вівторок, 28 травня 2024 11:50

"Біг для мене - як медитація": інтерв'ю з переможцями півмарафону заради допомоги ЗСУ
5

19 травня стартувала Ліга благодійних забігів "RUN 4 VICTORY". Перший марафон у підтримку ЗСУ відбувся у Тернополі. Організували подію міжнародна компанія МХП, спортивна спільнота "Характер" та Благодійний фонд "МХП-Громаді".

Усього участь взялипонад 400 дорослих і 100 дітей. Для реєстрації необхідно було задонатити на армію. На благодійний забіг зʼїхалися спортсмени з усієї України. На вибір вони пробігли дистанції у 2, 5, 10 та 21 км.

Автор: Лилия Мицко
 
  Перший марафон в рамках Ліги благодійних забігів "RUN 4 VICTORY" відбувся в Тернополі
Перший марафон в рамках Ліги благодійних забігів "RUN 4 VICTORY" відбувся в Тернополі

На найдовшій дистанції у 21 км переміг Артур Щіпановський. Друге та третє місце в півмарафоні дісталося Сергію Сальтевському і Андрію Вороху. Спортсмени отримали подарунки від партнерів і грошові призи.

Кореспондентка Gazeta.ua поспілкувалася з переможцями забігу й дізналася, як вони готувалися до змагання.

Автор: Лілія Мицко
  Переможець забігу Артур Щіпановський
Переможець забігу Артур Щіпановський

Артур Щіпановський, 27 років

Переможець забігу Артур Щіпановський уже понад 5 років займається бігом на довгі дистанції. Готуватися до змагань йому допомагає тренер. Участь у марафонах бере не вперше.

"Я хороший аматор, але не скажу, що займаюся бігом професійно. Бо є люди, які набагато швидше бігають. Сьогоднішній забіг був прекрасний. 21 кілометр подолав за 1 годину 13 хвилин 57 секунд. Траса хороша, але не з легких", - розповідає Щіпановський.

Разом із батьками Артур розвиває сімейний бізнес, а спортом займається у вільний від роботи час. На півмарафон приїхав із Хмельницького. Щоб тримати себе у формі, тренується шість днів на тиждень. Щоразу пробігає 16-20 км. Перед будь-яким стартом намагається нарощувати дистанції.

"Це вже крайній забіг у весняному сезоні, і так вийшло, що якраз на піку своєї форми. Тому вдалося підтримати організаторів заходу й задонатити кошти для наших військових. Важливо було взяти участь у цьому старті. Зараз у нас є можливість бігати, завдяки тому, що хлопці нас захищають", - зауважує переможець.

Особистий рекорд Артур поставив три тижні тому. Тоді пробіг півмарафон за 1 год 9 хв. До Тернополя приїхав разом із друзями з бігового клубу Iron Club, щоб разом взяти участь у змаганні.

Зараз у нас є можливість бігати, завдяки тому, що хлопці нас захищають

"Тренер приїхав підтримати мене з Одеси. Одразу після фінішу мені зателефонували рідні - розпитували, із яким результатом пробіг, як все пройшло. Дуже підтримують мене й зраділи, коли дізналися про перемогу", - говорить Щіпановський.

Артур також планує взяти участь у наступних півмарафонах у рамках Ліги забігів "RUN 4 VICTORY". Хоче підтримувати всі старти від МХП, щоб допомогти ЗСУ.

Автор: Лілія Мицко
  Сергій Сальтевський у напівмарафоні в Тернополі встановив особистий рекорд. 21-кілометрову дистанцію подолав за 1 год. 14 хв.
Сергій Сальтевський у напівмарафоні в Тернополі встановив особистий рекорд. 21-кілометрову дистанцію подолав за 1 год. 14 хв.

Сергій Сальтевський, 22 роки

Сергій займається бігом на довгі дистанції вже 4 роки. Найбільше досягнення - 42 км. У Тернополі спортсмен біг півмарафон і встановив особистий рекорд. 21-кілометрову дистанцію подолав за 1 год. 14 хв.

Сергій Сальтевський вивчає економіку в харківському виші. Виходить на пробіжки щодня.

"Почав бігати під час пандемії коронавірусу. Тоді не було, чим зайнятися в місті, усе зачинено. Вирішив бігати у парках і лісах. Це дуже виручало в ті часи. Починав із 5-10 кілометрів, але і їх було важко пробігти на початку. Поступово вийшов на дистанції у 20-30 кілометрів. А зараз пробігти 40 кілометрів уже не важко", - розповідає спортсмен.

