Ексклюзиви
пʼятниця, 25 травня 2018 23:13

Влада радиться про розвиток мови лише з нацменшинами – Ніцой

Влада радиться про розвиток мови лише з нацменшинами – Ніцой
Ніцой вважає, що питання мови потрібно обговорювати і з українцями. Фото: Nihilist.li

В Україні влада радиться щодо мовних питань лише з нацменшинами, вважає письменниця Лариса Ніцой.

"Ми запропонували кілька мовних моделей для вирішення цієї проблеми, щоб національні меншини їх розглянули. Потрібно, щоб їх розглянули й українці, адже складається така ситуація, що влада радиться лише з меншинами, а з українцями, які становлять більшість – ні", – заявила вона на передачі "Прямим текстом".

Ніцой переконана, що в Україні громадяни готові застосовувати українську мову в усіх сферах публічного життя. Влада намагається ці процеси стримувати.

Однак вона переконана, що українська влада робить все для того, щоб стримувати ці процеси. Міністр освіти і науки Лілія Гриневич знайшла приклад в Латвії. Державна мова в навчанні там становить не 100%, а лише 60%.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ніцой прирівняла Гриневич до Табачника

"Ми ж пропонуємо поступовий перехід – дитина-представник нацменшини приходить в школу і навчається там рідною мовою, але вивчає і державну. А тоді в 10-12 класах переходить на навчання виключно державною мовою. Протягом 10 років можна опанувати державну мову, щоб згодом перейти на неї, як про це говорить і Хартія, і різні конвенції", - розповідає вона.

Ніцой вважає, що це дозволить представникам національних меншин інтегруватися в українське суспільство, не забуваючи свою рідну мову.

"Цей перехід колись повинен відбутися. Влада взяла цю нашу балтійську модель, але зробила її обрубаною, перекрученою. Вона сказала, що ми будемо робити таку модель, як колись була у Латвії", – підсумувала письменниця.

Громадяни України повинні складати іспит з української мови, щоб влаштуватися на роботу. Так вважає письменниця Лариса Ніцой. Ці іспити не повинні викликати труднощі для російськомовних.

Зараз ви читаєте новину «Влада радиться про розвиток мови лише з нацменшинами – Ніцой». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути