Ексклюзиви
вівторок, 02 листопада 2021 11:09

Я упіймав блискавку в пивну пляшку – 100 років тому народився український автор неймовірного рекорду НХЛ

Я упіймав блискавку в пивну пляшку – 100 років тому народився український автор неймовірного рекорду НХЛ
Білл Мосієнко з легендарними трьома шайбами. Фото: nhl.com

2 листопада 1921 року в канадському Вінніпезі в сім'ї українських емігрантів народився Білл Мосієнко – автор одного з найвидатніших рекордів НХЛ. Родина Мосієнків була багатодітною – Білл мав 9 братів і 4 сестер. З дитинства захоплювався хокеєм. У 1941 році підписав контракт із "яструбами"з Чикаго, але невдовзі був призваний до війська.

Час для рекорду настане згодом.

23 березня 1952 року українець Білл Мосієнко встановив неймовірний рекорд в НХЛ, який навряд чи колись буде перевершено. Ні Грецький, ні Лем'є, ні Гоу чи інші знаменитості навіть близько не змогли підібратися до досягнення Білла. За 21 секунду гри він закинув три шайби у ворота "Нью-Йорк Ренджерс".Команда Мосієнко "Чикаго Блек Хоукс" перемогла на виїзді 7:6.

23 березня 1952 року в легендарному Медісон Сквер Гарден проходив звичайний матч регулярного чемпіонату НХЛ між нью-йоркськими Рейнджерами і чиказькими Чорними Яструбами. Невелика глядацька аудиторія, команди-аутсайдери (Рейнджери - п'яті, Яструби - шості), остання гра регулярного сезону і дощовий вечір. Хто ж міг підозрювати, що нечисленні глядачі стануть свідками події, яке увійде в Книгу рекордів НХЛ?

Героями цього рекорду стали троє: голкіпер Рейнджерів Лорн Андерсон і його опоненти - Яструби Гус Боднар і Білл Мосієнко. Протягом 21 секунди - з 6:09 до 6:30 - вони видали рекордну феєрію.

Йшов третій період матчу. Нью-Йорк Рейнджерс вигравали в Чикаго Блек Хоукс з рахунком 6:2. І раптом гості "вибухнули" - тричі Білл Мосієнко вразив ворота Андерсона, і тричі його асистентом виступав інший українець – Гус Боднар. Подейкують навіть, що Білл міг стати і автором чотирьох голів, забитих менше, ніж за хвилину, проте промахнувся з вигідної позиції. Це безумство закінчилося приголомшливою вольовою перемогою – у підсумку Яструби перемогли з рахунком 7:6.

Спочатку в центрі майданчика Гус Боднар підібрав вільну шайбу і відправив її Мосієнку. На шляху Білла до воріт Андерсона залишався лише Гай Буллер. Швидкісний форвард обійшов його зліва і різаним ударом в правий бік воріт підловив воротаря. Сирена заревіла: гол Мосієнко, асистує Боднар. Час: 6:09.

Мосієнко міг би встановити ще одне досягнення, оформивши покер за 66 секунд - він знову опинився один перед воротами, знову розхитав Андерсона, але не влучив у порожній кут

Результативна трійка чомусь залишається на льоду, – таким було рішення тренера Еббі Гудфеллоу. І вже через пару секунд після вкидання невгамовний Боднар знову заволодів шайбою і відкинув її Мосієнку. Знову витончений прохід і разючий удар в правий кут. Час: 6:20.

Після цього Білл взяв фартову шайбу і кинув її на лаву запасних. "Це був мій тридцятий гол у сезоні. Я думав залишити собі шайбу на пам'ять, для історії, - посміхаючись, розповідав Білл через багато років. "Хто ж знав, що це не кінець історії!"

Вся увага - на центр. Знову вкидання рефері Джорджеса Грейвела, і знову Боднар виграє вкидання. Шайба полетіла до Джорджу Джі, і від нього - до Мосієнко. Білл, як ракета, рветься вперед, а в останню мить пригальмовує. Це несподіване рішення збиває з пантелику Андерсона, і герой вечора рішуче стріляє в правий верхній кут воріт. Час: 6:30.

Мосієнко міг би встановити ще одне досягнення, оформивши покер за 66 секунд - він знову опинився один перед воротами, знову розхитав Андерсона, але не влучив у порожній кут. "Гей, Мосі, в чому річ? Почалася гольова посуха?" — підбив його тренер "Чикаго" Еббі Гудфеллоу, коли нападник повернувся на лаву.

Коли нападника запитали, як йому вдалося так швидко забити три голи, він відповів: "Я був настільки здивований, що погано розумів, що відбувається. Можна сказати, я спіймав блискавку у пивну пляшку".

У роздягальні задоволений Мосієнко позував фотографу, тримаючи в руці три шайби. Тепер вони зберігаються у Залі хокейної слави у Торонто.

Наступного дня не тільки нью-йоркські газети, а й преса всього світу, смакували небачене досягнення. 3254 вболівальника і всі фахівці, які бачили це диво, зійшлися на думці: якщо перший гол ще можна списати на помилку Андерсона, то наступні дві шайби, закинуті Біллом на найвищому індивідуальному рівні, пропустив би будь-який інший воротар найсильнішої ліги світу.

"Я був на сьомому небі від щастя, - згадував тоді ошелешений герой. "Коли я забив третій гол, до мене підкотив мій одноклубник Джим Пітерс і сказав:" Бережи цю ключку, хлопець! Ти побив рекорд, і вона - частина історії ". Я не міг повірити в це. В той день всі зірки зійшлися над нами".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В обличчя Террі Савчука 400 разів влучала шайба

Білл Мосієнко завершив кар'єру в 1954 році. Всі 14 сезонів він виступав лише за Яструбів. Всього в НХЛ зіграв 711 матчів, у яких закинув 258 шайб. Жодного разу не вигравав Кубок Стенлі. У 1965 році його було включено в зал хокейної слави. Ще за життя Білла одна з арен рідного Вінніпега була названа на його честь – "Білл Мосієнко Арена".

Помер легендарний українець 9 липня 1994 року, не доживши кілька місяців до свого 73-ліття.

Зараз ви читаєте новину «Я упіймав блискавку в пивну пляшку – 100 років тому народився український автор неймовірного рекорду НХЛ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 4166
Голосування Чи підтримуєте те, що українські спортсмени зі зброєю захищають нашу країну від вторгнення РФ?
  • Так. Це - громадянський обов'язок, а частина з них ще й представляє клуби ЗСУ
  • Не зовсім. Вони мають прославляти Україну на спортивних аренах і закликати світ підтримувати нашу країну
  • Усі методи хороші. Головне - не бути псевдопатріотами, як Тимощук
Переглянути