У середньому за одне тренування Сергій долає 15 км. За допомогою бігу йому вдається виховувати в собі дисципліну.

"Біг для мене - як медитація. Він тримає в рамках під час війни, коли у тебе трохи глобальна депресія через усе, що відбувається. Спорт підтримує мене ментально", - наголошує спортсмен.

Іноді Сергій виходить на пробіжку двічі на день. Найбільше полюбляє займатися вранці, слухаючи аудіокниги про економіку, саморозвиток або фантастику.

"Такі забіги, як сьогодні, дуже важливі, бо спорт допомагає людям триматися. Також так ми можемо звернути увагу на потреби військових. У Хмельницькому влаштували забіг в підтримку наших військовополонених. Люди не мають забувати про них, тому подібні заходи - це можливість зайвий раз задонатити й висловити свою вдячність захисникам", - говорить Сальтевський.

Автор: Лилия Мицко
  Андрій Ворох здолав дистанцію в 21 км третім
Андрій Ворох здолав дистанцію в 21 км третім

Андрій Ворох, 32 роки

Кілька тижнів тому Андрій брав участь у марафоні в Ужгороді й не встиг відновитися, однак благодійний забіг "RUN 4 VICTORY" вирішив підтримати. Андрій Ворох родом із Гусятина на Тернопільщини, працює будівельником. Бігом займається більше 10 років, із них 8 - разом із тренером.

"У Тернополі дуже розвинена бігова спільнота. Щосуботи вранці збираємося на набережній. Кожен може долучитися й пробігти 5 кілометрів у своєму темпі", - говорить Андрій Ворох.

Треба отримувати задоволення від самого процесу бігу. Тоді будуть покращуватися результати

Дистанція у 42 км - не найбільше досягнення спортсмена. Планує взяти участь в ультрамарафоні - 100 км - у рамках Чемпіонату України. Андрій розповідає, що вже долав цю дистанцію під час неофіційних забігів.

Перед півмарафоном у Тернополі хвилювався, однак дистанція далася легко. Андрію вдалося прибігти до фінішу третім. Тренується майже щодня, але раз на тиждень робить собі вихідний. Після останніх забігів доведеться відпочивати частіше, щоб організм встиг відновитися.

"Треба отримувати задоволення від самого процесу бігу. Тоді будуть покращуватися результати. Якщо бігти тільки заради перемоги, то тих емоцій вже не буде. Для мене біг - це частинка життя, без якої неможливо жити. Насамперед хочу подякувати нашим захисникам. Завдяки їм ми можемо проводити такі змагання. Хочеться, щоб вони швидше повернулися додому живі-здорові", - підсумував марафонець.

Благодійні забіги "RUN 4 VICTORY" пройдуть ще в трьох містах - у Вінниці (червень), Черкасах (вересень), Ладижині (жовтень). Вартість участі - донат. Бігти дистанцію можна навіть онлайн. Головна мета проєкту - об'єднати зусилля бізнесу та громад для допомоги українським військовим.

Організатори планують зібрати близько 1,5 млн грн для ЗСУ. Кошти передадуть на військові потреби місцевих військових частин та ТрО міст, де пройдуть марафони.

У Тернополі 19 травня пройшов перший благодійний марафон у рамках Ліги забігів "RUN 4 VICTORY". Його організували міжнародна компанія МХП, спортивна спільнота "Характер" та Благодійний фонд "МХП-Громаді".

Понад 500 людей пробігли дистанції у 2, 5, 10 та 21 км. Також до змагань долучилися діти різного віку. Завдяки учасникам у Тернополі вдалося зібрати 260 тис. грн, які міжнародна компанія МХП подвоїла. Зібрані кошти передали на потреби 105-ї тернопільської окремої бригади територіальної оборони ЗСУ.

Зараз ви читаєте новину «"Біг для мене - як медитація": інтерв'ю з переможцями півмарафону заради допомоги ЗСУ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4166
Голосування Чи підтримуєте те, що українські спортсмени зі зброєю захищають нашу країну від вторгнення РФ?
  • Так. Це - громадянський обов'язок, а частина з них ще й представляє клуби ЗСУ
  • Не зовсім. Вони мають прославляти Україну на спортивних аренах і закликати світ підтримувати нашу країну
  • Усі методи хороші. Головне - не бути псевдопатріотами, як Тимощук
Переглянути