субота, 21 вересня 2013 19:14

"Баль з Михайличенком мають визначитися, чи варто залишатися в структурі "Динамо" - журналіст

"Баль з Михайличенком мають визначитися, чи варто залишатися в структурі "Динамо" - журналіст
Баль і Михайличенко більше не асистенти Блохіна. Фото: sportanalytic.com

Відомий спортивний журналіст Валерій Рекунов поділився з кореспондентом Gazeta.ua думкою про нинішній стан справ у київському "Динамо". Нагадаємо, в чемпіонаті України команда Олега Блохіна посідає шосте місце, а виступи в груповому раунді Ліги Європи почала з домашньої поразки бельгійському "Генку" (0:1).

- Вважаю, що нинішня ситуація в "Динамо" - це повністю тренерська проблема. Візьмемо конкретний приклад. Коли Марко Девіч після "відрядження" в "Шахтар" повернувся до Харкова, Мирон Маркевич побачив його шалену форму і потенціал. І знаючи, що Марко - людина дуже ранима, він пішов на те, що відправив в оренду до Італії аргентинця Крістальдо, відмінного гравця атаки. Результат - Девіч відплатив Маркевичу за довіру, забив у перших восьми турах чемпіонату країни вісім м'ячів. І сьогодні лідирує в гонці бомбардирів.

Другий приклад. Мірча Луческу тримає Луїса Адріано. Як би останнього не критикував Віктор Леоненко за те, що нападаючий нібито не забиває, але без нього рік тому Генріх Мхітарян ніколи б не забив свої 25 м'ячів. Тому що Луїс Адріано виконує специфічні функції в атаці.

А тепер візьмемо "Динамо". Коли прийшов Олег Блохін, кращим бомбардиром був Ідейє, який у минулому чемпіонаті забив 16 м'ячів. Вирішили посилити напад, запросили Мбокані. Що вийшло? Мбокані почав забивати, Ідейє залишається в запасі. Звичайно, це йому не подобається. Тренерський штаб постійно робить ротації, кидаючись з крайності в крайність. З "Актобе" в Казахстані випускає вже Ідейє, Мбокані - в запасі. В результаті Мбокані сьогодні як забив у перших турах чотири м'ячі, так і зупинився, а Ідейє в останньому матчі з " Генком" показав, що не просто зупинився в рості - він деградував. Навики геть зникли, повертаючись в середину поля, почав втрачати м'яч. І в другому таймі його терміново довелося міняти. У підсумку маємо - той перестав забивати і цей заглух. Тут і полягає різниця у тренерському таланті Мирона Маркевича - раз, Мірчі Луческу - два і Олега Блохіна - три. Це тільки один із прикладів, який показує, що Олег Володимирович не дуже, м'яко кажучи, управляє командою.

- Загалом, вийшло майже, як у пісні: "Что нашел – потерял, что имел – не сберег"?

- Абсолютно вірно. Дві людини - Ідейє та Ярмоленко - забили, відповідно, 16 і 11 м'ячів. Це половина того, що забила вся команда. Ярмоленко розчинився, Ідейє зупинився, а нового нічого не створено. П'ять нових гравців, а зліпити нічого не можуть. Майже десять турів зіграно, а основного складу як не було, так і немає.

- У Фоменка в збірній динамівці літають, немов на крилах. А повертаються в клуб - і ці крила немов хтось обрізає.

- Знову ж таки, абсолютно вірно. Той самий Гусєв, якому на хвилиночку вже 30 років, повністю виконує установку Михайла Фоменка і виглядає просто блискуче. У матчі з Англією стояв на абсолютно незвичайної позиції - начебто центральний півзахисник, який повинен грати на атаку, але Фоменко просто попросив його щільно зіграти з Джеррардом. І він впорався, тому, що знав, що від нього вимагається. А виходять ті ж гравці у складі "Динамо" і складається таке враження, що тренер їх перед матчем просто поплескав по плечу і сказав: "Давайте, хлопці! Ви все знаєте, все вмієте". Ось і вся установка.

- Після матчу з "Генком" Ярмоленко дорікнув вболівальникам за те, що освистали. Мовляв, краще сидіть вдома і не приходьте.

- Андрій просто перекладає з хворої голови на здорову. Дуже показовим був матч Україна - Англія, коли проти Коноплянки грав 23- річний вчорашній юніор Кайл Уокер, та Євген крутив йому хребці як міг. А проти Ярмоленка на фланзі діяв, на хвилиночку, Ешлі Коул - провідний захисник "Челсі". І виявилося, що людина, яку Блохін оцінив в 40 млн євро, жодного разу не зміг обіграти один в один захисника такого класу. Це показник того, що всі ці аванси, що він вже наполовину гравець "Ліверпуля"... Смішно говорити. Йому ще треба дуже багато працювати, щоб говорити про свій можливий трансфер. Та й моменти у матчах "Динамо" тринькає один за одним. Тому не треба Андрію оцінювати вболівальника, краще нехай обернеться і на себе подивиться.

