субота, 14 липня 2012 09:45

Українцям треба надати статус меншини

Українцям треба надати статус меншини

Вже рік на Першому Національному телеканалі України зменшена квота української. Тепер там, як і на інших вітчизняних каналах, часто можна почути російську.

- Ми зменшили квоту української мови, щоб транслювати програми мовами національностей, які проживають в Україні: молдаван, поляків, інших, - Це сказав гендиректор Національної телекомпанії України Єгор Бенкендорф.

Насправді квота української зменшена не лише на телеекранах. Так само старалися для  поліпшення умов національних меншин  депутати Верховної Ради Криму, коли 2009 року прийняли закон про встановлення там дорожніх знаків із написами російською. Про меншин згадував і міністр освіти Табачник, коли 2010 року його міністерство забрало зі шкільної програми твори Василя Барки та Івана Багряного. Програму рідної мови теж скоротили.

На більшості музичних радіостанцій давно не чути української музики, лунає сучасна російська та хіти 1980-х англійською. Інструкції до побутової техніки друкують російською та китайською. Знаючи лише українську, в нинішніх умовах буде складно. У вітчизняний університет не вступиш, бо велику вагу має англійська мова. Не знайдеш в інтернеті потрібної інформації, адже більшість оголошень розміщають російською. Не зрозумієш сучасної галузевої літератури — вона також іншомовна.

А тепер ще й закон про мови прийняли, який прирівнює до української російську. То, можливо, й українцям вже пора дати статус національної меншини? Тоді хоча б якось лобіюватимуть інтереси корінного етносу.

Зараз ви читаєте новину «Українцям треба надати статус меншини». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

35

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути