неділя, 18 квітня 2021 11:09

Я хлопчисько, якому пощастило в житті – Вейн Грецький зіграв прощальний матч

Я хлопчисько, якому пощастило в житті – Вейн Грецький зіграв прощальний матч
Рекорди Вейна досі не побиті. Фото: Reuters

18 квітня 1999 року Вейн Грецький провів свій останній матч в НХЛ і заробив 2847-е очко за гольову передачу на очах у переповненій арени Madison Square Garden. Його "Нью-Йорк Рейнджерс" завершив сезон зустріччю з "Піттсбург Пінгвінз" і зазнав поразки з рахунком 1:2.

Гості успішно провели чемпіонат і змогли кваліфікуватися в плейоф, в той час як господарі не заробили шанс поборотися за Кубок Стенлі. При цьому протистояння могло б вийти найбільш принциповим, якби на майданчик вийшов Маріо Лем'є - один з головних конкурентів Вейна в суперечці за звання найвеличнішого хокеїста в історії. Але ця зустріч припала на період його першої перерви в кар'єрі. Проте він був присутній на арені і спостерігав за тим, як 99-й номер востаннє виходить на лід.

Перед грою в залі продемонстрували відеозвернення Горді Гоу, кумира Грецького в дитинстві. Після того, як нападник "Піттсбурга" Яромир Ягр забив переможний гол на другій хвилині овертайму, Грецький зробив кілька кіл пошани по майданчику, які нагадали йому перемоги "Едмонтон Ойлерз" в 1980-х роках.

Не знявши форму, Грецький зустрівся з журналістами.

"Напевно, підсвідомо я не хотів її знімати, - сказав він, коли його запитали, чому він не переодягнувся. - Я більше її вже ніколи не одягну. Це важко усвідомлювати. Непросто її зняти. Чесно скажу - я не хочу її знімати. Я всього лише хлопчисько, який любив хокей і якому пощастило в житті. Бог обдарував мене пристрастю до гри".

Крім феноменальної гри і чотирьох перемог в Кубку Стенлі, про його велич говорить той факт, що навіть через 22 роки після його відходу зі спорту ніхто і ніколи не зміг і близько підібратися до його рекордів результативності. На рахунку канадця значиться 894 голи і 1963 результативні передачі - показники, які з великою часткою ймовірності назавжди залишаться неперевершеними.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Понад 50 етнічних українців завойовували Кубок Стенлі": в прокат вийде фільм про зірок НХЛ українського походження

Батько видатного хокеїста всіх часів і народів Вейна Грецького- Волтер (Володимир) є українцем. У родині всі говорили українською. Бабуся Вейна зовсім не знала англійської мови і розмовляла з онуком українською.

Зараз ви читаєте новину «Я хлопчисько, якому пощастило в житті – Вейн Грецький зіграв прощальний матч». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4166
Голосування Чи підтримуєте те, що українські спортсмени зі зброєю захищають нашу країну від вторгнення РФ?
  • Так. Це - громадянський обов'язок, а частина з них ще й представляє клуби ЗСУ
  • Не зовсім. Вони мають прославляти Україну на спортивних аренах і закликати світ підтримувати нашу країну
  • Усі методи хороші. Головне - не бути псевдопатріотами, як Тимощук
Переглянути