- У світовій практиці прийнято, що за результат відповідає головний тренер і в разі його відсутності йде у відставку разом зі штабом. Тим не менш, крайніми виявилися його асистенти - Андрій Баль, Олексій Михайличенко та Юрій Роменський. Як це може позначитися на атмосфері в клубі?

- Вона може стати ще більш напруженою. Згадаймо один штрих. Коли Блохін рік тому міняв у "Динамо" Сьоміна, він говорив, що приходить з усіма своїми помічниками. У результаті склалася незвичайна для клубів Прем'єр -ліги ситуація, коли тренером воротарів був Михайлов, а з Блохіним прийшов Роменський. Але це нікого не збентежило, і в київському "Динамо" з'явилися двоє тренерів воротарів. А враховуючи нинішній вік і досвід Шовковського, виходить, що в команді троє серйозних тренерів воротарів. Але допомагає це, судячи з усього, не дуже, якщо співвідношення забитих і пропущених м'ячів зараз 12:12.

Потім, за кількістю заслужених майстрів спорту в тренерському штабі "Динамо", по-моєму, перевершує всі інші команди Прем'єр -ліги разом узяті. Але таке враження, що при обговоренні всіх життєвоважливих питань ніхто з них не суперечить головному тренеру. Рідкісна єдність, яке не призводить до результату. У тому ж матчі з "Генком" у другому таймі Вукоєвич та партнери раз по разу крутять верхи на єдиного нападника. А проти нього грає захисник з відмінними даними, всі нагорі виграє. І жоден з тренерів, включаючи того ж Михайличенка або Баля, не підбіжить до бровки і не скаже: "Опустіть м'яч вниз, ви ж бачите, що це безперспективно!". Ні, вони продовжують вантажити через верх у штрафний. Чим це закінчилося, ми чудово розуміємо.

- Що в такій ситуації може розрядити обстановку? Блохін повинен піти, не чекаючи, поки попросять чи президенту клубу слід піти на принцип і не робити ні для кого винятків?

- Буде мати значення майбутня гра з "Карпатами". Але визначальним повинен стати матч 3 жовтня в Відні проти "Рапіда". Якщо і там втратимо очки в такій відносно простій групі, то це взагалі поставить під загрозу вихід до наступного раунду. Що для київського "Динамо" буде означати більше, ніж просто ганьба. І тоді тренер повинен буде сам прийняти для себе рішення. Думаю, ситуація вирішитися протягом найближчих 10-15 днів.

- Чи варто Балю, Михайличенко та Роменському після того, що сталося залишатися в структурі клубу? Чи буде їм комфортно працювати після цього з Блохіним?

- Питання дуже делікатне. І кожен з цих дійсно заслужених і, безумовно, шанованих у футбольному світі людей повинні вирішувати це питання наодинці з самим собою.

- Як можливих наступників Блохіна, чутки наполегливо сватають двох німців - Томаса Шаафа і Фелікса Магата. Чи можуть вони стати панацеєю для "Динамо"?

- Найімовірніше, хтось з помічників Блохіна буде керувати командою до зимової перерви. І вже зараз потрібно шукати нового класного фахівця, щоб взимку оформити з ним стосунки. Після смерті Лобановського в 2002 році в клубі змінилася мало не футбольна команда наставників. Але, як показує практика, вгадати з головним тренером для такої команди, як "Динамо", дуже складно. До успіху ми поки що не наблизилися.

- Як відхід Блохіна з "Динамо", якщо це станеться, відіб'ється на його тренерській кар'єрі? Назад у збірну дорога закрита, а йти в клуб нижчий за рангом, напевно, не дозволить самолюбство?

- Швидше за все, так воно і є. Тим більше, що в клубах "великої четвірки" працюють фахівці, до яких складно пред'явити претензії. Найімовірніше, він візьме творчу паузу, щоб осмислити все, що сталося. А як далі складеться його кар'єра, гадати зараз немає сенсу.

Зараз ви читаєте новину «"Баль з Михайличенком мають визначитися, чи варто залишатися в структурі "Динамо" - журналіст». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4166
Голосування Чи підтримуєте те, що українські спортсмени зі зброєю захищають нашу країну від вторгнення РФ?
  • Так. Це - громадянський обов'язок, а частина з них ще й представляє клуби ЗСУ
  • Не зовсім. Вони мають прославляти Україну на спортивних аренах і закликати світ підтримувати нашу країну
  • Усі методи хороші. Головне - не бути псевдопатріотами, як Тимощук
Переглянути