараз піти на перебудову команди. Моживо втративши чемпіонський титул, але довіряти більше власним гравцям. Будуючи команду на перспективу.

Призначення ван Ліувена додасть принциповості матчу Ліги Європи, але шанси "Шахтаря" від цього тільки зростуть. Нідерландець не має великого досвіду самостійної роботи із дорослими командами. Він тренер розвитку, але не результату.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Що потрібно знати про суперників "Динамо" та "Шахтаря" у 1/16 Ліги Європи


18-го лютого "Шахтар" проведе виїзний матч в Ізраїлі, а за тиждень буде приймати "Маккабі" в Києві.

Зараз ви читаєте новину «Чому суперник "Шахтаря" у Лізі Європи змінив тренера». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4166
Голосування Чи підтримуєте те, що українські спортсмени зі зброєю захищають нашу країну від вторгнення РФ?
  • Так. Це - громадянський обов'язок, а частина з них ще й представляє клуби ЗСУ
  • Не зовсім. Вони мають прославляти Україну на спортивних аренах і закликати світ підтримувати нашу країну
  • Усі методи хороші. Головне - не бути псевдопатріотами, як Тимощук
Переглянути