пʼятниця, 07 лютого 2020 13:35

В Угорщині висловилися щодо українського закону про середню освіту

В Угорщині висловилися щодо українського закону про середню освіту
Сіярто вважає, що угорці зможуть вчити українську без освітнього закону. Фото: "Україна молода"

Міністр закордонних справ Угорщини Петер Сіярто заявив, що Україна може покращити вивчення угорцями української мови без дотримання норм нового освітнього законодавства.

"Ми вважаємо, що угорці зможуть вивчити державну мову навіть без того, щоби кількість предметів українською в них підвищувалася. Ми готові фінансово допомогти, щоби викладання української було ефективним", - заявив міністр на пресконференції в Києві, передає "Європейська правда".

Закон "Про загальну середню освіту" передбачає необхідність збільшення обсягів навчання державною мовою в угорських школах – від 0% у 1-му класі до 40% у 9-му та 60% у 12-му класі.

Сіярто підтвердив, що Будапешт свідомо не робив заяв щодо закону, щоби залишити можливість для домовленості з Україною. В Угорщині законом незадоволені.

"Я завжди на боці того, щоби знайти рішення, я завжди на боці позитиву. Та, якби ми були задоволені ситуацією, яка склалася, ми не робили би пропозицій на покращення", - пояснив він.

Існує попередня домовленість із Києвом щодо обговорення закону. Міністр освіти та науки ближчим часом прийме у себе представників спілки педагогів Закарпаття.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Прем'єр Угорщини чекає знайомства із Зеленським

"Ми розуміємо, що Україна хоче, щоб усі її громадяни, які живуть на території України, розмовляли українською мовою. Але ми також хочемо, щоби угорці на Закарпатті мали змогу зберегти свою мову. Ми вважаємо, що цих двох цілей можливо досягти одночасно", - додав Петер Сіярто.

В уряді Угорщині заявили, що їхні пропозиції щодо меншин в Закарпатті було враховано. 31 жовтня Угорщина розблокувала заяву послів НАТО по Україні.

Зараз ви читаєте новину «В Угорщині висловилися щодо українського закону про середню освіту». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути