пʼятниця, 20 листопада 2020 09:26

Після інсульту батько Вейна Грецького забув англійську. Говорив лише українською

Після інсульту батько Вейна Грецького забув англійську. Говорив лише українською
Автори фільму "Юкі" з Волтером Грецьким. Фото "Футбол-24"

Батько найвидатнішого хокеїста всіх часів і народів Вейна Грецького – Волтер (Володимир) є українцем. У родині всі говорили українською. Баба Вейна зовсім не знала англійської мови і розмовляла з внуком українською. Про це повідомив один із співавторів фільму "Юкі" про українських хокеїстів у Канаді, Микола Васильков. Його цитує football24

"Дід Вейна Грецкі Терентій жив на Берестейщині, у селі Огдемер. Це коли перетнути кордон на Волині через Прип'ять – там також наша історична територія. Українські етнічні землі простягаються аж до Пінська, Мозиря та Берестя-Литовського, – каже Васильков. Баба родом із Пановичів Тернопільської області.

Ми побували у Пановичах і знайшли монумент, встановлений поляками при незалежній Україні. Там прізвища кількох людей, які мешкали тоді – серед них є прізвище "Марія Годенецька".

Але аргумент на користь українського походження – куди серйозніший. У Канаді Марія говорила лише українською мовою. Українська мова – беззаперечне свідчення українського походження. Україна – не імперія, тому українською, на відміну від російської чи польської, розмовляли лише українці за походженням.

Вейн Грецький підтвердив, що спочатку він спілкувався із бабусею лише українською. Вона навчала його нашої мови, тому що не знала англійської. Була звичайною газдинею, домогосподаркою. А от дід Тоні (Терентій) працював активно, скрізь їздив і, відповідно, опанував англійську.

Вейн підтримує українських фронтових лікарів, розуміючи, що між Україною та Росією йде війна. Надсилає їм медикаменти

Вейн дуже багато розповів про своє українство. Крім того, виявилося, що Грецький чудово розуміється на сучасній геополітиці і тямить, хто є хто. Він підтримує українських фронтових лікарів, розуміючи, що між Україною та Росією йде війна. Надсилає їм медикаменти. Із ним солідарний Юджин Мельник – власник клубу Оттава Сенаторс.

Утім певний час вони пам'ятали рідну мову. Той же Волтер, батько Вейна Грецького, розмовляв із нами українською – давав окремі фрази, все розумів.

Волтер пережив напад на кшталт інсульту, після чого настала амнезія. Він не міг розмовляти – поривався щось казати, а його ніхто не розумів. І тільки одна із сестер у Канаді зрозуміла, що відбувається: "Він українською говорить!" Волтер пам'ятав лише свою першу мову, тож після одужання почав з нуля вчити англійську. Є навіть фільм "Прокидайся, Воллі", в якому канадці розкрили суть його хвороби і показали, як Вейн приїжджав провідати свого батька.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Українець закинув три шайби за 21 секунду у матчі НХЛ

Вейн Грецький за всю кар'єру в НХЛ забив 894 шайби і зробив 1963 гольові передачі.

Зараз ви читаєте новину «Після інсульту батько Вейна Грецького забув англійську. Говорив лише українською». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4166
Голосування Чи підтримуєте те, що українські спортсмени зі зброєю захищають нашу країну від вторгнення РФ?
  • Так. Це - громадянський обов'язок, а частина з них ще й представляє клуби ЗСУ
  • Не зовсім. Вони мають прославляти Україну на спортивних аренах і закликати світ підтримувати нашу країну
  • Усі методи хороші. Головне - не бути псевдопатріотами, як Тимощук
Переглянути