понеділок, 05 лютого 2018 14:31

Забужко підтримала ідею Року утвердження державної мови

Забужко підтримала ідею Року утвердження державної мови
Письменниця Оксана Забужко вважає, що Рік утвердження державної мови активізує суспільство Фото: UA.News

Українська письменниця Оксана Забужко підтримала ініціативу оголосити 2018-й Роком утвердження державної мови.

"Питання державної мови вже понад 20 років на часі. Ще відтоді його треба було впорядкувати, а не жити за законами УРСР 1989 року, і тут немає про що дискутувати. У нас невпорядковане питання державної мови. Це те саме, якби у нас був то такий, то сякий прапор", - сказала вона "Главкому".

Забужко вважає вдалим формулювання "Рік утвердження державної мови".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Оголосити Рік державної мови - означає визнати проблему - депутат

"Дивно було б проводити в Україні Рік державної мови. Всі інші роки, виходить, присвячені іншій мові? Концепт зрозумілий, важливо привернути суспільну увагу. Але, на мою думку, тут головне законодавче упорядкування. Коли міністр внутрішніх справ не вміє говорити державною мовою – це пряме порушення законодавства. Відповідно, це може сприйматися як заклик до його подальшого порушення", - вважає Забужко.

26 січня звернення до президента Петра Порошенка з проханням оголосити 2018-й Роком утвердження державної мови підписали 74 провідні українські правозахисники, науковці, письменники, митці та видавці. Серед них Степан Хмара, Герой України, голова Всеукраїнського комітету захисту прав політв'язнів, кавалер ордену Свободи; Левко Лук'яненко, Герой України, правозахисник, письменник, лауреат Національної премії України ім. Тараса Шевченка; Віра Агеєва, літературознавець, доктор філологічних наук, професор Національного університету "Києво-Могилянська академія", лауреат Національної премії України ім. Тараса Шевченка; Іван Марчук, живописець, лауреат Національної премії України ім. Тараса Шевченка, кавалер ордену Свободи; Лариса Масенко, професор Національного університету "Києво-Могилянська академія", доктор філологічних наук; Володимир Шаповал, правознавець, доктор юридичних наук, професор, заслужений юрист України, член-кореспондент НАН України та інші видатні діячі країни.

10 листопада 2017 року своє звернення уклали 178 народних депутатів України. 16 листопада його підтримав Комітет з питань культури і духовності Верховної Ради. 6 грудня свій лист із підтримкою ініціативи до Адміністрації президента направили 36 громадських діячів, вчених та діячів культури. Через десять днів своїм зверненням долучилась ініціативна група "Першого грудня", а 20 грудня Світовий конгрес українців.

Зараз ви читаєте новину «Забужко підтримала ідею Року утвердження державної мови». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути