Ексклюзиви
субота, 07 вересня 2019 11:09

Американці запізнилися на старт. Як Валерій Борзов виграв два золота мюнхенської Олімпіади

Американці запізнилися на старт. Як Валерій Борзов виграв два золота мюнхенської Олімпіади
Борзов переміг з великим відривом

7 вересня 1972 року 22-річний український спринтер Валерій Борзов виграв дві золоті олімпійські в Мюнхені. Спочатку він переміг на дистанції 100 метрів, а потім був найшвидшим на 200-метрівці.

Радянські функціонери не вірили, що можна перегнати темношкірих американців на спринтерських дистанціях. Але уродженець Самбора Валерій Борзов, який згодом перебрався до Нової Каховки, присоромив їх.

Стометрівку в Мюнхені Валерій пробіг за 10,07 секунди. Причому 80 метрів він біг на повну силу, а потім уже "докочував" , знаючи, що суперники відстали. На останніх метрах Борзов переможно підняв руки, втрачаючи дорогоцінні долі секунди.

Валерія спробував дістати Ларрі Блек, але Борзов глянув на нього скоса і ще додав швидкості

– Тридцять метрів я взагалі нічого не чув і не знав. Ближче до 60 почав орієнтуватися, а після 70 побачив, що ні праворуч, ні ліворуч нікого немає, – згадував Валерій Пилипович.

Згодом з'ясувалося, що американці Едді Харт та Рей Робінсон, які не вийшли на старт, неправильно встановили європейський час, запізнилися на старт й були дискваліфіковані ще з чвертьфінальних забігів.

Перед фіналом 200-метрівки американці продовжуваи стверджувати, що весь п'єдестал займуть вони. Мовляв, Борзов себе вичерпав. Однак Валерій легко виграв старт і гарно з технічної точки зору пройшов поворот. Чарльз Сміт і Лі Бартон безнадійно відстали. Валерія спробував дістати Ларрі Блек, але Борзов глянув на нього скоса і ще додав швидкості.

Знову фініш і знову підняті руки. Результат – 20,0 ще 15 років був рекордом світу. Цей результат досі є рекордом України.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Українка виборола срібло на етапі "Діамантової ліги"

На Олімпіаді -1976 в Монреалі Борзов виграв дві бронзові медалі.

Зараз ви читаєте новину «Американці запізнилися на старт. Як Валерій Борзов виграв два золота мюнхенської Олімпіади». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 4166
Голосування Чи підтримуєте те, що українські спортсмени зі зброєю захищають нашу країну від вторгнення РФ?
  • Так. Це - громадянський обов'язок, а частина з них ще й представляє клуби ЗСУ
  • Не зовсім. Вони мають прославляти Україну на спортивних аренах і закликати світ підтримувати нашу країну
  • Усі методи хороші. Головне - не бути псевдопатріотами, як Тимощук
Переглянути