неділя, 04 грудня 2011 05:17

Акція Femen, ляп Януковича, інтуїція Блохіна: як Україна пережила жеребкування Євро-2012

Акція Femen, ляп Януковича, інтуїція Блохіна: як Україна пережила жеребкування Євро-2012

У п'ятницю, 2 грудня, у київському палаці "Україна" пройшла церемонія жеребкування фінальної частини чемпіонату Європи з футболу. Суперниками збірної України стали Швеція, Франція та Англія. Матчі групи D проводитимуться у Києві та Донецьку.

Церемонія тривала 54 хвилини. Її транслювали більше, ніж на 150 країн світу. УЄФА ставить її на третє місце за важливість після матчу відкриття та фіналу Євро-2012.

10:00 — станцію метро "Палац Україна" ретельно прибирають. На платформі стоять кілька відер з водою, віники та ганчірки. Прибиральниця, одягнена у сині гумові рукавиці, шваброю миє елементи декорацій, потім протирає їх старою ганчіркою. Кілька камінців випадають зі стіни, вона вставляє їх назад. Інші працівники метрополітену маленькими щітками чистять металеві поручні екскалаторів.

"У нас все как всегда делается в последний момент, - шепочуться між собою два чоловіки. - Не пойму только, зачем все это. Неужели они думают, что Зидан или Платини поедут на это мероприятее в метро?"

"Думаю, это показуха для иностранных журналистов. Вон даже таблички с указателями приклеили", - показує чоловік на плакат зі стрілкою та написом англійською "Final draw". (Фінальне жеребкування)

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Україна зіграє в одній групі зі Швецією, Францією та Англією

11:00 — Біля західних воріт НСК "Олімпійський" (вихід зі станції метро "Олімпійська") кілька десятків українських та іноземних журналістів чекають на попередню презентацію офіційного м'яча Євро-2012. Прибігають п'ятеро активісток Femen, знімають верхній одяг та лягають на спини. Дівчата прив'язали до трусів маленькі футбольні м'ячики та сітки, які імітують футбольні ворота. Активістки розгортають плакати "Fucking Euro-2012", "UEFA attacked our gates" і "Euro-2012 without prostitution". Скандують українською "Євро-2012 без проституції" та російською "УЕФА атакует наши ворота".

"Девушки, вы ж геморрой заработаете", - звертається до лежачих "феменок" один із репортерів.

Акцію зупиняє наряд міліції. Чотирьох учасниць акції волочать у машину, яку вже обступили оператори та фотографи.

"Не мешайте работать", - кричить повнуватий міліціонер на репортерів. Ті огризаються, дівчата продовжують скандувати свої гасла.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Креатив від FEMEN: ворота і м'ячі між ногами

11:30 — Генеральний директор компанії "Adidas" Герберт Хайнер, гравець збірної Польщі і познанського "Леха" Рафал Муравскі, наставник збірної Іспанії Вісенте дель Боске, і голова Королівської федерації футболу Іспанії Анхель Марія Вільяр на полі "Олімпійського" стягують з велетенського м'яча покривало.

"Танго 12" гратимуть всі матчі Євро-2012. Всі фіналісти турніру отримають по 30 офіційних м'ячів для тренувань і проведення матчів за півроку до старту змагань.

"Сподіваюся, що зіграю цим м'ячем у матчі відкриття Євро-2012, який пройде у Варшаві, - каже Рафал Муравскі, - Приємно, що дизайн "Танго 12" містить українські та польські елементи".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Бубка та дель Боске презентували офіційний м'яч Євро-2012

13:00 — Президент ФФУ Григорій Суркіс заходить у прес-центр "Олімпійського" опираючись на милиці. У нього зламана нога. Проводить прес-конференцію спільно з президентом Польського футбольного союзу Гжегожем Лято, генеральним секретарем УЄФА Джанні Інфантіно та операційним директором УЄФА Мартіном Калленом.

"Якби не терпіння УЄФА, ми б тут не зібралися і сьогодні не було б цього свята — жеребкування Євро-2012. Я дякую виконкому УЄФА та своїм колегам за міцні нерви" - каже Суркіс.

