Ексклюзиви
четвер, 23 серпня 2018 11:52

"Аякс" заразив "Динамо" футболом

"Аякс" заразив "Динамо" футболом
Микола Несенюк: "За певних умов у Амстердамі "Динамо" могло і виграти, і програти з різницею у чотири м'ячі"

"Динамо" учора програло в Амстердамі "Аяксу" - 1:3. Микола Несенюк – про матч.

Перед грою в Амстердамі тренер київського "Динамо" сказав, що на полі змагатимуться дві футбольні філософії. Олександр Хацкевич мав на увазі атакувальну модель "Аякса" і систему "Динамо", яка полягає, насамперед, у міцній обороні, а попереду вже як пощастить.

На полі перемогла філософія нідерландської команди. Чи погано це для "Динамо"? Гадаю, що навпаки. Після того, як вже на другій хвилині Бойко заніс м'яч у свої ворота, динамівці просто вимушені були піти вперед. І сталося диво – наша команда почала грати у футбол. Не працювати на полі, "забезпечуючи результат", не "терпіти" атаки опонента у розрахунку на шалений шанс, а просто грати у футбол.

Із другої і до останньої хвилини гри на полі розкішної арени імені Йохана Кройфа була не боротьба за результат – був футбол. Команди по черзі атакували, помилялися, виправляли помилки і знову йшли вперед. Знаєте, я вже почав забувати, що у футбол можна грати саме так. Бо що ми бачимо у нашому благословенному чемпіонаті у всіх трьох лігах? Здебільшого боротьбу і практично без футболу, прагнення грати у який в наших юних футболістів відбивають ще у дитячому віці. А, виявляється, вони не забули!

Чи міг бути в Амстердамі інший результат? Авжеж! За певних умов "Динамо" могло і виграти, і програти із різницею у чотири м'ячі. Фортуна віддала команді Хацкевича борг. Команді перестало щастити і у першому таймі в наші ворота влетіло все, що лише могло. Нічого – у другій половині гри у відповідь на гру динамівців, удача знову їм посміхнулася. І тепер ми маємо певні надії на матч-відповідь наступного вівторка.

Реально "Аякс" не сильніший за "Динамо". Разюча різниця в іншому – команда із славними традиціями, закладеними Йоханом Кройфом та його партнерами, продовжує сповідувати гру, яка вразила Європу понад сорок років тому, і яку у той же час показувало "золоте" "Динамо" 1975 року

Та не це головне! 28 серпня ми точно побачимо у Києві футбол, а не те, що нам досі пропонували під цією назвою. Звісно, хочеться, щоб "Динамо" виграло і пройшло до Ліги чемпіонів. Але ще сильніше хочеться, аби команда і надалі грала у футбол, а не "терпіла" на полі дев'яносто хвилин.

Реально "Аякс" не сильніший за "Динамо". Разюча різниця в іншому – команда із славними традиціями, закладеними Йоханом Кройфом та його партнерами, продовжує сповідувати гру, яка вразила Європу понад сорок років тому, і яку у той же час показувало "золоте" "Динамо" 1975 року! І що з того, що "Аякс" вже кілька років не може виграти національний чемпіонат? Що з того, що найкращі гравці команди йдуть до сильніших та грошовитіших чемпіонатів? Що з того, що "Аякс" нині і не мріє, як і ми колись, про Кубок європейських чемпіонів? Зате на суперстадіоні в Амстердамі завжди є і завжди буде команда, яка грає у футбол! Грає для десятків тисяч вдячних глядачів, які ніколи не відвернуться від великого "Аякса"!

І яка різниця, чи пройде "Аякс" до Ліги чемпіонів, чи поступиться "Динамо"? Все одно в Амстердамі щотижня буде футбольне свято – матч "Аякса" на заповненому стадіоні! А у нас? Чому ми починаємо грати у футбол лише тоді, коли нас до цього змушують футбольні романтики із Амстердама? Чому ми не граємо у футбол завжди? Чому мучаємося самі і мучаємо ту рештку глядачів, які ще ходять на футбол? Хто нам заважає грати у футбол, як це робило "Динамо" у грі з "Аяксом"?

Отакі мої враження від гри у Амстердамі. Хотів був поділитися з ними із Михайлом Саакашвілі, зустрівши його під трибунами, але не наважився – ми ж із ним не знайомі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Динамо" бездарно поступилося в Амстердамі

Повторний матч "Динамо" - "Аякс" відбудеться 28 серпня у Києві.

Зараз ви читаєте новину «"Аякс" заразив "Динамо" футболом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 4166
Голосування Чи підтримуєте те, що українські спортсмени зі зброєю захищають нашу країну від вторгнення РФ?
  • Так. Це - громадянський обов'язок, а частина з них ще й представляє клуби ЗСУ
  • Не зовсім. Вони мають прославляти Україну на спортивних аренах і закликати світ підтримувати нашу країну
  • Усі методи хороші. Головне - не бути псевдопатріотами, як Тимощук
Переглянути