вівторок, 04 лютого 2020 03:13

Українська мова роз'єднує нас лише з Росією - Супрун

Українська мова роз'єднує нас лише з Росією - Супрун
Супрун висловилась з приводу мовного питання. Фото: "5 канал"

Колишня міністерка охорони здоров'я Уляна Супрун висловилися про опитування щодо ставлення українців до державної мови.

"Результати свідчать про те, що проросійські закиди, зокрема й про роз'єднання з допомогою мовного питання суспільства, є ніщо інше як бажання Росії зробити це реальністю.

Серед ключових результатів: 69% українців вважає, що українська має залишатися єдиною державною. 81% підтримують твердження, що українська мова є важливим атрибутом незалежності України, при чому з цим погоджуються фактично однаково у всіх регіонах країни. 80% за те, аби керівники держави і службовці спілкувалися в робочий час українською", - вказала вона у Facebook.

Супрун вважає, що ці дані підтверджують, що українська мова об'єднує українське суспільство.

"Українці зараз як ніколи єдині у тому, що рідну мову потрібно розвивати, зберігати, поширювати у всіх сферах життя та захищати. У тому, що українська мова є важливим об'єднуючим фактором будівництва української держави і нашою зброєю у гібридній війні", - вказала ексочільниця МОЗ.

Вона нагадала про негативну реакцію російських пропагандистів на мовний закон. Вони заявляли про порушення прав і утиски російськомовних.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Уся реклама українською: набуває чинності важливий закон

"Одним з поширених фейкомеседжів було твердження, що така політика розколює і так дуже неоднорідне населення України. Окупантські ЗМІ часто підтверджували цей "факт" висловами відкрито налаштованих проросійських персонажів — політиків, псевдополітологів чи активістів, або ж просто вибірково брали коментарі антипатів української у соціальних мережах і подавали це як повномасштабну всеукраїнську тенденцію", - вказала Супрун.

Часи окупації створили підґрунтя для маніпуляцій на тему мови.

"Чомусь завжди, коли йдеться про логічне і цілком обґрунтоване прагнення розвитку і поширення української мови, потрібно відбиватися від кремлівських закидів про напад на російську мову чи міфічне роз'єднання суспільства. Як суспільству, нам варто позбуватися набутого століттями комплексу меншовартості і пам'ятати, що звична нам двомовність в Україні — результат кривавої політики репресій, заборон, дискримінації і постійного прагнення російського окупанта роз'єднати та асимілювати українців. Пам'ятайте, що українська мова роз'єднує нас лише з Росією, а українців насправді вона об'єднує", - написала Уляна Супрун.

Тільки українською мовою вдома розмовляють майже втричі більше людей, ніж російською. 37,3% жителів України розмовляють вдома тільки українською, а 13,5% - тільки російською.

Зараз ви читаєте новину «Українська мова роз'єднує нас лише з Росією - Супрун». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути