Ексклюзиви
понеділок, 10 жовтня 2011 13:11

"Це найкращий стадіон України" - Павленко про "Олімпійський"

"Це найкращий стадіон України" - Павленко про "Олімпійський"

36-річний Юрій Павленко, колишній міністр України у справах сім'ї, молоді та спорту, прийшов на церемонію відкриття НСК "Олімпійський" з двома синами — Віктором та Олексієм.

"Відкриття "Олімпійського" - це дуже велике свято для мене. Думаю, у ході церемонії може й сльоза накотитися. Початок і перші роки будівництва були дуже не простими. Часто потрібно було брати на себе відповідальність і приймати рішення, щоб розпочати будівництво, визначити проект і підписатися під ним. Щоб розпочати все вчасно і потім витримувати графік згідно термінів і вимог УЄФА, потрібно було підписатися під кожним генпідрядником. А найважливіше — це виконати обіцянки, які давалися президенту союзу Мішелю Платіні, коли він приїжджав в Україну у липні 2008 року.

Місяць за місяцем ми виконували графік, який погодили у липні 2008 року. Я б виділив три основні етапи реконструкції "Олімпійського". Перший — це визначення проекту. Це був складний етап з ризиками та викликами, який треба було прийняти і взяти на себе відповідальність. Другий — це перед приїздом Платіні у липні 2008 році. Тоді була критична ситуація. Україну могли позбавити фіналу і нам потрібно було довести, що ми здатні затвердити "Олімпійський" вчасно.

І, звичайно, грудень 2009-го року, коли в УЄФА визначали перелік міст і місце проведення фіналу. Нам потрібно було продемонструвати, що "Олімпійський" реконструюють вчасно і що тут буле фінал. Це був переломний момент після якого далі треба було працювати.

Своїм наступникам я віддав робочий проект. Не дивлячись на різні зауваження, ми не зірвали жодного дня і жодної частини."

Задоволені кінцевим результатом реконструкції?

"Думаю, це найкращий стадіон України. Він не тільки для футболу, але й для інших видів спорту. Ми зберегли легкоатлетичну складову і територію навколо арени. Я впевнений, що тут відбудують "Крижинку" і тенісні корти і ще буде збудований ряд спортивних об'єктів.

Рішення про реконструкцію "Олімпійського" було непростим. Воно було ухвалене мною перед президентом України (Віктор Ющенко) і всім Кабінетом Міністрів України. Я сказав, що завтра починаю демонтаж і більше дискутувати на цю тему не буду."

Особисто ви виступали за реконструкцію арени?

"Я хотів, щоб зберігся НСК "Олімпійський" і навколишня територія для олімпійського руху. Її би дуже швидко забудували хмарочосами та офісними приміщеннями. З іншого боку інвестори були готові будувати на будь-якій території, але Київ не виділив землі. Це була безпредметна дискусія. Київ потребує ще одного футбольного стадіону. Це 100%.

Якби новий стадіон почали у 2005-у році, то встигли б до Євро-2012. Дискусія щодо арени забрала кілька місяців, тому могли не встигнути збудувати нову арену з нуля. Тут всі комунікації були на місці. Якщо говорити про НСК, то він починається з мінус 25 метрів.

Ще один дуже важливий нюанс. Це перший великий спортивний об'єкт збудований українськими будівельниками. На генеральному підряді тут виключно українські компанії та наші будівельники. Іноземні компанії лише на субпідряді. Це величезний досвід для українських будівельних організацій. Ні донецький, ні харківський, ні львівський стадіони не будувалися українцями. "Олімпійський" збудований українськими силами та технологіями із залученням іноземних компанії. Думаю, тепер вони (українські компанії) користуватимуться попитом у всьому світі. Таких компанії є мало. Це ще одна перемога НСК "Олімпійський".

Плануєте надалі відвідувати "Олімпійський"?

"Звичайно. Чи шкодую я за старим стадіоном? Ні. Він тут зберігся. Вся успішна історія України збережена. З одного боку дуже багато конструктивів, особливо нижнього ярусу, частина другого ярусу, регеля, на яких тримаються яруси, залишилися від старого стадіону. Це зберігатиме переможну традицію українських команд та національної збірної і допоможе команді Олега Блохіна гарно виступити на Євро-2012.

З іншого боку, те що ми зберегли багато конструктивів і не демонтували арену повністю, дозволило виграти нам мінімум півроку. Сьогоднішнє свято відбувається завдяки тому рішенню."

Нагадаємо, у суботу, 8 жовтня, у Києві офіційно відкрили НСК "Олімпійський". Реконструкція арени тривала близько трьох років. На Євро-2012 стадіон прийме п'ять матчів, включно з фіналом.

Зараз ви читаєте новину «"Це найкращий стадіон України" - Павленко про "Олімпійський"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4166
Голосування Чи підтримуєте те, що українські спортсмени зі зброєю захищають нашу країну від вторгнення РФ?
  • Так. Це - громадянський обов'язок, а частина з них ще й представляє клуби ЗСУ
  • Не зовсім. Вони мають прославляти Україну на спортивних аренах і закликати світ підтримувати нашу країну
  • Усі методи хороші. Головне - не бути псевдопатріотами, як Тимощук
Переглянути