четвер, 13 травня 2021 11:09

40 років тому "Динамо" Тбілісі виграло Кубок кубків

40 років тому "Динамо" Тбілісі виграло Кубок кубків
За два роки до тріумфу "Динамо" вибило "Ліверпуль" із кубка чемпіонів. Фото: Sputnik / РИА Новости

13 травня 1981 року "Динамо" Тбілісі перемогло в Дюссельдорфі в фіналі Кубка Кубків "Карл Цейс" із НДР – 2:1 і другим із радянських клубів виграло Кубок кубків. Голи у фіналі забивали Володимир Гуцаєв і Віталій Дараселія.

Грузинам щастило від самого початку. Федерація футболу СРСР призначила фінал Кубка СРСР на серпень, коли вже треба було подати заявки на участь у єврокубках. Футбольні чиновники подумали, що в фіналі "Динамо" таки здолає донецький "Шахтар" і записали гірників у Кубок УЄФА а тбілісців – у Кубок кубків. В житті все вийшло з точністю до навпаки: "Шахтар" переміг, але міняти щось було вже пізно.

Везіння продовжувалося й у перших раундах. В 1/16 фіналу підопічні тренера Нодара Ахалкаці здолали грецьку "Касторію" – 2:0 і 0:0. В 1/8 суперник попався ще легший – ірландський "Вотерфорд" – 4:0 і 1:0.

Зате в чвертьфіналі тбілісців чекав справжній монстр – лондонський "Вест Гем". Тим несподіванішим був розгром, який учинили грузини "молотобійцям" на виїзді – 4:1. Відзначилися Чівадзе Гуцаєв та двічі – Шенгелія. Гру-відповідь тбілісці скромно програли – 0:1.

У півфіналі все висіло на волосинці. Динамівці розгромили вдома нідерландський "Фейеноорд" – 3:0 але були биті в Роттердамі – 0:2.

У фіналі з "Карл Цейс" теж усе складалося непросто. Гергард Гоппе відкрив рахунок на 63-ій хвилині – 1:0. Тбілісцям пощастило відігратися вже через 4 хвилини. Відзначився Володимир Гуцаєв. А на 86-ій хвилині слаломний рейд Віталія Дараселії завершився точним ударом – 2:1.

Німецькі оператори весь час давали титри: "Йена" – "Тифліс", називаючи Тбілісі так, як це місто називалося в російській імперії.

"Уявляю що зараз відбувається в Тбілісі", – завершив репортаж знаменитий коментатор Коте Махарадзе. А в Тбілісі все населення висипало на вулиці. Потім 100 тисяч пішло на стадіон і ледь не витоптало траву. Десятки людей стояли на проспекті Руставелі й наливали водіям грузинського вина. Міліція робила вигляд, що нічого не помічає.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Знайшли тіло одного з найкращих радянських футболістів

За два роки до цього "Динамо" Тбілісі стартувало в Кубку чемпіонів. У першому ж раунді динамівцям попався діючий володар трофею – англійський "Ліверпуль". Грузини програли на виїзді – 1:2, але вдома розбили підопічних тренера Боба Пейслі – 3:0. На жаль, у наступному раунді тбілісці двічі програли майбутньому фіналісту – німецькому "Гамбургу" – 1:3 і 2:3.

Зараз ви читаєте новину «40 років тому "Динамо" Тбілісі виграло Кубок кубків». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4166
Голосування Чи підтримуєте те, що українські спортсмени зі зброєю захищають нашу країну від вторгнення РФ?
  • Так. Це - громадянський обов'язок, а частина з них ще й представляє клуби ЗСУ
  • Не зовсім. Вони мають прославляти Україну на спортивних аренах і закликати світ підтримувати нашу країну
  • Усі методи хороші. Головне - не бути псевдопатріотами, як Тимощук
Переглянути