пʼятниця, 11 січня 2019 17:04

У Польщі відкрили україномовну школу

У Польщі відкрили україномовну школу
Тернополянин відкрив школу у Лодзі. Фото: poland2day.com

У польському місті Лодзь лінгвіст і викладач Віталій Затильний із Тернополя відкрив українську школу.

Чоловік працював викладачем польської мови у Чорткові та ведучим програми на одному з тернопільських телеканалів. Потім переїхав у Польщу. Там заснував суботню двомовну школу, повідомляють Тернопільські експрес-новини.

Віталій Затильний каже, що школа є офіційною. Після її закінчення учні отримують свідоцтво і конкретний кваліфікаційний рівень. На даний момент у школі функціонує 2 невеликих класи. Її майбутнє залежить від вибору українців, які проживають у Лодзі.

Польську мову в школі вивчають нарівні з українською. При вивченні школярі не зачіпають політичні проблеми або історичні суперечки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Польщі побільшало школярів, які вивчають українську

"Віталій зважився на відкриття мовної школи саме тому, що в Лодзі, згідно з дослідженнями, проживає близько 80 тисяч українців, і часто серед усіх домінує російська мова. Тому потрібно воскрешати українську мову, робити її популярною та відомою.

Не приховує, що мріє про той час, коли в Польщі українська стане такою ж популярною, як італійська або іспанська. На даний момент школа не користується популярністю та, незважаючи на те, що багато українців приїхало до Лодзь із дітьми, бажаючих навчатися в українській школі дуже мало. В основному люди поспішають вивчати польську і в тому випадку, якщо це потрібно для роботи", - йдеться у повідомленні.

Польські комерційні та державні установи реагують на масову трудову та освітню міграцію з України в Польщу пропозиціями українською мовою. На вулицях міст масово з'являються україномовні написи і реклама.

Зараз ви читаєте новину «У Польщі відкрили україномовну школу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути