понеділок, 13 серпня 2018 11:03

У Берліні запустили українське радіо

У Берліні запустили українське радіо
Радіо "ТрембітсФМ" транслює україномовні передачі та музику. Фото: "Радіо Свобода"

У столиці Німеччини Берліні заснували україномовне радіо "ТрембітсФМ".

Його створили на базі інтернет-радіо ALEX FM 91.0. Передачі "ТрембітсФМ" присвячені культурі, політиці та музиці, передає "Радіо Свобода".

Радіо виходить у ефір по одній годині раз на місяць. Організатори сподіваються робити випуски щотижня. Вони розраховують на українську аудиторію. У Берліні мешкає майже 12 тисяч вихідців із України.

Під час першого ефіру радіостанції гостями ведучих Катерини Рітц-Ракул і Кирила Коломійця були посол України у ФРН Андрій Мельник і віце-голова Німецько-українського форуму Карл-Ґеорґ Велльманн.

"У нас нині працює чотири особи: двоє ведучих, я, а також музичний редактор. Вони знайшлися не відразу. Я оголосила у Facebook, що шукаю людей, які мають бажання співпрацювати. Прийшло 50 охочих. На першій зустрічі я розповіла про свою ідею, а також про те, що радіо існуватиме винятково на волонтерських засадах, тобто ми працюватимемо без зарплатні. На повторну зустріч прийшло двоє. Це зрозуміло, адже роботи багато, вона безплатна, та й необхідних знань ні в кого не було. Всім ще й треба було вчитися. Але з нами залишилися Катерина Рітц-Ракул та Сергій Ніколайчук. Завдяки Сергієві ми знайшли багато людей, які нам допомагали безплатно. Ще один ведучий – Кирило Коломієць, а також ще Марко Нойбауер – німець із Гайдельберґа", – розповіла засновниця радіостанції журналістка Євгенія Козменко.

Передачі організатори створюють власним коштом.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Українська мова проб'ється на окуповані Донбас і Крим

"Не скажу, що зробити перший ефір було важко, адже несподівано чи плановано з'явилися люди, які нам допомагали безплатно. Приміром, запис музичних заставок, що є дорогим задоволенням. Наші колеги це робили лише тому, що самі раді, що існуватиме ось таке українське радіо в іншій країні. Також співачка записала заставки "ТрембітсФМ". Інша знайома підготувала логотип. Коли люди працюють безплатно, то й підганяти їх чи вимагати дотримання плану не виходить. Тому чекати на логотип довелося упродовж п'яти місяців. А без нього не зробиш сторінку в інтернеті, а без сторінки не можна подавати якісь важливі заявки", – каже Козменко.

Засновники радіостанції заявили, що намагаються підвищити імідж країни у світі і піднести національне усвідомлення українців за кордоном.

У третьому міжнародному конкурсі української пісні "Україна - це ми!", який відбувся на болгарському узбережжі, діти з усього світу заспівали українською мовою. У ньому взяли участь діти з усіх регіонів України.

Зараз ви читаєте новину «У Берліні запустили українське радіо». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути