четвер, 11 травня 2017 11:10

Алекс Фергюсон виграв свій перший єврокубковий трофей

Алекс Фергюсон виграв свій перший єврокубковий трофей
Алекс Фергюсон з Кубком Кубків

11 травня 1983 року шотландський "Абердін" виграв Кубок кубків, здолавши у фіналі мадридський "Реал" - 2:1. Це був перший серйозний успіх тренера Алекса Фергюсона.

Склад учасників того року був сильніший, ніж у Кубку чемпіонів. За перемогу боролися два іспанські гранди – "Реал" і "Барселона", мюнхенська "Баварія", італійський "Інтер", французький ПСЖ, англійський "Тоттенхем" і володар Кубка УЄФА 1982 року шведський "Гетеборг".

Шотландці розпочали із попереднього раунду, де здолали швейцарський "Сьон" - 11:1 за сумою двох матчів. Далі довелося пововтузитися із албанським "Динамо" із Тирани. В 1/8 фіналу шотландці упевнено переграли польський "Лех" 3:0 за сумою двох поєдинків. Тим часом кількість фаворитів зменшилася. "Баварія" вибила "Тоттенхем".

У чвертьфіналі сталися перші дива. "Абердін" вибив "Баварію". Перша гра в Мюнхені завершилася нульовою нічиєю. Вдома шотландці двічі поступалися 0:1 і 1:2, але зуміли вирвати перемогу - 3:2. Бельгійський "Ваттерсхей" після поразки в Парижі 0:2 зумів вдома вибити ПСЖ - 3:0. А найбільше диво зробила віденська "Аустрія". Вона вибила з розіграшу "Барселону" з Марадоною і Шустером у складі - 0:0 і 1:1. Завдяки голу на виїзді далі пішли австрійці. "Реал" у впертій боротьбі переграв "Інтер" - 1:1 і 2:1.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Єдине, в чому я не давав слабину - дисципліна": 30 років тому Алекс Фергюсон очолив МЮ

У півфіналі "Абердін" розтрощив бельгійців, а "королівський" клуб переміг австрійців.

У вирішальному матчі шотландці були краще вмотивовані, завзято боролися за кожний м'яч. Вони відкрили рахунок на 7-й хв. Відзначився Блек. Хуаніто за 8 хв. його зрівняв - 1:1. Наступного голу довелося чекати майже 100 хв. У додатковий час помилкою воротаря "Реала" скористався Х'юітт - 2:1.

Ще кілька років після тріумфу сер Алекс пропрацював у Шотландії, а потім очолив "Манчестер Юнайтед". З цією командою Фергюсон добився найвизначніших успіхів. Двічі виграв Лігу чемпіонів, 1999-го переміг в усіх турнірах. Працював у МЮ майже 27 років.

Зараз ви читаєте новину «Алекс Фергюсон виграв свій перший єврокубковий трофей». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4166
Голосування Чи підтримуєте те, що українські спортсмени зі зброєю захищають нашу країну від вторгнення РФ?
  • Так. Це - громадянський обов'язок, а частина з них ще й представляє клуби ЗСУ
  • Не зовсім. Вони мають прославляти Україну на спортивних аренах і закликати світ підтримувати нашу країну
  • Усі методи хороші. Головне - не бути псевдопатріотами, як Тимощук
Переглянути