середа, 10 травня 2017 11:55

Боббі Орр забив найкращий гол в історії НХЛ

Боббі Орр забив найкращий гол в історії НХЛ
Боббі Орр позує біля свого пам'ятника

10 травня 1970 року найкращий захисник в історії НХЛ Боббі Орр забив знаменитий "летючий" гол у ворота "Сент-Луіз Блюз". Команда Орра "Бостон Брюінз" уперше після 29-річної перерви і вчетверте за історію виграла Кубок Стенлі.

Через 40 років у травні 2010-го в Бостоні відкрили пам'ятник цьому голу. У сезоні 1969-1970 захисник Боббі Орр став найкращим бомбардиром НХЛ, найкращим захисником і найціннішим гравцем Кубка Стенлі.

"Мій син мав три пристрасті в житті, – згадував батько Дуг Орр, – хокей, рибалку й полювання. Куди б він не пішов, завжди повертався з чимось. Якби знадобилося, він би і у ванні спіймав рибу".

Успіхи в хокеї були значущими. Якось представники "Бостон Брюінз" поїхали подивитися на гру двох форвардів у юнацькій команді Перрі-Саунда. Однак невдовзі забули про мету візиту. Їх зачарував захисник Боббі Орр. 13-річний хлопчина провів на ковзанці 58 хв. (мав 2 хв. штрафу).

"Або я збожеволів, або у Перрі-Саунд з'явився напрочуд талановитий хлопчисько", – сказав агент Мілд Шмідт.

Дуже скоро Боббі почав грати в юнацьких командах "Бостона". У 18 років дебютував в основній команді. На той час його слава йшла попереду – з Орром уклали чи не найбільший контракт серед гравців "Бостона". Однак гроші були потрачені не марно. Новачок поєднував якості першокласного захисника і результативного форварда. Щороку він збільшував кількість закинутих шайб. Боббі перший у НХЛ уклав контракт на $1 млн. Саме таку суму мав виплатити "Бостон" за 5-річний контракт.

У фіналі Кубка Стенлі 1970 року зійшлися "Бостон" і "Сент-Луіз". Команда Орра виграла перші три поєдинки й ніяк не могла перемогти в четвертому 3:3. Дійшло до овертайму. Саме тоді Орр відібрав шайбу в зоні суперника, обігрався з партнером Дереком Сандерсом і закинув між ніг голкіпера Ґленна Холла. Майже одночасно захисник "Блюз" Ноель Пікар зачепив ключкою ногу Боббі. Навіть у падінні Орр побачив шайбу у воротах і високо й переможно закинув руки. Цей момент зловив фотограф Рей Люсьє.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Білл Барилко закинув останню шайбу в житті

По-справжньому проявити себе в хокеї Орру не вдалося через хронічну травму коліна. Він пропустив "Суперсерію 1972" зі збірною СРСР. Утім виграв Кубок Канади 1976 року.

"Він з великими труднощами вставав із ліжка вранці, ледве човгав удень. Найгірше йому давалися сходи, – згадував партнер Бобі Кларк. – Але на одній нозі він був кращим, аніж інші на двох".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Завершив кар'єру Вейн Грецьки

Через хворе коліно Боббі вимушений був завершити кар'єру дуже рано – в 30 років. Серед 100 найкращих хокеїстів НХЛ він посідає 2-гу сходинку, поступаючись лише "великому" Вейну Грецьки.

Зараз ви читаєте новину «Боббі Орр забив найкращий гол в історії НХЛ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4166
Голосування Чи підтримуєте те, що українські спортсмени зі зброєю захищають нашу країну від вторгнення РФ?
  • Так. Це - громадянський обов'язок, а частина з них ще й представляє клуби ЗСУ
  • Не зовсім. Вони мають прославляти Україну на спортивних аренах і закликати світ підтримувати нашу країну
  • Усі методи хороші. Головне - не бути псевдопатріотами, як Тимощук
Переглянути