"Не думав, що 2-го грудня в Україні може бути так тепло, - дивується Інфантіно. - Євро-2012 запам'ятають за його історичне значення та якість футболу".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Суркіс подякував УЄФА за міцні нерви

16:30 — на станції метро "Палац Україна" пахне миючими засобами та вологими ганчірками. Зі станції можна вийти лише на протилежний бік від палацу. Решту виходів перекриті. Дві дорожні смуги закриті для загального користування, ними курсують лише автомобілі та автобуси УЄФА та гостей церемонії.

На сходах одного з виходів з підземки стоїть чоловік з картоном в руках. Чорним фломастером там написано "Помогите, умирает дочь". "Мужчина, идете остюда", - неохоче виганяє чоловіка молодий міліціонер. За сценою спостерігають польські журналісти.

"Вход только по аккредитациям", - міліціонер загороджує прохід жінці-репортеру.

"Я понимаю, но моя аккредитация в пресс-центре. Мне нужно забрать ее до пяти", - пояснює вона.

"Меня это не волнует. Надо было раньше это сделать. Нам сказали никого не пускать без аккредитаций. Я только что посла не пустил, а вы хотите пройти".

Підходить німецький журналіст. Говорить те саме, що жінка, тільки англійською. Його не пропускають.

"Ладно, немца пропусти", - шепоче старший з міліціонерів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Можна грати" - Блохін про групу на Євро-2012

"Почему его впустили, а мне нельза? Чем я хуже немца? Я же украинка, такая как и вы", - жінка починає плакати, влаштовує істерику. Міліціонер не витримує і пропускає її.

Підходить видавець та друг Євро-2012 Іван Малкович, показує картку ВІП-гостя. Його не пропускають. Відправляють на інший вхід. Не допомагає навіть втручання організаторів. Він не сперечається і йде.

У свою чергу на вході для ВІП-гостей не пропускають журналістів. Репортерів просять перейти дорогу і зайти з іншого боку.

"Fucking shit",- не витримують нерви в англійського журналіста. Він пояснює, що півгодини тому заходив сюди ж і все було нормально.

"А тепер нам дали наказ журналістів сюди не пускати, - пояснюють запальному репортеру. - Ідіть на свій вхід".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Через жеребкування Євро-2012 перекрили виходи з метро "Палац Україна"

17:30 — Гостей жеребкування зустрічає Кубок Анрі Делоне виготовлений з льоду. Червоної доріжки не стелили. Більше ніж за годину до початку церемонії приїжджає президент УЄФА Мішель Платіні, посміхається в камери.

"Дик, встаньте возле Кубка", - просить російський фотограф голландського наставника. Той не відмовляє. Більше ніхто з наставників не позував на фоні льодовї скульптури.

"Хочу, щоб нам випали збірні, які ми зможемо перемогти хоча б з рахунком 1:0. А сьогодні очікую побачити гарне свято",- каже президент харківського "Металіста" Олександр Ярославський.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Збірній Польщі на Євро-2012 дісталася найлегша група

18:30 - "Next door, next door" (наступні двері) - повторює про себе один із охоронців, вимовляє з акцентом.

"Боже мой, это он! Ну вот он, держит в руке зеленый блокнот. Это и есть Лев — самый красивый тренер Евро", - шепчуться дівчата-волонтери.

Наставник збірної Німеччини займає місце у залі. За десять хвилин до початку туди заходить президент України Віктор Янукович. Сідає поруч з Платіні.

Футболіст київського "Динамо" та збірної Хорватії Огнен Вукоєвич вмощується поруч з журналістами на балконі. Хорватське телебачення запросило півзахисника коментувати жеребкування.

Польська делегація, єдина з усіх, прийшла на жеребкування із шарфиками своєї збірної.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Янукович заговорив англійською на жеребкуванні Євро-2012

19:00 — Церемонію розпочинає ансамбль народного танцю Петра Вірського. Потім слово надають Януковичу.

"Разом зі мною сюди прийшли всі президенти України – президент Кравчук, президент Кучма, президент Ющенко - і це також ті вболівальники, які багато років будували футбол в Україні", - каже Віктор Федорович. Закінчує свою промову англійською: "Welcome in Ukraine, Welcome in Kiev!"

