неділя, 25 лютого 2018 20:11

"Якщо станеш моєю дружиною, будеш частіше бачити мене по телевізору": історія Мартена Фуркада
11

Мартен Фуркад - найкращий біатлоніст світу
Мартен Фуркад - найкращий біатлоніст світу
Мартен Фуркад - найкращий біатлоніст світу
Мартен Фуркад - найкращий біатлоніст світу
Мартен Фуркад - найкращий біатлоніст світу

Чоловічий мас-старт у біатлоні подарував найбільш видовищний фініш Олімпіади-2018. Після фінальної стрільби за золото боролися Мартен Фуркад і Сімон Шемп.

Француз все коло тягнув німця, і вирішальні розбірки трапилася вже у коридорі. Шемп, не вгадавши з траєкторією, пізно перебудувався, але дістав Фуркада. Обидва перетнули лінію у шпагаті.

Фотофініш віддав перемогу Мартену - все ж він проштовхнув половину чобота раніше.

  Переможний фотофініш Мартена Фуркада
Переможний фотофініш Мартена Фуркада

"Це неймовірно. Досі чекаю того, що мені скажуть: "Переможець не ти". Я фінішував другим у мас-старті у Ванкувері, чотири роки тому у Сочі я боровся за золото зі Свендсеном і програв менше трьох сантиметрів. Я думав про це протягом всього останнього кола, тому що вважав, що таке може повторитися. Коли побачив фінішну пряму, я відчув, що вже програв.

Поки все це нереально. Я чекаю того, щоб повернутися в мою кімнату, дістати свій телефон і переконатися, що це правда. Зараз відчуваю себе, немов уві сні. Це сприймається інакше, ніж після гонки. Це моє четверте олімпійське золото - я не можу відчувати себе щасливішим", - сказав Фуркад.

Всього в Мартена - 5 олімпійських золотих медалей. У Сочі він виграв переслідування і індивідуальну гонку. У Пхенчхані - переслідування, мас-старт і змішану естафету.

Фуркад став рекордсменом Франції по золотих медалях серед французьких спортсменів як серед представників зимових видів спорту, так і літніх.

Мартен поки не знає, чи зможе виступити на своїй четвертій Олімпіаді в 2022 році.

"Я нічого не вирішив щодо участі в Іграх-2022, але можна сказати з упевненістю, що чотири роки - дуже довгий термін. Буду вже не надто молодим, мені потрібно буде вирішувати проблеми дорослішання моїх дочок. Мені здається, що залишатися у спорті до цього часу буде складно".

Олімпійські ігри-2022 прийме Пекін. На той час Фуркаду буде 33 роки.

  Мартен Фуркад із старшим братом Сімоном
Мартен Фуркад із старшим братом Сімоном

Мартен народився 14 вересня 1988 року у французькому окрузі Сере. Як це часто буває з професійними спортсменами, майбутній олімпійський чемпіон народився в сім'ї, де спорт цінували і поважали. Батьки Мартена і його брата Сімона (всього в Мартена два брата - Сімон і Бріс) на аматорському рівні займалися біговими лижами. Незважаючи на це, першою спортивною секцією Сімона і Мартена стала секція хокею.

В інтерв'ю батько біатлоніста жартома сказав, що просто не встигав возити дітей на тренування, тому віддав спочатку старшого, а потім і молодшого в лижну секцію.

Сімону лижі швидко набридли, і він перейшов в біатлон. Прагнучи не відставати від старшого брата, взяв спортивну гвинтівку в руки і Мартен.

Спортивна біографія Мартена Фуркада почалася в 2002 році, а вже в 2006 хлопець увійшов до складу збірної Франції з біатлону. У 2007 році юніорський чемпіонат світу подарував Мартену бронзову медаль, хоча згодом Фуркаду не скоро довелося піднятися на п'єдестал.

Сходження одного великого французького біатлоніста співпало із завершенням кар'єри іншого відомого представника Франції - Рафаеля Пуаре.

У першому Кубку світу Мартен взяв участь в 2008 році (етап в Осло), в цьому ж році завершив кар'єру і Пуаре. Перша гонка виявилася для майбутнього чемпіона вкрай невдалою. До фінішу Фуркад прийшов у сьомому десятку. Надалі потрапляння в 30 найсильніших стало для нього недосяжною метою, а "срібло" в мас-старті на ванкуверской Олімпіаді-2010 багато хто вважав сенсацією.

Перша гонка виявилася для майбутнього чемпіона вкрай невдалою. До фінішу Фуркад прийшов у сьомому десятку

У сезоні 2010-2011 про нову зірку французької збірної почали говорити вже всерйоз. Цьому сприяло підсумкове третє місце за підсумками Кубка світу, кілька "золотих п'єдесталів", один з яких був виграний в коронному стилі Бьорндалена. Навіть промахнувшись 3 рази, Фуркад зумів обійти конкурентів на трасі.

У 2012 році Фуркад переміг у загальному заліку Кубка світу, а також став володарем двох Малих Кришталевих глобусів за підсумками спринтів і гонок переслідування.

