вівторок, 08 червня 2021 21:02

Чому на Євро гратимуть дві збірні України

Чому на Євро гратимуть дві збірні України

13 червня збірна України стартує на Євро-2020/21 матчем проти Нідерландів.

На Євро ми побачимо дві збірні України в тактичному плані. У матчі проти сильніших суперників національна команда використає раціональну схему побудову гри у три захисники без яскраво виражених флангових гравців в атаці. Завдяки прогресу Іллі Забарного, Дениса Попова та універсалізму Віталія Миколенка в тренерського штабу не буде проблем із вибором гравців в обороні. Захисний варіант приніс нічию у матчі проти Франції на "Стад Де Фрас". Сама така тактика має бути у стартовому матчі проти Нідерландів, які грають через контроль м'яча та прагнуть домінувати на полі. Так збірна повинна буде грати у матчах плейоф, якщо туди вийде.

Такий варіант гри виник через проблеми флангових гравців. Євген Коноплянка не поїхав на Євро. Андрія Ярмоленко понад три місяці не грав перед Євро через травму, а Марлос здав через вік. Залишиться схильний до травм Віктор Циганков та вінгер "Ференцвароша" Олександра Зубков. Цього мало, щоб пробувати грати з позиції сили на Євро. Позиція флангових гравців при позиційній атаці є однією із ключових.

Стара тактика із фланговим гравцями буде актуальна проти слабших суперників, коли потрібно буде атакувати. Недарма у товариських матчах проти Бахрейну, Північної Ірландії та Кіпру відпрацьовували модель домінування на полі. Така побудова гри буде потрібною у матчах проти Австрії та Північної Македонії, коли потрібно буде скривати кількісну оборону суперника. .

Матчі проти Північної Македонії та Австрії будуть складніші. Вони самі чекатимуть від України помилок

Тож ми маємо всі шанси побачити дві різні збірних України на Євро. Одна повинна бути дуже раціональна та надійна в захисті, а інша повинна вміти атакувати та діяти проти кількісної оборони суперника.

Нідерланди після приходу Франка де Бура не вражають. Якщо українці надійно зіграють в обороні, то матимуть шанси на очки. Якщо спробуємо грати на рівних із високою лінією захисту – можуть виникнути проблеми. Матчі проти Північної Македонії та Австрії будуть складніші. Вони самі будуть чекати від України помилок. Якщо грати із ними в тактичні шахи, то може повторитися доля матчів проти Казахстану та Фінляндії. З цими командами потрібно діяти із позиції сили, тиснути на них. Поєдинки у другому та третьому турі групової стадії будуть вирішальними. Саме в них буде визначатися місце команди Шевченка в групі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Без жодного опору: чому Україна розтрощила Кіпр

Вихід із групи реальний. Національна команда здатна взяти 5-7 очок та навіть виграти групу. Але подальші перспективи туманні. Максимум для підопічних Шевченка є чвертьфінал, якщо пощастить у 1/8 фіналу з суперником.

Головна проблема – залежність гри від окремих футболістів. Альтернативи Руслану Малиновському, Олександру Зінченку та Роману Яремчуку немає. Всі вони після важкого клубного сезону у Європі. Як показали матчі відбору до Кубка світу, з кожним поєдинком сил у футболістів в умовах ігор кожні 3-4 дні стає менше. Тренерський штаб не готовий знімати своїх лідерів, навіть якщо вони вже втомлені. Розширення заявки також не допоможе. Великих кадрової ротації від Шевченка не варто чекати.

Євро-2020/21 відбудеться із 11 червня по 11 липня. 13 червня Україна зіграє проти Нідерландів. 17-го поміряється силою з Північною Македонією та 21 з Австрією. З групи виходить дві найсильніші збірні та чотири найкращі збірні, які займають треті місця.

Збірна України брала участь у Євро-2012 та Євро-2016 та жодного разу не змогла вийти із групи.

Зараз ви читаєте новину «Чому на Євро гратимуть дві збірні України». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4166
Голосування Чи підтримуєте те, що українські спортсмени зі зброєю захищають нашу країну від вторгнення РФ?
  • Так. Це - громадянський обов'язок, а частина з них ще й представляє клуби ЗСУ
  • Не зовсім. Вони мають прославляти Україну на спортивних аренах і закликати світ підтримувати нашу країну
  • Усі методи хороші. Головне - не бути псевдопатріотами, як Тимощук
Переглянути