вівторок, 23 лютого 2021 18:00

Чому найбільшому таланту "Динамо" не варто відмовлятися від українського громадянства

Чому найбільшому таланту "Динамо" не варто відмовлятися від українського громадянства
Георгій Цитаїшвілі поки не зміг закріпитися в "Динамо" і грає за "Ворсклу" на правах оренди. Фото: ФК "Динамо" Київ

Журналіст Ігор Циганик заявив, що володар молодіжного Кубка світу-2019 у складі збірної України 20-річний Георгій Цітаїшвілі хоче виступати за збірну Грузії. Сам футболіст не підтвердив, але і не спростував цю інформацію.

Цітаїшвілі є одним із найбільших талантів у системі київського "Динамо". У 15 років він вперше зіграв за киян в Юнацькій Лізі УЄФА. У 17 дебютував за першу команду. Швидкість, різкість, робота із м'ячем - у гравця є все, щоб вирости сучасним якісним фланговим півзахисником.

У 20 років не всі футболісти можуть грати в стартовому складі "Динамо". Тим паче якщо на твоїй позиції діє Віктор Циганков - один із найкращих футболістів чемпіонату. Потрібно розвивати кар'єру, щоб після відходу Циганкова із клубу посісти його місце. Оренда до "Ворскли" йде на користь Гії. Він уже навіть встиг забити у 1-му своєму матчі у ворота "Руху".

В 15 років він вперше зіграв за киян в Юнацькій Лізі УЄФА

Відмова від українського паспорта матиме негативні наслідки для Цітаїшвілі. В Україні він стане легіонером. Потрапить під ліміт (в УПЛ на полі мають перебувати щонайменше 4 українці. - Gazeta.ua). Жодних преференцій уже не матиме. Потрібно бути на голову вище за гравців з українським паспортом.

Головне, що футболіст втратить можливість потрапити до збірної України. Наша національна команда, на відміну від Грузії, має гарну репутацію. Українці можуть похвалитися участю в Кубку світу та Євро. За часи незалежності грузини ще не грали на турнірах такого рівня. Рівень місцевого футболу низький, якісних гравців немає. Найбільшою зіркою є Георгій Чакветадзе із "Гента"(не має постійного місця в складі команди. - Gazeta.ua) та Хвіча Кварацхелія з російського"Рубіна". Навряд чи грузини в майбутньому можуть мати серйозні перспективи виступів на континентальних турнірах.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Український футболіст має залишити команду Реброва

Без успіху збірної Цітаїшвілі буде важко розраховувати на перехід в європейський клуб. Тим паче, що на позиції правого півзахисника грають "міцні" легіонери з чемпіонату Туреччини Саба Лобджанідзе та Леван Шенгелгія. Ніхто не дасть жодних гарантій Цітаїшвілі щодо місця в складі.

Поганим прикладом має стати Вачиберадзе

Одним із найбільших талантів "Шахтаря" був Бека Вачіберадзе. Він пройшов всі щаблі збірної молодіжних збірних України. Потім вирішив отримати грузинське громадянство. Бажання досягти чогось без зусиль призвело до повної втрати кар'єри колись талановитого гравця. Бека перебивається виступами за другорядні клуби, а зараз взагалі без команди.

Для збірної України позиція флангового гравця доволі проблемна. Андрію Ярмоленку, Євгену Коноплянці, Марлосу вже за 30 років. Не факт, що зможуть грати у відборі до наступного Кубка світу. За ними – тільки Циганков. Рівень Олександра Зубкова не такий високий, щоб постійно грати в збірній. Подає сподівання Олександр Назаренко з "Дніпра-1", але його перспективи на рівні національної команди ще незрозумілі. На цьому все. Не дарма легіонер "Ворскли" Наджиб Якубу хоче отримати український паспорт та грати за збірну, бо розуміє перспективи. Шанси Георгія в національній команді доволі хороші. Варто тільки себе показати.

Цітаїшвілі потрібно стиснути зуби та працювати над кар'єрою. Зменшення рівня збірної нічого хорошого йому не дасть. Навпаки, потрібно досягати більшого прогресу, щоб потрапити в національну команду України. Це має стати викликом для гравця, а не сентиментами на кшталт грати за батьківщину своїх батьків.

Георгій Цітаїшвілі перебуває в системі "Динамо" з 11 років. За 1-шу динамівську команду провів 19 матчів. 2-гу частину сезону 2020/21 проводить на правах оренди за полтавську "Ворсклу". У складі молодіжних збірних України провів 27 матчів, в яких забив 9 м'ячів.

Збірна України в березні розпочне відбір до Кубка світу. 24 березня зіграють у гостях проти Франції. Протягом 6 днів прийматимуть Фінляндію та Казахстан. З 11 червня по 11 липня команда Андрія Шевченка братиме участь у Євро-2021.

Зараз ви читаєте новину «Чому найбільшому таланту "Динамо" не варто відмовлятися від українського громадянства». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4166
Голосування Чи підтримуєте те, що українські спортсмени зі зброєю захищають нашу країну від вторгнення РФ?
  • Так. Це - громадянський обов'язок, а частина з них ще й представляє клуби ЗСУ
  • Не зовсім. Вони мають прославляти Україну на спортивних аренах і закликати світ підтримувати нашу країну
  • Усі методи хороші. Головне - не бути псевдопатріотами, як Тимощук
Переглянути