3 золотих медалі та "срібло" чемпіонату світу остаточно закріпили за французом статус суперзірки біатлону. У 2013 році Фуркад демонстрував вражаючу стабільність, отримавши Великий Кришталевий глобус і ще один Малий Кришталевий глобус. Крім того, спортсмен значно поліпшив стрільбу, отримав додатковий досвід. Тому ще до початку Олімпійських ігор в Сочі Фуркада заздалегідь оголосили головним фаворитом турніру.

Олімпіада в Сочі стала зірковим часом француза, адже Фуркад переміг в гонці переслідування (12,5 км) та індивідуальній гонці (20 км). Після цього змагання Мартен Фуркад по праву був названий "новим королем біатлону".

  Мартен Фуркад з дружиною Елен
Мартен Фуркад з дружиною Елен

Багато років особисте життя Фуркада пов'язане з французькою вчителькою Елен. Цивільна дружина Мартена 10 вересня 2015 року подарувала йому доньку Манон. У березні 2017 року в пари народилася друга дочка Інес.

"Нещодавно Елен нагадала мені, що в 14 років я сказав їй: "Якщо станеш моєю дружиною, будеш частіше бачити мене по телевізору". Я не думав, що буде саме так. Але всередині мене жили прагнення та інтуїція. Я хотів стати таким, як ті хлопці, які прикрашали стіни моєї кімнати. Хотів стати чемпіоном з плаката. Це було більше, ніж просто бажання", - зізнається Фуркад у своїй автобіографії "Моя мрія про золото і сніг".

Елен підтримує свого обранця, допомагає на змаганнях.

"Він дуже доброзичлива людина. Ніжний, сконцентрований, щедрий з людьми, які важливі для нього. Коли у нього з'являється час, він завжди повертається додому, щоб відпочити в колі сім'ї.

Люди зупиняють нас на вулиці, просять з ними сфотографуватися або дати автограф, але Мартен не літає у хмарах і не вважає себе великою зіркою", - говорить Елен.

  Пара виховує двох доньок — Манон та Інес
Пара виховує двох доньок — Манон та Інес

Біатлоніст називає прагнення до заняття спортом на професійному рівні своєрідним приводом для саморозвитку, а посилену програму тренувань вважає корисним самокатуванням. Як не дивно, серед кумирів Мартена Фуркада немає жодного біатлоніста. Зате марокканський бігун Хішам ель-Герруж і плавець із США Майкл Фелпс - приклади результативності для француза.

Біатлоніст - противник допінгу. Француз вважає, що атлети, яких викрили в прийомі заборонених препаратів, не повинні залишатися у спорті.

"Допінг - це крадіжка, і потрібно відшкодовувати збитки. Ошуканців позбавляють олімпійських медалей, але ніхто не вимагає від них повернення призових за гонки. Однак, дві головні сили рухають допінгом - слава і гроші".

Я просто хочу бути найкращим тут і зараз. Кожен раз виходячи на старт, я мрію прийти до фінішу першим

Мартен хотів завершити спортивну кар'єру після Сочі, але замість цього продовжує бити рекорди за кількістю перемог і титулів.

"Пам'ятаю, що дуже здивувався, прочитавши в одному з інтерв'ю Усейна Болта: "Сподіваюся, мої рекорди назавжди залишаться неперевершеними". Я-то, навпаки, сподіваюся, що в майбутньому всі мої рекорди напевно будуть побиті! Я просто хочу бути найкращим тут і зараз. Кожен раз виходячи на старт, я мрію прийти до фінішу першим!"

І як його можна не любити?

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Король біатлону" залишився без Олімпіади

У південнокорейському Пхенчхані з 9 по 25 лютого проходила зимова Олімпіада. Близько 2500 спортсменів з 92 країн світу розіграли 102 комплекти медалей в 7 видах спорту і 15 дисциплінах.

Медальний залік Пхенчхана виграла збірна Норвегії, в якої 14 золотих, 14 срібних і 11 бронзових медалей. У Німеччині стільки ж золотих нагород, але за рахунок більшої кількості "срібла" норвежці стали першими. Третьою стала Канада.

У складі збірної України в Пхенчхан поїхали 33 спортсмена, які виступили в 9 дисциплінах. Золоту медаль вдалося завоювати фристайлісту Олександру Абраменку. Саме він став прапороносцем нашої команди на церемонії закриття Ігор.

Зараз ви читаєте новину «"Якщо станеш моєю дружиною, будеш частіше бачити мене по телевізору": історія Мартена Фуркада». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4166
Голосування Чи підтримуєте те, що українські спортсмени зі зброєю захищають нашу країну від вторгнення РФ?
  • Так. Це - громадянський обов'язок, а частина з них ще й представляє клуби ЗСУ
  • Не зовсім. Вони мають прославляти Україну на спортивних аренах і закликати світ підтримувати нашу країну
  • Усі методи хороші. Головне - не бути псевдопатріотами, як Тимощук
Переглянути