Ексклюзиви
вівторок, 16 липня 2019 13:20

"Бачимо тривожні сигнали" - співавтор мовного закону

Автор: facebook.com/photo.php
  Сергій Оснач вважає, що держава має стежити за дотриманням мовного закону
Сергій Оснач вважає, що держава має стежити за дотриманням мовного закону

16 липня набув чинності закон "Про забезпечення функціонування української мови як державної".

"Більшість норм закону про мову набудуть чинності за рік, за півроку після прийняття. Громадяни отримають час підготуватися до їхнього виконання. Відсьогодні набули чинності норми про те, що всі засідання державної влади повинні вестись українською. На транспорті відсьогодні починає працювати закон. Уся інформація має надаватися українською. Тільки українською має здійснюватись передвиборча агітація. Норми починають працювати у сфері спорту", - розповів Gazeta.ua співавтор закону, активіст громадянського руху "Відсіч" Сергій Оснач.

До жовтня влада повинна призначити уповноваженого із захисту української мови та національну комісію зі стандартів української мови. Від квітня 2020-го уповноважений почне приймати скарги від громадян. Буде призначати попередження за перше порушення закона. За 3 роки у випадку другого порушення призначатиме штраф.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Подерв'янський звернувся до українців

"Закон - це не панацея. Його потрібно буде виконувати. Для цього необхідна належна пильність із боку державної влади. Зараз бачимо тривожні сигнали від чинної влади. У Зеленського говорять про перегляд закону, про регіональні мови. Громадськість має слідкувати, щоб закон виконувався і не було його ревізії. Кожен громадянин має зробити свій внесок у відродження української мови. Можна переходити на українську в суспільному просторі, купувати українські книжки, переглядати українські фільми", - каже він.

16 липня набув чинності закон "Про забезпечення функціонування української мови як державної". Тепер українська мова є обов'язковою у всіх сферах публічного життя. Закон передбачає, що кожен громадянин України зобов'язаний володіти державною мовою. Для тих, хто її погано знає, відкриють в усіх містах безкоштовні мовні курси.

Зараз ви читаєте новину «"Бачимо тривожні сигнали" - співавтор мовного закону». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути