вівторок, 02 жовтня 2018 09:36

Свій чи чужий: як мова може допомогти українській армії

Свій чи чужий: як мова може допомогти українській армії
Руслан Кошулинський - екс-віце-спікер Верховної Ради . Фото: 112

Депутат Львівської обласної ради Руслан Кошулинський розповів, як українська мова може допомогти на війні. Мова може допомогти солдату визначити, свій чи чужий із ним на зв'язку.

"Коли по рації ідуть перемовини, ми їх чуємо, вони нас чують. І коли ми починаємо розмовляти між собою по рації українською мовою, а ще й з діалектом, вони уже нас не розуміють узагалі", - пояснив депутат.

Руслан Кошулинський описав ситуацію, яку спостерігав на війні.

"Приклад із життя: коли чоловік поранений, він дезорієнтований, не знає, з якого боку його ворог може схопити, добити. І тут з-за горбика до нього звертаються: "Братішка, подожді, щас поможем". Свій, чи чужий, стріляти, чи не стріляти? І навпаки: "Братику, зачекай, зараз допоможемо". Звучить інакше? Ось це вага мови на війні", - сказав депутат, пише glavcom.ua.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Рада проголосувала за "Слава Україні" в армії

Мовний мораторій на Львівщині запровадили 18 вересня. Рішення Львівської облради викликало неоднозначні оцінки. Руслан Кошулинський пояснив, що іншого виходу немає. Львівська обласна рада мусить під час війни обмежити розповсюдження російськомовного продукту.

"Я служив у Збройних силах України і присягу складають у ЗСУ українською мовою. За цю присягу люди також віддають життя. Більше того, усі накази, відповідно до військових статутів, до закону про Збройні сили, віддаються українською мовою. Якщо ти не розумієш української мови, не розумієш наказу, ти можеш загинути, або від твоєї безпорадності загинуть інші", - зазначив Кошулинський.

Зі всіх інститутів українці найбільше схвалюють діяльність армії, менше - церкви

Загалом дії армії схвалюють 62% опитаних, церкви - 57%. Замикають трійку мери і сільські, селищні голови - 51%. Також у верхівці рейтингу - ЗМІ та Національна гвардія.

Зараз ви читаєте новину «Свій чи чужий: як мова може допомогти українській армії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути