понеділок, 05 липня 2021 21:00

Чому Шевченку варто покинути збірну України

Чому Шевченку варто покинути збірну України
Андрій Шевченко очолює збірну України із літа 2016 року. Фото: Gettyimages.com

Збірна України завершила виступи на Євро-2020/21 у чвертьфіналі, де програла Англії.

Після турніру контракт наставника команди Андрія Шевченка завершується. Є опція продовження ще на півтора року до завершення Кубка світу в Катарі у 2022 році за згодою обох сторін.

У 2016 році Шевченко прийшов у збірну в статусі молодого тренера, який тільки починає свою роботу. За п'ять років зміг вивести команду на Євро, де показав найкращий результат в історії України. Тренеру потрібно вчасно рухатися та розвиватися далі, щоб не втратити власний розвиток.

Є приклад колишнього тренера збірної Німеччини Йоахіма Льова, який відверто пересидів на своїй посаді та перетворився з одного із найкращих тренерів та переможця Куба світу на відвертого невдаху.

На Євро Шевченко тактично програв тільки матч проти Австрії, коли суперник задушив високим пресингом та атлетизмом. З Нідерландами намагалися грати на рівних, а потім змогли перебудуватися та зрівняти рахунок. Північну Македонію знищили за грою у першому таймі. Швецію здивували грою у три захисники, а з Англією намагалися закритися.

Всі інші поразки та всі голи на турнір - наслідок індивідуальних помилок. Георгій Бущан та Віталій Миколенко привезли три м'ячі проти Нідерландів. Помилки Іллі Забарного коштували м'ячів у матчі проти Австрії та Швеції. Необов'язковий фол Олександра Караваєва коштував пенальті у матчі проти Північної Македонії. Проти Англії розсипався центр оборони. Шевченко вже готовий до тактичних чи стратегічних протистоянь, коли деталі та тренерська робота вирішує долю матчу, а не вчити гравців грати у футбол, обирати позиції на полі. Сьогодні тренерський штаб збірної вищий за класом за саму команду.

Чвертьфінал Євро -це максимум що може отримати Шевченко в якості трампліну в збірній України

В кадровому плані збірну нічого хорошого не чекає. 12-14 футболістів, на яких можна спертися. Ця ситуація буде тільки погіршуватися. Завершив виступи Андрій Пятов. Близькі до цього - Марлос, Жуніор Мораес, Євген Коноплянка. На довго не вистачить Андрія Ярмоленка, Тараса Степаненка, Сергія Кривцова, Сергія Сидорчука та Олександра Караваєва, який уже у діапазоні 30 років та майже кожен має свою історію травм.

Добре, що Мірча Луческу розкрив Забарного, допоміг Миколі Шапаренку. Може що вийде із Олександром Тимчиком чи Вікентіяєм та Назаром Волошинами. Але сподіватися на притік якісних кадрів не варто. Із команди, яка два роки тому виграла молодіжний Кубок світу у Польщі, у заявці збірної на Євро не було нічого. Проблема правого захисника, опорника, вінгера - вже гострі зараз. Не вистачає конкуренцію в нападі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чому збірна України та Шевченко невдало виступили на Євро

Чвертьфінал Євро -це максимум що може отримати Шевченко в якості трампліну в збірній України. Далі потрібно йти на клубну роботу, бо шанси виходу у фінал Кубка світу-2022 не дуже високі. Ми вже в ролі наздоганяючого. Можемо тільки боротися за друге місце в групі та стикові матчі. Враховуючи кадрову ситуацію - поїхати в Катар буде дуже не просто.

Схоже, що це розуміють в УАФ та сам тренер. Не дарма в Українську асоціацію футболу перейшов працювати колишній наставник "Динамо" Олексій Михайличенко, який в разі потреби може замінити Шевченка на чолі збірної на певний термін. Відбір до Кубка світу має стати можливістю зміни поколінь, як це було після Євро-2016.

"Мілан" для Шевченка - рідний дім. Але не потрібно чекати виключно одної пропозиції. В разі провалу Стефано Піолі далеко не факт, що наступником буде саме Шевченко. Є клуби менші, але також амбітні. Можливо, варто починати саме із них.

Андрій Шевченко очолив збірну України влітку 2016 року.

У відборі до Кубка світу в Росії збірна України зайняла третє місце та пройшла кваліфікацію.

У відборі до Євро-2020 національна команда виграла групу із чинними переможцями португальцями. На Євро змогла дійти на 1/4 фіналу.

Зараз ви читаєте новину «Чому Шевченку варто покинути збірну України». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4166
Голосування Чи підтримуєте те, що українські спортсмени зі зброєю захищають нашу країну від вторгнення РФ?
  • Так. Це - громадянський обов'язок, а частина з них ще й представляє клуби ЗСУ
  • Не зовсім. Вони мають прославляти Україну на спортивних аренах і закликати світ підтримувати нашу країну
  • Усі методи хороші. Головне - не бути псевдопатріотами, як Тимощук
Переглянути