вівторок, 29 листопада 2016 14:06

20 найгучніших авіакатастроф зі спортивними командами

20 найгучніших авіакатастроф зі спортивними командами
Похорон хокеїстів ярославського "Локомотива". Фото: reuters.com

У вівторок в Колумбії розбився літак, на борту якого перебували 72 пасажири. Серед них була бразильська футбольна команда "Шапекоенсе".

Пізніше стало відомо, що вижили щонайменше троє футболістів.

Згадаймо випадки авіакатастроф за участі спортивних команд.

7 вересня 2011 року літак Як-42 авіакомпанії "Як Сервіс" розбився при зльоті з аеропорту "Туношна" в Ярославській області. На борту літака перебувала хокейна команда "Локомотив" (Ярославль), яка летіла на матч до Мінська. В літаку було 45 людей - 37 пасажирів і вісім членів екіпажу. Під час аварії вижили тільки двоє - хокеїст Олександр Галімов і бортінженер Олександр Сизов, але 12 вересня Галімов помер в інституті хірургії ім. Вишневського в Москві.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Росії назвали винних у авіакатастрофі ЯК-42, в якій загинула хокейна команда

15 липня 2009 року на північному заході Ірану розбився літак Ту-154М іранської авіакомпанії Caspian Airlines, що здійснював переліт із Тегерана до Єревану. На борту літака перебувала юнацька збірна Ірану з дзюдо. Спортсмени летіли до Вірменії на тренування, а потім мали вилетіти до Угорщини для участі в змаганнях. Всі 168 осіб, які здійснювали цей переліт, загинули.

24 серпня 2008 року в Киргизії розбився літак Boeing-737, який прямував з Бішкека до Тегерана. На борту літака перебували 90 осіб, зокрема 17 членів юнацької збірної Ірану з волейболу. 10 із них загинули. Врятуватися вдалося 25 пасажирам і членам екіпажу.

27 квітня 1993 року неподалік Габону через несправність двигуна в море впав літак DHC 5 Buffalo, на борту якого перебували члени футбольної збірної Замбії. Всього загинули 30 осіб, зокрема 18 футболістів.

7 червня 1989 року в аеропорту столиці Сурінаму Парамарібо сталася авіакатастрофа літака серії DC 8 60. Загинули 23 голландських футболісти суринамського походження, які перебували на його борту. В цілому загинули 176 осіб (зі 187 пасажирів і членів екіпажу).

8 грудня 1987 року біля столиці Перу Ліми внаслідок вибухів на борту літака F 27 у повному складі загинула футбольна команда "Альянс". Тіла загиблих виявити не вдалося, оскільки літак впав у море. Відомо, що всього в літаку перебували 43 людини.

4 березня 1980 року в авіакатастрофі польського літака Іл-62 під Варшавою загинули 22 члени національної збірної США з боксу.

11 серпня 1979 року над українським містом Дніпродзержинськ (тепер Кам'янське) літак Ту-134, що виконував рейс "Ташкент - Мінськ", зіткнувся з літаком, що летів з Челябінська до Кишинева. Загинули 178 осіб (165 пасажирів і 13 членів екіпажу), включаючи 17 членів футбольної команди "Пахтакор" з Узбекистану, що виступала в той час у вищій лізі чемпіонату СРСР. Команда летіла до Мінська на гру з місцевими "динамівцями".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Капітана "Пахтакора" умовили полетіти разом із командою - 35-річчя авіакатастрофи

29 листопада 1975 року в авіакатастрофі загинула команда автогонщиків "Формули-1" Embassy Racing with Graham Hill пілота Грехема Хілла. Шестимісний літак "Пайпер Ацтек", на якому команда поверталася з перегонів у Франції до Лондона, впав і згорів під час посадки.

13 жовтня 1972 року в Андах на шляху до столиці Чилі міста Сантьяго в авіакатастрофі загинула частина команди з регбі з Монтевідео (Уругвай). Всього на борту літака FH 227 перебували 45 осіб, з них вижили 16.

31 грудня 1970 року в авіакатастрофі в повному складі загинула аматорська футбольна команда з Алжиру "Ейр-Ліквід", що прямувала на товариський матч до Іспанії.

14 листопада 1970 року у Вірджинії (США) в авіакатастрофі загинули 37 гравців команди університету Маршалла (Гантінґтон, Західна Вірджинія) з американського футболу. Крім спортсменів, на борту літака перебували члени тренерського штабу, вболівальники, а також завідувач кафедри спорту (всього 75 осіб). Ніхто не вижив.

1 квітня 1970 року під Красноярськом зазнав катастрофи пасажирський літак Ан-24. Загинули всі пасажири (зокрема юнацька волейбольна команда) і члени екіпажу.

26 вересня 1969 року в Андах на шляху до Ла-Пасу (Болівія) розбився літак із 25 гравцями болівійської футбольної команди "Стронгест". Загинули 19 футболістів і керівники клубу.

3 квітня 1961 року відбулася катастрофа літака Douglas C 47 A у Кордильєрах (Чилі). Унаслвдок катастрофи загинули всі, хто перебував на борту, - чилійська футбольна команда "Грін Крос" і члени екіпажу (24 людини).

15 лютого 1961 року за посадці в Бельгії розбився Boeing-707 авіакомпанії Sabena, що здійснював політ за маршрутом "Нью-Йорк - Брюссель". Загинули всі, хто перебував на його борту - 72 людини, а також одна людина на землі. У катастрофі загинула збірна США з фігурного катання (34 спортсмени і тренери), яка прямувала на чемпіонат світу у Прагу. Чемпіонат світу з фігурного катання 1961 був скасований на знак скорботи за загиблими.

16 липня 1960 року при заході в аеропорт Каструп (Данія) зазнав аварії літак, загинули вісім футболістів другої збірної Данії.

6 лютого 1958 року в аеропорту Мюнхена (ФРН) при спробі злетіти розбився літак, на борту якого перебували футболісти англійської команди "Манчестер Юнайтед". Всього з тих, хто перебував на борту, загинули 23 людини, зокрема 8 спортсменів, тренер, секретар команди і один з директорів "Манчестер Юнайтед", вісім спортивних кореспондентів.

5 січня 1950 року під час третього заходу на посадку в складних метеоумовах у Свердловську (нині Єкатеринбург) розбився літак Лі-2. Загинули 8 хокеїстів команди ВПС СРСР, а також тренер, лікар і масажист.

4 травня 1949 року внаслідок авіакатастрофи біля Турина (Італія) загинула в повному складі команда футбольного клубу "Торіно" і всі інші, що перебували на борту літака (зокрема журналісти, офіційні особи, тренер). Всього загинула 31 людина.

Зараз ви читаєте новину «20 найгучніших авіакатастроф зі спортивними командами». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4166
Голосування Чи підтримуєте те, що українські спортсмени зі зброєю захищають нашу країну від вторгнення РФ?
  • Так. Це - громадянський обов'язок, а частина з них ще й представляє клуби ЗСУ
  • Не зовсім. Вони мають прославляти Україну на спортивних аренах і закликати світ підтримувати нашу країну
  • Усі методи хороші. Головне - не бути псевдопатріотами, як Тимощук
Переглянути