Ексклюзиви
вівторок, 19 вересня 2017 11:09

"Челсі" вперше звільнив Моуріньйо

"Челсі" вперше звільнив Моуріньйо
Жозе Моуріньйо другий сезон очолює "Манчестер Юнайтед". Чинний переможець Ліги Європи

19 вересня 2007 року "Челсі" вперше звільнив Жозе Моуріньйо. Саме тоді з формулюванням "за взаємною згодою" португалець позбувся роботи в лондонському клубі.
Спеціаліст, який не тільки виграв з "синіми" перше чемпіонство за 50 років (у 2005-му), а потім - ще одне і цілу купу "чашок" на додачу, фактично став будівником лондонської команди.

Моуріньйо просто увірвався в англійський футбол, відразу ж назвавши себе "Особливим" і виграв чемпіонський титул і Кубок Ліги в перший же сезон. Його негайно полюбили фани "синіх", і незабаром "Стемфорд Брідж" заспівав рефреном ім'я тренера на мотив "Серце красуні".

Тоді наставник лондонців зумів виграти ще одне чемпіонство, але головна мрія фанів команди і її власника Романа Абрамовича - Ліга чемпіонів, так і залишилася невиконаною. "Челсі" двічі при Моуріньйо був у півфіналах, і, можна сказати, йому часом відверто не щастило. Спершу "Ліверпулю" допоміг м'яч, суперечки про який не замовкають досі, адже жоден повтор так толком і не показав, чи перетнув снаряд лінію воріт після удару Луїса Гарсії.
Назвавши це голом-фантомом, "Особливий" знову взявся за справу і за два роки знову зіткнувся у півфіналі з "Ліверпулем" й знову виявився слабшим, програвши в серії пенальті.

"Стосунки Моуріньйо та Абрамовича давали все нові й нові тріщини. Так, в плани сеу Жозе ніяк не входив український форвард Андрій Шевченко"

Вже восени 2007-го команда португальця переживала деякий спад. Терпець увірвався у власника клубу. Після трьох сезонів невдач в Європі команда Моуріньйо здала до того ж і домашній форпост, хоча саме "сині" вважалися явними фаворитами на чергову перемогу в Прем'єр-лізі. Роман Абрамович просто не витримав нових невдач і зважився на відставку такого успішного тренера.

Крім того, стосунки двох харизматичних особистостей давали все нові й нові тріщини. Так, в плани сеу Жозе ніяк не входив український форвард Андрій Шевченко, не сприяло взаєморозумінню і призначення Авраама Гранта директором футболу в лондонському клубі, в чому Моуріньйо напевно бачив загрозу власній роботі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Лобановський випередив Моуріньйо у списку найкращих тренерів Європи

Не сподобалася португальцю і різка відмова надати кошти спершу для придбання виконавців в якості заміни травмованим у січні 2007-го (саме тоді Челсі не дорахувався левової частки втрачених очок), а потім - і на посилення влітку.

Але зараз зрозуміло, що насправді це був шанс. Шанс довести, що він здатний на перемоги і в іншому клубі, де йому не потрібен Роман Абрамович і його гроші. Зокрема, і на перемогу в Лізі чемпіонів, в фартовості якої на чолі "Порту" досі вірять деякі. Те, чого не домігся в "Челсі", "Особливий" виграв удруге, в "Інтері", пройшовши на шляху до трофею саме команду російського мільярдера.

Моуріньйо повернувся до "Челсі" влітку 2013 року. Виграв чемпіонат Англії – 2015-го. Наприкінці того року був звільнений з посади.

Зараз ви читаєте новину «"Челсі" вперше звільнив Моуріньйо». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 4166
Голосування Чи підтримуєте те, що українські спортсмени зі зброєю захищають нашу країну від вторгнення РФ?
  • Так. Це - громадянський обов'язок, а частина з них ще й представляє клуби ЗСУ
  • Не зовсім. Вони мають прославляти Україну на спортивних аренах і закликати світ підтримувати нашу країну
  • Усі методи хороші. Головне - не бути псевдопатріотами, як Тимощук
Переглянути