Без конфузу не обійшлося. Правильно говорити - "Welcome to Ukraine", а не "Welcome in Ukraine".

Ще один мовний ляп трапляється у відео-ролику про приймаючі міста Євро-2012. Львів, Київ та Харків вимовляють українською, а Донецьк звучить російською - "Донецк". Це відразу помічають українські журналісти.

Президент НОК Сергій Бубка вже офіційно презентує "Танго 12". М'яч опускається у руки Сергію Назаровичу зі стелі палацу.

Жеребкування проводить генеральний секретар УЄФА Джанні Інфантіно та легендарні футболісти Зінедін Зідан, Марко ван Бастен, Петер Шмейхель та Хорст Хрубеш.

ФОТОРЕПОРТАЖ: Зідан витягнув для України Францію

У групу D до України потрапляють Швеція, Франція та Англія.

Суперниками поляків стають греки, чехи та росіяни. У матчі-відкритті турніру збірна Польщі зіграє з чемпіонами Євро-2004 Грецією.

Квартет В називають групою смерті. Жереб звів докупи Нідерланди, Данію, Німеччину та Португалію. Свої матчі команди гратимуть в українських містах — Харкові та Львові.

До групи С потрапила Іспанія, діючий чемпіон Європи та світу, Італія, Ірландія та Хорватія.

Після жеребкування наставники кожної з груп позують для фотографів біля Кубка Анрі Делоне.

"Під час жеребкування я вгадав, що нам випаде Англія. Було таке відчуття, що зіграємо саме з англійцями, а не з Італією.

З Бланом обмінялись репліками. Він похитав головою. Мабуть, йому група не дуже сподобалась. Фабіо (Капелло) спокійніша людина. Швед (Ерік Хамрен) сказав, що йому подобається Київ і він щасливий грати три матчі у столиці України. Можна сказати, що взагалі уник розмови. Шведи є шведами. Їм все одно.

Мене все влаштовує. Я не знімаю з себе відповідальності. Хоча зараз всі згадають, що ми не вміємо грати з топ-командами. Збірну треба підтримувати. Чим більше ми будемо в неї вірити, тим краще", - каже Блохін журналістам.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Збірній України перенесли матч з Францією: розклад групового етапу Євро-2012

21:30 — Майже всі тренери закінчили давати коментарі журналістам. Найдовше затрималися Лоран Блан, Славен Біліч та Дік Адвокат.

Білявка гортає записник із вклеїними фотографіями наставників фіналістів Євро-2012.

"Девушка, не ищите. Это не тренер, а кто-то из делегации сборной Ирландии", - підказує хтось із журналістів.

"Голова тріщить, у вас є якісь таблетки?", - звертається дівчина у чорній сукні до медиків. Один із них відкриває велику сумку, хвилину шукає потрібну упаковку і кладе дівчині на долоню дві білі круглі таблетки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Джамала заспівала на жеребкуванні Євро-2012

"А колою можна запити?", - цікавиться та.

"Ні, тільки звичайною негазованою водою", - дає дівчині стакан з водою. - "Чи звертався ще хтось? Так було кілька вогнепальних поранень та переломів", - жартують медики.

На п'ятому поверсі палацу "Україна" влаштували прес-центр. Поставили холодильники з колою, звичайною водою та пивом. Таблички попереджають, що останній напій можна брати тільки після закінчення роботи. Через дві години після жеребкування все пиво стоїть на полицях.

Зараз ви читаєте новину «Акція Femen, ляп Януковича, інтуїція Блохіна: як Україна пережила жеребкування Євро-2012». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4166
Голосування Чи підтримуєте те, що українські спортсмени зі зброєю захищають нашу країну від вторгнення РФ?
  • Так. Це - громадянський обов'язок, а частина з них ще й представляє клуби ЗСУ
  • Не зовсім. Вони мають прославляти Україну на спортивних аренах і закликати світ підтримувати нашу країну
  • Усі методи хороші. Головне - не бути псевдопатріотами, як Тимощук
Переглянути